lauantai 25. lokakuuta 2008

Jaakko Ryhänen ja Pentti Eerola konsertoivat 8.11.2008 klo 18 Pohjan Pyhän Marian kirkossa

Jaakko Ryhänen ja Pentti Eerola konsertoivat 8.11.2008 klo 18 Pohjan Pyhän Marian kirkossa. Tämä on poikkeava etuoikeus, että metropolien suurimmat suomalaiset tähdet saapuvat Pohjan Pyhän Marian kirkkoon. Tämä ikivanha harmaakivikirkko odotetaan täyttyvän ääriään myöten. Siksi on syytä tulla riittävän varhain. Vain 500 henkeä mahtuu konserttiin, johon ei ole edes sisäänpääsymaksua. Ohjelmalehtisen saa 5 eurolla. Ohjelmalehtisen tulolla katetaan supertähtien konserttikuluja. Konserttia edellä on toki isänpäivänaaton kahvit seurakuntatalolla kirkon vieressä (Flemingintie 6, 10420 Pohjankuru).

Tule ajoissa paikalle, mutta yritä myös viimehetkellä sisälle, jos muuten et ennätä!MITEN SUPERTÄHDET MAKSETTIIN POHJAAN?


Etelä Uusimaan alueella on ennätetty kuulla jo kateellista ja ilkeämielistä juoruilua, että seurakunnan oman kanttorin (Kaija Kalliomäki) musiikkitoimintarahat olisi ryöstetty metropolien suomalaisten tähtien konserttikustannuksiin. Kirkkoherra Juha Molari vastaa: ”Se on puhdasta kateellisten ja ilkeämielisten valetta! Tuollainen valehtelu on syntiä”.

”Joillekin ihmisille oma tuska valitettavasti ’helpottuu’, kun saa repiä rikki toisten onnea, pilata hyvät hetket!”

”Tämän konsertin kustannusten kattamisesta seurakuntaneuvosto teki yksimielisen päätöksen. Kustannuksiin ei käytetä yhtään euroa tai senttiä seurakunnan kanttorin omaa toimintamäärärahaa, vaan odotamme vapaaehtoisen ohjelmalehtisestä saatavan tulon kattavan valtaosan konserttikuluista. Ihmiset itse ilmaisevat, että he antavat arvon laadulle! Ensi vuodeksi (2009) on toki moninkertaistettu kanttorin konserttimäärärahat, koska tahdomme, että seurakuntamme kirkossa tarjotaan suuria elämyksiä alueemme ihmisten iloksi”.

”Lisäksi olemme juustohöyläperiaatteella siirtäneet varoja seurakuntaneuvoston, avoimen seurakuntatyön ja aikuistyön toimintamäärärahoista konserttikulujen kattamiseen, mikäli vapaaehtoisella maksulla ei saada kuluja katettua”.

”Oikea näkökulma on kiitokset. Kiitokset pitää sanoa: Aila Pääkkö sai sovittua kohtuullisen konserttihinnan kansainvälisten metropolien suomalaisille tähdille
.”

”Miksi meidän pitäisi Läntisellä Uudellamaalla vaipua vähäisyyteen ja mitättömyyteen? Miksi me emme saisi myös tuntea itsemme kyllin hyviksi maailman supertähtien konsertille? Eikö pitäisi ottaa Ryhänen ja Eerola iloisena Jumalan siunauksena, joka on suotu syksyn pimetessä meidän alueemme ihmisten hyväksi. Sitä paitsi Ryhänen ja Eerola totesivat, että kirkossamme on upea akustiikka. Esiintyminen on tässä kirkossa nautittavaa. Jos tähdet sanovat näin, ehkä kuulijat saavat tuntea tällä alueella aivan ennennäkemätöntä!”


Kirkkoherran mukaan paras tapa on saapua sankoin joukoin konserttiin. ”Suuret ihmisjoukot ovat paras tapa vastata ilkeämielisten ihmisten epäsuopeuteen suomalaisten supertähtiemme konserttia vastaan. Me kerromme kansanliikkeenä, että meilläkin on arvo.”

