lauantai 31. tammikuuta 2009

Veli-Matti Hynninen ja me muut

Pohjan suomalaisen seurakunnan kevätohjelman jakelu koteihin on jostakin syystä viivästynyt reilun viikon, mutta ohjelma on tässä pdf-muodossa. http://personal.inet.fi/palvelu/molari/Kevat2009.pdf. Viimeistään maanantaina 2.2.2009 se lähtee myös koteihin postin kautta.

Taneli Kylätasku kirjoitti kirkolliseen Kotimaa-lehteen 31.1.2009 väitöskirjastani pienen kuvauksen: http://personal.inet.fi/palvelu/molari/KotimaaMolari.pdf

Sunnuntaina 1.2.2009 on kello 16 Pohjan Pyhän Marian kirkossa Pohjamessu, jossa Veli-Matti Hynninen saarnaa. Mukana on myös Pohjan suomalaisen seurakunnan työntekijöitä. Itse tutustuin Veli-Matti Hynniseen lähemmin vasta vaalien aikana. Hänestä kerrotaan toki laajasti kirkollisissa piireissä, mutta parempi on tavata ihminen kasvotusten kuin puhua vain ja ainoastaan selän takana. Veli-Matti on poikkeuksellisen vaikuttava ja karismaattinen henkilö, joka herättää helposti myös valitettavasti kateutta papistossa, jollei tämä toinen pappi pysty samaan näyttävyyteen. Mielestäni Veli-Matti on ymmärtänyt oikein, ettei kirkkoherran ja papin ensimmäinen tarkoitus ole jäädä viraston toimitusjohtajaksi, vaan kutsumuksena on olla ihmisiä varten. Valitettavasti kirkollinen hallintobyrokratia ei salli kuitenkaan toimitusjohtajan mentaliteetin unohtamista, vaan jopa painottaa sekundaarisia asioita yli kirkollisen ydintehtävän.

Veli-Matti Hynninen on herättänyt myös paljon ihastusta. Olin viikolla Kirjo2 A-kurssilla Kirkkonummella. Tuo kurssi on kirkkoherrojen kehittymistä varten suunniteltu koulutus, jonka tuomiokapitulit järjestävät. Monet papit lausuivat ihaillen, että Veli-Matti on ihmemies, kun hän jaksaa varhain aamulla herätä ja mennä avantoon uinnille, sitten alkaa hänen aktiivisuutensa, joka on vertaansa vailla. Hän kiertää seurakunnasta toiseen, hoitaa Loviisan seurakunnan kirkkoherrana, tekee huolella radio-ohjelmansa, kiertää monissa luottamustehtävissä ympäri Eurooppaa. Hän tekee enemmän kuin yhden ihmisen energiaan pitäisi olla mahdollista.