tiistai 24. maaliskuuta 2009

KAPO - pelon takana ja Pertti Salolainen


Eilen oli koskettava päivä, vaikka olen jo kaikenlaista ennättänyt nähdä omassa elämässäni niin kuin myös kuulla muiden elämästä. Tapasin sympaattisia venäläisiä nuoria. He ovat joutuneet erittäin pahoin Virossa sorron kohteeksi. Nyt he tulivat Helsinkiin. Se on heidän hätähuutonsa. Valitettavasti suomalainen media provosoituu russofobiaan ja ei osaa astua nuorten rinnalle. Jopa Suomen ortodoksisen kirkon (siis sen ortodoksisen kirkon, jolla on verotusoikeus) edustaja lausahti törkeyksiä näistä nuorista, mutta ymmärsin tuon törkeyden enemmän heijastukseksi Suomen ortodoksisen kirkon kirkkopoliittisesta epävarmuudesta Moskovan partiarkan alaisen ortodoksisen kirkon kasvaessa Helsingissä kuin ilmauksena kirkon osaamisesta. Pertti Salolainen päätti käyttää tilaisuutta hyväksi ja viritti edelleen russofobiaa. Ihmettelen, miten tuollainen henkilö voi olla ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana. Mikä on Suomen imago ulospäin, jos pelkoa provosoiva mies saa jatkaa puheenjohtajana?

KAPO pelon takana


Nuoret venäläiset vaativat sananvapautta ja poliittisia oikeuksia itselleen Viroon. He ovat joutuneet KAPO:n ja hallituksen rahoittaman sortokoneiston uhreiksi. Nyt heitä yritetään lyödä Stalinin synneistä (fiktiota ja niukasti faktaa toisiinsa sekoittaen). Tämä on Viron poliittisen johdon ja KAPO:n sairasta katkeruuden käsittelyä koston avulla. Se on myös nuoren pikkuvaltion heikkoa identiteettiä niin kuin Suomi oli polarisoitunut pitkään vuoden 1918 jälkeen. Siinä tilanteessa hämärä identiteetti yritetään luoda nykyhallituksen ja KAPO:n avulla tuhoamalla venäläisten poliittinen aktivoituminen, sen sijaan että heille luotaisiin tasavertaisia mahdollisuuksia. Suurlähetystöjen ja KAPO:n rahoittama Helsinki-projekti on osa tuota työvälineistöä, jossa päämääränä on tuhota sympaattiset nuoret venäläiskielisen syntyperän tähden. Näille ihmisille ei haluta myöntää heidän identiteettiä sellaisina kuin he ovat syntyperänsä tähden.

Juttelin koko päivän Naši (Nashi) ja Yövartio -järjestöjen edustajien kanssa, ihan aamusta Viking-terminaalista iltaan saakka. Näin selvästi heidän pelkonsa - syvästi haavoitetun sielunsa. KAPO on pelon takana: KAPO oli viiltänyt veitsensä näiden ihmisten sieluun. Tämä tuli ilmi selvissä sanoissa, mutta erityisesti sanomattomissa pelkoreaktioissa, joita he kokivat nähdessään poliisiautoja yms. Se tuli ilmi myös tunteissa.

Pappina voi tuntea sielunhoidolle tyypillistä myötäelämistä, kun joutuu kulkemaan koko päivän näiden ihmisten kanssa, varhaisesta aamusta iltamyöhään (illalla olimme yhteisellä aterialla). Sen jälkeen minä en pysty sellaiseen julmuuteen heitä vastaan kuin mediapelin sopulit. Joskus pitäisi viettää aikaa sorretun pienen ihmisen rinnalla sen sijaan että ottaisi vastaan Viron suojelupoliisin ja suurlähetystön rahoittaman kirjallisuus- ja elokuvafestivaalin aineiston sellaisenaan.

Eilen näimme Helsingissä suunnitelmien mukaan toteutuneen rauhanomaisen mielenosoituksen. Näillä kunnollisilla ihmisillä ei ollut mitään tarkoitusta tehdä mitään vallankumousta. Saimme nähdä näiden sorrettujen ihmisten kasvot ja silmät. Minulle oli tärkeintä tämä ihminen itse, jonka kohtaloa halutaan ratkaista historian myyttien avulla sen sijaan että häntä itseään kuultaisiin.