JAAKKO RYHÄNEN

Jaakko Ryhänen on Suomen paras ja maineikkain basso. Hänen uransa on ollut loistokas. Jaakko Ryhänen on ollut vakituisesti kiinnitettynä Suomen Kansallisoopperaan vuodesta 1975. Kansainvälinen ura alkoi New Yorkin Metropolitanissa vuonna 1983. Wienin valtionoopperassa Ryhäsellä oli vierailijasopimus vuosina 1991-1998. Loistokkaan uransa aikana hän esiintynyt oopperoiden kaikissa keskeisissä bassorooleissa. Hän on esiintynyt kaikissa Euroopan suurissa oopperataloissa. Jaakko Ryhänen sai Pro Finlandia- mitalin 1989. Vuonna 2007 hän sai Tampereen kaupungin kultaisen ansiomitalin.

Oopperalaulaja Jaakko Ryhänen on myös esimerkillinen ihminen. Hän kannustaa nuoria, nousevia lahjakkuuksia eteenpäin uralla. Iltalehden haastattelussa Ryhänen kertoi pari vuotta sitten, että hänellä on yli 30 vuoden kokemus äänen kouluttamisesta parhaiden opettajien johdolla: ”Joten tiedän, että kysymyksessä on pitkä prosessi. Eihän Roomaakaan rakennettu päivässä”. Laulunopiskelussa on muistettava, ettei ääntä saa rasittaa eikä ryöstöviljellä loppuun. Suomen paras basso on kertonut, että äänen salaisuus on siitä, että hän säännöllisesti lenkillä. Jaksaminen on kiinni siitä, että on ”fyysisesti hyvässä kunnossa, hallitsee instrumenttinsa ja osaa asiansa. Myös ihmissuhteiden on oltava tasapainossa”.

PERTTI EEROLA

Pohjan Pyhän Marian kirkossa Jaakko Ryhäsen kanssa esiintyy mitä parhain suomalainen piano- ja urkutaiteilija, jota saatamme löytää tämän hetken Suomesta. Dir. mus. Pertti Eerola on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja Wienin Musiikkiakatemiassa. Vuonna 1973 hän sai urkudiplomin ja urkuensikonsertin. Pianodiplomi tuli pari vuotta myöhemmin (1977). Eerola piti ensikonserttinsa pianistina jo 1978. Eerolan konserttitoiminta alkoi Maj Lind –pianokilpailuista. Tällöin vuonna 1973 hänet palkittiin parhaasta Bach-tulkinnasta. Vuonna 1976 hän sai tunnustus-palkinnon. Eerola on esiintynyt pianistina ja urkurina Suomen lisäksi muun muassa Wienissä, Lontoossa, Salzburgissa, Budapestissä, Zürichissä, Varsovassa, Chigagossa, Bloomingtonissa, Riikassa, Prahassa, Berliinissä, Bonnissa, Shanghaissa ja Singaporessa. Eerolaon johtanut ja levyttänyt Bruckneria, Brahmsia, Mozartia, Faurénia, Dvorakia, Kokkosta, Mendelsssohnia, Schubertia, Händeliä, Gounodia ja Haydnia sekä monien muiden säveltäjien messuja, oratorioita ja kirkkomusiikkiteoksia.
Konsertti alkaa lauantaina 8.11. klo 18 Pohjassa Pyhän Marian kirkossa (Pohja sijaitsee Karjaan ja Tenholan välissä Läntisellä Uudellamaalla).

Konsertista on kerrottu myös tässä blogissani: http://juhamolari.blogspot.com/2008/10/jaakko-ryhnen-ja-pentti-eerola.html ja tässä blogissani: http://juhamolari.suntuubi.com/?cat=8&y=2008&m=10&d=25 sekä seurakuntamme omalla kotisivulla: http://pohjansuomalainenseurakunta.auttaa.fi/48