sunnuntai 2. marraskuuta 2008

Huomenna 3.11.2008 luento Savonlinnassa nyky-Venäjästä


Minulla on huomenna maanantaina 3.11.2008 syntymäkaupungissani Savonlinnassa Ammattikorkeakoulun ja Suomi-Venäjän seuran tilaisuudessa asiantuntijaluento. Tuntuu hyvältä!

Pappina ja taloustutkijana on tehnyt paljon elämäntyötä, kutsumustyötä, mutta sunnuntaina oli Pohjan Pyhän Marian kirkossa kolme ihanaa ihmistä messussa. Edellispäivän pyhäinpäivän messu ja Aila Pääkön saarnanäyte (joka ainakin minun puolestani tulee arvostelluksi parhain arvosanoin!) keräsi niin suuret kansanjoukot, etteivät enää sunnuntaina jaksaneet kirkkoon. Sitä vastoin aamulla Tenholan kirkossa oli paikalla noin 200 ikäihmistä messussa. Saarnaa oli ilo valmistaa, kun saarnalla oli kuulijoita. Pohjan kirkon messussa ajattelin saarnatessani, kun katsoin pientä seurakuntaa, että nämä tarvitsevat parhaan kunnioituksen ja palvelun. He ovat aitoja, oikeita ihmisiä, joita meidän seurakunnan työntekijöiden pitää arvostaa, koska itse Jumalakin tahtoo hoitaa heitä. Kaikesta henkisestä ja ideologisesta asennoitumisesta huolimatta tuntuu hyvältä, kun saa pitää luennon, keskustella hiukan monimutkaisemmin. Olen kuitenkin jossakin määrin rakentanut suhteita ja tutkinut Venäjä-asioista. Kai pappina on sen verran narsistin vamma sielussa, että sitä kaipaa hyväksyntää, joka ilmenee väen osallistumisena messuihin. Pappikaan ei suuressa Hengessään saarnaa harmaakivikirkon seinille, vaan ihmisille: saarna syntyy ja elää vuorovaikutuksessa paikalla olevan seurakunnan kanssa.

Kotisivultani (http://personal.inet.fi/business/molari/) on linkki Savonlinnassa pidettävään asiantuntijaluentoon. Toki kaikkia asioita en kirjoita paperille, vaan mehevät asiat tulevat esille vain suullisesti. Tämä on vain taustamateriaalia aihepiiriä varten. Siis sellainen luentorunko: http://personal.inet.fi/palvelu/molari/ReligionRussia.pdf .

Ps. muistathan Jaakko Ryhäsen ja Pertti Eerolan konsertin! Konsertti alkaa lauantaina 8.11. klo 18 Pohjassa Pyhän Marian kirkossa (Pohja sijaitsee Karjaan ja Tenholan välissä Läntisellä Uudellamaalla). Konsertista on kerrottu myös tässä blogissani: http://juhamolari.blogspot.com/2008/10/jaakko-ryhnen-ja-pentti-eerola.html ja tässä blogissani: http://juhamolari.suntuubi.com/?cat=8&y=2008&m=10&d=25 sekä seurakuntamme omalla kotisivulla: http://pohjansuomalainenseurakunta.auttaa.fi/48