tiistai 3. maaliskuuta 2009

Maaliskuussa juhlitaan Suomen kohoamista kansakuntien joukkoon


Espoon hiippakunnan kirkkoherrat ja tuomiokapituli kävi tänään Porvoon hiippakunnan tuomiokapitulissa. Näimme valtakunnan salissa vaikuttavan maalauksen, joka muistutti ratkaisevista vaiheista Suomen synnylle. Tätä enennen Ruotsin valtakunnan itäiset osat olivat saaneet tuntea suomen kieltä ABC-kirjan ja luterilaisen kirkon joidenkin palvelusten avulla, mutta valtakunta oli ruotsalaisjohtoinen myös itäisessä osassa Ruotsin valtakuntaa.

Ruotsin ja Venäjän välisen sodan aikana huolella valmistellut ja käytännössä jo pitkälle toteutuneet ratkaisut vahvistettiin sitten seremoniaalisesti 28.3.1809 Porvoon valtiopäivillä, jotka Aleksanteri I tuli avaamaan. Porvoon valtiopäivien keskeisin ja laajakantoisin tapahtuma oli hallitsijavakuutuksen ja säätyjen valanteon päivä 29.3.1809. Valtiopäivien avajaisjuhlallisuudet aloitettiin 28.3. Porvoon tuomiokirkossa pidetyllä jumalanpalveluksella, jonka jälkeen siirryttiin "valtiosaliin" Porvoon kymnaasirakennukseen. Tänään olimme kirkkoherrojen kanssa tuossa valtiosalissa. Siellä keisari julisti valtiopäivät avatuiksi pitäen ranskankielisen valtaistuinpuheen, jonka kenraalikuvernööri Sprengtporten käänsi ruotsiksi.

Tänä vuonna on pian koittanut täsmälleen 200 vuotta tuosta Suomen syntymäpäivästä. Aleksanteri 1 on saanut oikeutetusti paikkansa myös Porvoon tuomiokirkkoon. Se jäi toki harmittaa, että kirkon ulkopuolella on iso muistomerkki vuoden 1918 vapauden puolesta taistelleille, vaikka tosiasiassa punaiset ja valkoiset tappoivat toisiaan. Aleksanteri 1 rinnalle olisi pitänyt laittaa myös Leninin patsas tuomiokirkkoon. Vaimoni opettaakin poikaani aina kauniisti, että ”setä Lenin antoi Suomelle itsenäisyyden”.

Miksi Leninin patsasta ei ole kirkoissamme? Onneksi meillä on yhä Leninin puisto, mutta syy puuttuvaan patsaaseen on luonnollisesti vallasta. Aleksanteri 1 kohotti Suomen kansakuntien joukkoon, mutta hänelle ilmaistiin myös uskollisuuden vala. Sitä vastoin Lenin lahjoitti Suomelle itsenäisyyden, mutta hän luovutti Suomen alueen vallan pois Venäjältä ja syntyvältä Neuvostoliitolta.

28.3. on mitä tärkein päivä, tärkein elämässäni, mutta syy on toki siinä, että se on syntymäpäiväni.

Ei kommentteja: