torstai 25. syyskuuta 2008

Väitöskirjani esitarkastajien lausunto saapui

Q-evankeliumin psykohistoriaa käsittelevän väitöskirjani esitarkastuslausunto saapui tänään postissa. Menin keittiön pöydällä olevan kirjekuoren kimppuun vimmalla. Luin ensin Kari Syreenin lausunnon. Tämän jälkeen luin Pekka Lundin lausunnon.

Molemmat arvioivat kriittisesti huolimattomuusvirheitäni. Lisäksi sain moitteita, että selitin psykohistoriaa liian paljon psykoanalyysin ja 90-luvun keskustelutilanteen valossa, kun taas avarakatseisempi psykohistoria on jäänyt vähemmälle huomiolle. Erityisesti Juha Siltalan 90-luvun psykohistorian teokset olivat itselläni esillä, kun taas hänen mahdollinen muuttuminen tutkijana ei ollut käsittelyssäni esillä. Minä toki itse avarran psykohistoriaa juuri siihen suuntaan kuin kehitys on kulkenut näiden reilun kymmenen vuoden aikana.

Ilmeisesti tekstini antaa vaikutelman tarpeettomasta vastakkainasettelusta "psykohistorian" ja muiden lähestysmisnäkökulmien välillä. On todella totta, ettei psykohistoria ole yhden aatteen liike tai metodi. Valitettavasti esitystapani antoi tällaisen karikatyyrin psykohistoriasta. Itse Q-evankeliumista sain tuotua esille virkistäviä vaihtoehtoja vanhaan selittämisperinteeseen.

Kaikella kunnioituksella Kari Syreeni ja Pekka Lund esittivät, että tiedekuntaneuvosto myöntäisi julkaisuluvan väitöskirjalleni. 13.lokakuuta 2008 tiedekuntaneuvosto päättää asiasta. Jossakin vaiheessa saan tiedot vastaväittäjästä ja muita ohjeita väitöksen järjestämisestä.

Ennen lopullista väitöstä luen vielä väitöskirjani tarkkaavaisesti ja korjaan huolimattomuusvirheet sekä epäselvyydet, vaikka tämä ei ole painatusluvan ehtona.

Juha Molari, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172, +358 44 238 1165
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
Twitter: https://twitter.com/molarijuha