keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

Epäpyhä sotahenkinen kultti

Pidän erittäin aiheellisena, että Bäckman on raportoinut seikkaperäisesti ja koskettavasti Latviassa tapahtuvasta natsistisesta (epä)kultista (http://antifasistit.blogspot.com/2009/03/videoita-latvian-paakaupungin.html). Tämä on harvinainen linkki, koska mistään muualta ei saa silminnäkijän videoaineistoa tapahtumien kulusta Latviassa.

Minun asenteellisuuteni ristiriitoja ja tunteita herättävän Bäckmanin puolesta saattaa ihmetyttää joitakin kirkollisia ihmisiä. Saakin ärsyttää, jos on ärsyttääkseen. Kerron kuitenkin sen vakavan syyn tässä. Syynä asenteellisuuteeni on ihminen: Amnesty Internationalista alkaen aina YK:n Kidutuksen vastaiseen komissioon saakka on ankarasti moittinut Baltian maiden ihmisoikeusoloja, koska näissä maissa sorretaan törkeästi venäläistä vähemmistöä. Papillisesta näkökulmastani katsoen natsistinen epäkultti tarkoittaa todellista iljetystä, pyhiinvaellusmatkat suurkirkon edustalta hautausmaalle seppeleiden laskemiseksi SS-miehille on epäkultti, jonka ei rakenna oikeutta ja vanhurskautta, vaan muistuttaa Hitlerin ajan kirkon epäpyhiä natsimenoja. Uskonnollisluonteisten menojen käyttö militaarisuuden ja sodan ihailun puolesta ei saa mitenkään suosionosoitustani.

VT:n profeetta AAMOS (5:21-24) kirjoitti Jumalan sanan vastaavia menoja vastaan 2500 vuotta aiemmin:
Minä vihaan teidän juhlianne, minä inhoan niitä, minä en voi sietää juhlakokouksianne. 22. Kun te tuotte minulle polttouhrejanne ja ruokauhrejanne, minä en ota niitä vastaan. Juottovasikkoihin, joita te tuotte ateriauhriksi, minä en katsahdakaan. 23. Vie pois minun luotani virsiesi pauhu! En halua kuulla sinun harppujesi helinää. 24. Mutta oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus kuin ehtymätön puro.

Juuri oikeus ja vanhurskaus ovat ehtyneet Latviassa (niin kuin myös Virossa), mutta sitä vastoin kunniaa osoitetaan pyhissä menoissa SS-miehille nykyisen sorron puolustamiseksi. Profeetta Aamos näki oman aikansa teeskentelevät pyhät menot ja antoi kuulua Herran tuomion: ”Sen tähden minä vien teidät pakkosiirtolaisuuteen tuolle puolen Damaskon, sanoo Herra, Jumala Sebaot on hänen nimensä”. Sebaot (suom. sotajoukkojen) Jumala uhkasi valtion loppua ylpeiden menojen tähden, kun näitä menoja käytettiin epävanhurskaiden yhteiskuntaolojen puolustamiseksi.

En voi sanoa pappina, että Latvian (tai Viron) valitsema tie olisi tältä osin yhtään oikeutetumpi kuin Jumalan tuomitsema epäpyhä hurskaus profeetta Aamoksen aikana.
Natsisaksan luterilainen kirkko osallistui valtiollisen liturgian järjestelyihin sekä tuki natsisymbolien avulla juutalaisten ja kommunistien vastaista vainoa. Tuo iljetys oli osittain totta myös suomalaisten rintamapappien parissa. Pappina uskaltaa todeta, että tuollaiset epäpyhät kultilliset iljetykset saavat Jumalan tuomion. Siitä kertoi jo yli 2500 vuotta vanha teksti Vanhasta testamentista.

Latvian tapahtumat antavat hyvin valoa Helsinkiin saapuvalle virolaiselle iljetykselle. Viron suurlähetystön Helsinkiin lanseerama iljetys ei ole sekään oikeuden ja vanhurskauden edistämistä varten eri väestöryhmien välille Baltian ja tässä tapauksessa Viron alueelle, vaan sorron ja alistamisen puolustamiseksi koston, valheen ja vallanhimon nimissä sekä tuollaisen sortovälineen lanseerausta varten Suomeen. Tällä tavalla myös häpäistään Suomessa asuvia venäläisiä sekä Suomen ja Venäjän välistä monipuolista ja hedelmällistä historiaa.

On mielenkiintoista verrata toiseen ajankohtaiseen juhlaan, jota varten kokoonnutaan pian Porvoon tuomiokirkkoon (ei suinkaan Latvian suurkirkon edustalle). Itse en vaihtaisi yhtään sanaa siitä, miten Venäjän Federaation Liittovaltiokokouksen Valtakunnanduuman Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja K.I.Kosatshjov puhui X Suomalaisten historiapäivien avaustilaisuudessa Lahdessa 6. helmikuuta 2009 (tämä osa suurta juhlavuottamme, joka huipentuu pian Porvoon valtiopäiville; ks. epävirallinen suomennos: http://www.rusembassy.fi/Files…-%20su.pdf). Siinä on historian syvästi ymmärtävän viisaan henkilön puheenvuoro, se on kuin loistava päiva ja kaunis auringonpaiste Viron suurlähetystön pilkkopimeän yön vastakohtana. Kosatshjov ei mitenkään ilmaissut katkeruutta, vaikka Ryti, Tanner, Mannerheim ja kumppanit Hitlerin aseveljinä yrittivät tuhota Neuvostoliiton, tappaa koko neuvostokansan ja perustaa Suur-Suomen Hitlerin lahjoittamille maa-alueille. Tämän päivän elämää ei saa rakentaa menneisyyden luurankojen ja vanhojen juoksuhautojen varassa, vaan oman aikamme ihmisen kunnioittamisen, ihmisarvon ja keskinäisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Kosatshjov kertoi myös Venäjän historian ongelmista, mutta lähtökohtana on rakentaminen tämän päivän reiluja suhteita varten, kun taas Viron suurlähetystö tarjoaa historiaa sortokoneistonsa (valheelliseksi) puolustukseksi. Vissi ero!

Lue myös kotisivuni: http://personal.inet.fi/business/molari/