lauantai 8. marraskuuta 2008

Pertti Eerola ja Jaakko Ryhänen täyttivät Pyhän Marian kirkon


Lauantaina 8.11.2008 oli Pohjan Pyhän Marian kirkko aivan täynnä: 550 ihmistä mahtui sisään. Nämä ihmiset olivat iloinen viesti Pohjan suomalaiselle seurakunnalle, että hyviä konsertteja tulee järjestää kirkossamme. Turhaan eivät Vatikaanin ihmiset perustaneet valtakunnan silloisille rajoille Pyhälle Marialle omistettua kirkkoa: myös täällä väki tahtoo osallisuutta pyhimmistä pyhimpään. Työtovereitteni ja seurakuntaneuvoston luottamushenkilöiden kanssa päätimme syksyn alussa, että emme jää laita-alueeksi, vähäiseksi ja merkityksettömäksi. Me haluamme parasta, mitä maailmalta ja Suomesta saa: Jaakko Ryhänen ja Pertti Eerola sai loistavan vastaanoton kirkossamme.

Kun kerroin Ryhäsen ja Eerolan saapumisesta jumalanpalveluksemme muutama viikko sitten, eräs seurakuntalainen lausui avoimen vilpittömästi: ”Wow, voiko tämä olla totta!”. Jeesus toi Jumalan valtakunnan sinne, missä oli jo erehdytty luulottelemaan osattomuutta. Martti Luther vapautti synninpäästöllä ja uskonvanhurskauden julistuksella keskiajan ihmiset, jotka oli jo alistettu vapisemaan kiirastulta. Tämä velvoittaa meitä!

Me emme sido ihmisiä alistumiseen ja surkeuteen, vaan annamme taivaallisia kokemuksia. Lasten musiikin parhain taitaja Jukka Salminen saapuu 7.12. klo 15 perhekirkkoon, jonka jälkeen on koko seurakunnan puurojuhla. Monet seurakuntalaiset todistavat, että oikea joulu saapuu vasta kun kanttorimme Kaija Kalliomäki laulaa Sylvian joululaulun Kauneimmissa joululauluissa 14.12. klo 18:30. Jouluaattona Anskogin ja Fiskarsin kuusikirkot sekä jouluaaton hartaus kirkossa ja jouluaamun jumalanpalvelus kirkossa tuovat jouluevankeliumin yhtä hyvin köyhälle kuin rikkaalle. Huhtikuussa 2009 seurakuntamme tekee matkan Pietarin tuntumaan Kolppanaan, Viipuriin, Toksovaan.

Pari päivää sitten sovin lopullisesti, että maanantaina 15.6.2009 saapuu Venäjän ortodoksisessa kirkossa, oopperassa ja filharmoniassa työskentelevät ”Pyhän Pietarin solistit” Pyhän Marian kirkkoon: http://www.sstpb.narod.ru/. Nämä laulavat Tshaikovskin, Rahmaninovin ja muiden mestariteoksia ja hengellistä musiikkia. Menen muutaman viikon kuluttua Pietariin ja teen mahdollisesti lehtijutun heistä. Tämä ryhmä tekee kiertueen Suomessa: me olemme osa sitä.

Myös paljon muuta suurta on odotettavissa!

MIKSI?

Meitä kiinnostaa kristillinen usko, jossa Jeesus Kristus antaa oikeuden innostua elämästä – jopa yhä uudestaan. Terve usko ravitsee sielun, virittää lähimmäisrakkauden ja antaa elämälle toivon. Sellaisia tahdomme olla seurakunnassamme. Sellaisia hienoja kokemuksia tahdomme tarjota kirkossamme, seurakuntatalollamme, Postillassa ja muualla tapahtumissamme. Me uskomme, että nämä maailman tähden kuuluvat myös meille.

Muistan hyvin suuresti kunnioittaen Malmin seurakunnan kanttoreita, kun vasta äskettäin poistuin heidän keskuudestaan tänne Pohjaan: Heikki Poutanen, Marjasisko Varha, Timo Olli, Reija Närhi, Inga Simola, Ulla Pesonen ja Kaisu Rauhamaa. Vaikka minusta ei ole koskaan tullut edes laulavaa liturgia, nämä loivat lähtemättömän kosketuksen elämän arvostamiseen monien konserttien välityksellä. Niin tapahtui jopa minulle (terveisiä Malmin uusille ja vanhoille kanttoreille!). Nyt Pohjan suomalaisessa seurakunnassa Pyhän Marian kirkossa olemme päättäneet, että me arvostamme omaa elämäämme ja saamme kokea upeita asioita seurakunnassamme.