Pertti Salolainen pitää kansaa tyhmänä

Mielenosoitusta järjestelleet Hietanen ja Bäckman eivät halunneet järjestää mitään demonstraatiota venäläisestä invaasiosta tai joukkovoimasta Helsinkiin. Suomalaisessa russofobiassa sellaista kahakkaa odotettiin aivan huvittavan surullisen sairauden mukaisesti. Ehkä toivottiin alitajuisesti, että nyt voitaisiin ottaa uusinta hävitystä jatkosodasta.

Laskelmoiden kansanedustaja ja eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) päätti käyttää hyväkseen mahdollista russofobista pelkotilaa. Hän osoitti kuitenkin täydellisen sivistymättömyytensä, kun esitti (päivämäärä ja hetki tarkasti harkiten) vaatimuksen, ovatko venäläiset ostaneet Suomen maanpuolustuksen kannalta herkistä kohteista maa-alueita Suomessa. Salolainen vaati – omien sanojensa mukaan - selkeitä pelisääntöjä ulkomaalaisten maakauppoihin. Hänen mielestään EU-maiden ulkopuolisten tekemien maa- ja tonttikauppojen pitää olla vastavuoroisia ja menettelytapojen selkeitä. Todellisuudessa Salolainen lausui täysin sekavia: EU-maiden ulkopuoliset yritykset ja yksityiset henkilöt ovat valtaosa maailman kansoista. On jo lähtökohtaisesti melkoisen uhkarohkeaa kansantaloudellisesti luoda diskriminaatio EU:n alueelle, jossa kiinteistökauppaa rajoitettaisiin tiettyjen protektionististen ja russofobisten tuntemusten mukaan sen mukaan mistä maasta kiinteistön ostaja olisi. Vastavuoroisuusvaatimus on jo itsessään koominen käsite, koska se edellyttäisi, että Suomessa on toistasataa erilaista kiinteistöjen ostoa määrittävää vaihtoehtoista lakia, koska jokainen tapaus pitäisi ratkaista ostavan osapuolen taustojen mukaan vastavuoroisuuteen perustuvan lain mukaan, mutta ilmeisemmin jokaisen valtion kanssa pitäisi tehdä valtiosopimuksetkin, joita pitäisi päivittää harva se päivä. Sitä paitsi vieraan maan kansalainen saattaisi perustaa Suomeen yrityksen, jolloin kiinteistön ostaja on suomalainen juridinen henkilö. Täten LEX-SS Salolainen ei toisi mitään pelastusta turvallisuuteen. Mielestäni Salolaisen tavoite ei itse asiassa ole uudistaa kiinteistökauppaa, vaan pitää yllä russofobiaa.

Pertti Salolainen ei ole ilmeisesti näin tyhmä, kuin hänen puheistaan saattaisi saada vaikutelmaksi, vaan hän tahtoo vain provosoida sopivassa tilanteessa russofobiaa. Salolainen pitää kansaa tyhmänä ja uskoo puheensa saavan vaikutusta kansassa. Juoni ei ehkä paljastuisi. Miksi hän tarvitsee tuota vihaa ja pelkoa? Ilmeisemmin Kokoomuksessa on laskettu yleisemminkin vastamielenosoituksen ohessa, että venäläisvihamielisyys on heidän poliittinen voimavaransa. Pelko on Salolaisen voimavara, koska pelkoa provosoiden viritetään alitajuiset voimat, jotka huutavat avuksi pelastajaa. Kokoomus tahtoo kertoa pelastajaksi NATOn. Surullista!

Mielenosoituksen tähtäyspisteenä oli vähemmistö, Virossa alakynteen jääneet ihmiset ja heidän oikeutensa. He halusivat tuoda esille sorrettujen ihmisten äänen, jotta suurlähetystöjen ja KAPO:n puheesta ei tulisi monotonista.

Olen julkaissut tämän blogi-kirjoituksen myös toisaalla: http://antifasistit.blogspot.com/2009/03/kapo-pelon-takana-ja-pertti-salolainen.html