perjantai 26. syyskuuta 2008

Hämmentävä väitöskirja sensuroidusta Q-evankeliumista

Juha Molari, Q-evankeliumi ja psykohistoria (2008)

Juha Molarin väitöskirjassa on ”ensimmäinen evankeliumi”, kadonnut Q-evankeliumi, nyt ensimmäistä kertaa käännetty ja entisöity suomen kielelle. Esitarkastajana toiminut professori Kari Syreeni kirjoittaa lausunnossaan, että ”oma arvonsa on sillä, että liitteenä esitetään koko Q-evankeliumin rekonstruktio ja käännös suomeksi yksityiskohtaisin selityksin varustettuna (s. 408–444).”

Tämä on varotus: väitöskirjaani paneutuminen ei salli suomalaista teologiakuntaa ja kirkollista keskustelua antautua pelkkään ”sorsateologiaan”, vaan nyt joutuu vakavasti sukeltamaan eksistentiaalisesti ja eksegeettisesti pintaa syvemmälle!
Q-hypoteesi on vilkkaan eksegeettisen keskustelun kohteena.

Valtaosa teologian tutkijoista käytännössä sivuuttaa yhä edelleen Q-tutkimuksen vaikeat spesiaalikysymykset ja askartelevat epämääräisellä ”traditiolla”, kun selittävät Jeesusta ja evankeliumeja. On jopa väitetty, että Q-ekspertit ovat vaarassa jäädä esoteeriseksi lahkoksi vaikeiden kysymystensä tähden. Tuossa kadonneessa Q-evankeliumissa ei ole ollut sen enempää jouluevankeliumia kuin pääsiäiskertomusta. Kirkon kanonisissa evankeliumeissa on Q-evankeliumi muokattu kirkollisesti sopivampaan teologiseen muotoon.

Juha Molarin teologian väitöskirja on myös monessa muussa suhteessa erikoislaatuinen, jopa hämmentävä. Q-tutkimus on raamattutieteen erityisalue, jonka markkinat ovat kansainväliset, mutta Suomessa juuri tämän aihepiirin harrastajat ovat harvassa. Risto Uron sosiologinen näkökulma (1987) ja Olli Hallikaisen redaktiokriittinen ote (2005) saavat nyt jatkoa Helsingin yliopiston väitöskirjatutkimuksissa: nyt Q-tutkimusta syvennetään jopa psykoanalyysin, traumatutkimuksen ja psykohistorian suuntaan. Molari tuntee myös venäläisen psykolingvistiikan tutkimuksia.

Tutkimuksessa viitattu sekundaarikirjallisuus on sekin laajuudessaan aivan omaa luokkaansa mihin tahansa normaaliin väitöskirjaan verrattuna: kirjallisuusluettelo kattaa 150 sivua ja ainakin kaksi ja puoli tuhatta teosta ja artikkelia! Kirjallisuutta on myös käytetty tehokkaasti.

Molarin mukaan Q-ryhmän johtajat lietsoivat vastakkainasettelua valtaideologian ja ryhmän oman eetoksen välillä. Q-evankelista harjoitti kirjoitustehtävässään ”uskoa ilman todellista uskoa ja ilman että ottaisi sitä vakavasti”. Moraalinen hysteria, hengellinen väkivalta ja uhkaukset olivat yrityksiä hallita kuulijakuntaa ja mahdollisia kannattajia. Vuorisaarnastakin osittain tutut autuaaksi -julistukset ovat olleet yhtäällä lapsenomaisia toivekuvitelmia, mutta toisaalla ne heijastavat ääriryhmille tyypillistä vakaumuksellista taktista keinoa: ryhmän johtajat tahtoivat lahkon jäsenten sanoutuvan irti isäntien ja patronuksien leivästä. Jeesuksen seuraajat pitivät julkisesti puhetta toisen posken kääntämisestä, mutta samalla nämä heijastivat vihansa ulkomaailmaan: Jumala ”paloittelee” ryhmän vainoajat (Lk. 12:46/Mt. 24:50–51). Q-evankeliumin päätös osoittaa, että ensimmäisen evankeliumin kehkeytymisen myötä seurakunnan johtajat lukkiutuivat vihamiesten tyypittelyyn ja äärimmäiseen vastakkainasetteluun tätä pahaa maailmaa vastaan. Psykoanalyyttinen kuvaus toimii koko Q-yhteisön tasolla: nämä elättivät fantasiaa itsestään, että he olisivat kuin syntymää odottava lapsi kohdussa.

Juha Molari on suorittanut teologian maisterin tutkinnon ohessa aiemmin Bachelor of Business Administration (tradenomi, 263 opintopistettä) Helsingin liiketalouden ammattikorkeakoulussa, opiskellut Pietarin valtiollisessa finanssi- ja ekonomiyliopistossa sekä toiminut taloustutkijana Venäjällä. Tällä hetkellä Molari toimii Pohjan suomalaisen seurakunnan kirkkoherrana ja tekee informaatioteknologian BBA-opinnäytetyötä Haaga-Helian ammattikorkeakouluun. Lisäksi hän kirjoittaa kirjaa Venäjän yhteiskunnan, talouden ja politiikan nopeutetusta evoluutiosta 1.1.1990 alkaen.

Vastaväittäjästä ja väittelyluvasta päätetään maanantaina 13.10.2008 Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan tiedekuntaneuvoston kokouksessa.

Juha Molari, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172, +358 44 238 1165
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
Twitter: https://twitter.com/molarijuha