maanantai 24. marraskuuta 2008

Blogit spam-hyökkäysten kohteena

Olen saanut eräälle toiselle blogilleni jo muutamia ulkomaalaistaustaisia viestejä, joiden välityksellä kävijöitä yritetään ohjata roskapostien pariin. Erästä miehisyyttä tukevaa lääkettä ja kaikkea muuta.

Informaatiopsykologinen ilkivalta ja häiriö on valitettavan yleistä oman aikamme maailmassa. Kaikkein parhaiten tunnettua on, että Viron patsaskiistan jälkeen venäläistaustaiset henkilöt häiritsivät Viron informaatioteknologiaan rakentuvia järjestelmiä, mutta vähemmän oli Suomessa puhetta, että hyökkäykset olivat myös Venäjän järjestelmiä vastaan. Äskettäin Moskovan patriarkan alainen kirkko Virossa joutui hakkerin uhriksi, kun tämä oli turmellut ortodoksisen kirkon viralliset sivut ala-arvoisella kuvamateriaalilla, jonka teema jääköön tässä tarkemmin mainitsematta häveliäisyyden tähden.

Muutama vuosi sitten jututin Panda Softwaren johtajaa tietoturvakysymyksistä ja tein lehtiartikkelin vakoiluohjelmista yms. Tällöin keskustelimme myös siitä, missä määrin rikollinen ansainta on vakoiluohjelmien ja spam-postituksen taustalla. Varmasti sitäkin on, mutta erityisesti roskapostien lähettäminen sähköpostiin ei välttämättä ole enää ansaintatarkoituksessa harjoitettua toimintaa, sillä roskapostiin vastaaminen tuntuu perin tyhmältä niiden teemojen tähden. Sitä vastoin otaksun, että aatteellisen ilkivallan tarkoituksena on täyttää tiettyjen henkilöiden ja yhteisöjen viralliset sähköpostit roskapostilla. Ylikuormittaa järjestelmää sen tuhoamista varten.

Oma periaatteeni on, että en laita koskaan pankkikortti- ja henkilötietojani internettiin, sillä netissä on vain sellaista tietoa, jonka hyväksyn julkiseksi. Tee sinäkin samoin!