maanantai 30. maaliskuuta 2009

Inkerin kulttuuriseura

Inkerin kulttuuriseura on ollut vuodesta 1993 inkeriläisen kulttuurin edistäjä ja elvyttäjä. Kävin tänään haastattelemassa seuran toimistossa VTT Helena Miettistä (väitöskirja ”Menetetyt kodit , elämät ja unelmat” 2004). Teen lehtijuttua seurasta Venäjän kauppatie -lehteen.

Inkeriläinen kulttuuri on tällä hetkellä muistelemisen kulttuuria ja tässäkin tärkeimpiä ovat inkeriläismummot. Seura järjestää työpajoja, joissa askarrellaan yhdessä muistojen tyynyjä tai muistorasioita. Nyt on muistoja siirretty myös savitöihin. Tällaisia pienryhmiä on toiminut Kikkerissä, Keltossa, Tallinnan suomalaisessa seurakunnassa (jossa on kirkkoherrana Hannele Repo) sekä Helsingissä ja Keravalla. Muistojen kanssa askarrellessa tunteet saavat tulla esiin.
Inkerin kulttuuriseura järjestää myös kerran kuukaudessa kulttuurikahvilaa, jossa Leena Laulajainen pitää ensi kerralla esitelmän Aino Malkosesta, Viron vapaustusarmeijan ainoasta inkeriläisestä naissoturista.

Seura tekee muistelutyöpajojen ohessa myös matkoja: Lähituntumassa ovat Inkerin kesäjuhlat 19,6; Viron laulujuhlat 3-5.7; Vatjalaisten praasniekka 9-12.7 ja Petroskoin kirkon vihkiminen 4-8.9. Lokakuun 3. päivä on Pohjois-Inkerin kapinan muistojuhlat ja 10.10 klo 18 on Tuomiokirkossa perinteinen Stalinin vainojen uhrimuistotilaisuus. Jo tällä viikolla on Tallinnan suomalaisen seurakunnan 20-vuotisjuhlat, jonka yhteydessä on myös Viro-Suomi –instituutissa Harjukadulla kulttuuriseuran järjestämä näyttely.

Vapaapäivänä meinaa tulla pikkuisen stressi, koska pitäisi saada kirjoitettua puhtaaksi kaksi artikkelia (tämä Inkerin kulttuuriseuran juttu ja Virolaisen puoluejohtajan haastattelu) ja tehdä vielä juttua diplomaattiakatemian professorin kanssa venäläisistä EU-alueella, mutta ennen kaikkea täytyy viedä Igor-poika päiväkodin jälkeen pääkaupunkiseudulla toimivan venäjänkielisen Spartak-jalkapalloseuran harjoituksiin ja hoitaa pojan viihtyvyyttä harjoituksen jälkeen nukahtamiseen jälkeen. Tavoitteeni olisi myös, että joka päivä saisi luettua yhden kirjan: tänään ostin antikvariaatista tuohon tarkoitukseen Nikolai Gogolin Kuolleet sielut.

Kotisivuni on tässä: http://personal.inet.fi/business/molari/
Pohjan suomalainen seurakunta tekee rovastikunnallisen matkan Inkerin kirkon vieraaksi huhtikuussa: http://www.pohjansuomalainenseurakunta.auttaa.fi/48

Ei kommentteja: