sunnuntai 5. lokakuuta 2008

Pitäisikö Suomen PEN:n puheenjohtajan erota?

Kaikki tietänevät avoimesta kirjeestä Johan Bäckmania vastaan. Dosentti Bäckman kirjoitti teoksen Pronssisoturipatsaasta, joka joutui vuosi sitten Virossa aatteellisen puhdistustoiminnan uhriksi. Pahimmat uhrit olivat toki paikalle haudatut vainajat ja heidän omaisensa, jotka ovat tyystiin unohdettu suomalaisessa mediassa. Bäckmannin teos sai jo ennen julkaisemistaan valvasti kansainvälistä huomiota. Muutamat vaikuttajat reagoivat myös Suomessa Bäckmannia vastaan. Kunnalisvaaliehdokas Iivi Masso laati ns. avoimen kirjeen yliopistolle, jossa Bäckman on toiminut dosenttina. Kirjeen olivat allekirjoittaneet myös Imbi Paju, Sofi Oksanen, Stefan Brunow, Elhonen Saks, Jevgeni Krishtafovitsh, Suvi Salmenniemi, Anna Rotkirch, Jussi K. Niemelä, Lasse Lehtinen, Henrik Lax, Mikael Enckell, Katri Vallaste, Jukka Mallinen, Evhen Tsybulenko ja Ben Zyskowicz.

Kirjeen kirjoittajat ovat saaneet paljon toki myös kritiikkiä, koska heidän on katsottu syyllistyneen sanan- ja ilmaisunvapauden rajoittamiseen sekä puuttuneen yliopiston autonomiaan. Mielenkiintoista, että mukana on niin monen puolueen tunnettuja hahmoja, joten suhteellisuuden taju näyttää Suomessa hämärtyvän kovin helposti politiikoiltakin. Ihmettelen, mitä Lasse Lehtinen, Henrik Lax ja Ben Zyskowicz ovat ajatelleet, kun ovat päättäneet rajoittaa yliopiston autonomiaa sekä sanan-ja ilmaisunvapautta?

Kirjeen allekirjoittajista ainakin dosentti Anna Rotkrich on vetänyt nimensä pois. Tiettävästi eräät muutkin ovat kieltäneet nimensä käytön kirjeen yhteydessä. Bäckman kertoi minulle sähköpostissaan, että hänen mukaansa on erittäin huolestuttaa, kun allekirjoittajat esittävät vaatimuksia hänen opetustyötä vastaan yliopistolla hänen väitettyjen mielipiteiden vuoksi. Erityisen omituista Bäckmanin mielestä on se, että kirjeen on allekirjoittanut jopa Suomen PEN-klubin puheenjohtaja Jukka Mallinen sekä joukko PEN-klubin jäseniä, kuten Sofi Oksanen. PEN-klubin sääntöjen mukaan sen jäsenet "sitoutuvat vastustamaan kaikkea ilmaisun vapauden tukahduttamista omassa maassaan ja yhteiskunnassaan".

Kiinnostavaksi tilanne muodostuu siitä syystä, että Bäckman on nyt lähettänyt kirjeen kansainvälisen PEN:in toiminnanjohtajalle Caroline McCormicille. Siinä kirjeessä Bäckman kummastelee, että Suomessa kirjailijan sananvapaus on joutunut uhatuksi Suomen PEN-klubin puheenjohtajan ja useiden PEN-klubin jäsenten taholta! Bäckmanin mielestä Mallisen johtama Suomen PEN ei noudata PEN-klubin peruskirjaa.

Bäckman pyytää kansainväliseltä PEN-järjestöltä asiassa toimenpiteitä.

Olisiko oikein, että Suomen PEN-klubin pitäisi vaihtaa puheenjohtajaa sananvapauden vastaisen toimintansa vuoksi? Mikä poliittinen vastuu henkilöllä, joka tahtoo rajoittaa yliopiston autonomiaa sekä mielipide- ja ilmaisuvapautta?

Juha Molari, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172, +358 44 238 1165
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
Twitter: https://twitter.com/molarijuha