torstai 19. maaliskuuta 2009

"Nashi chetveronogie druzya"

Aidot suomalaiset "nashit" tekivät Venäjän valloitusta vuosikymmenien ajan. Suomalainen "nashi" synnytti useita sanontajakin. Eräs vanha kulunut lause oli "nashi chetveronogie druzya", eli vodkaturistit; "nelijalkaiset ystävämme". Suomalainen "nashi" oli vodkaturistina maailman valloittaja, tai ainakin koko Venäjän valloittaja.

Muistan yhä elävästi, miten eräässä suomalaisvenäläisessä yritysjuridiikan foorumissa Pietarin finanssi- ja ekonomiyliopistossa oli upeat tarjottavat. Paikalle oli saapunut sekä akateemisia spesialisteja että yrittäjiä, jotka etsivät kumppanuuksia. Valitettavasti suomalaiset "Nashit" olivat innostuneempia ilmaisista tarjottavista. Seuraavana päivänä kuuli hurjia tarinoita, joissa suomalaiset nelijalkaiset ystävät otaksuivat, että heitä yritettiin ryöstää jonkun tanssityttöbaarin ulkopuolella. Heiltä kyseltiin dokumentteja. Ulkoisen ilmeen perusteella sain mielikuvan, että vodkan takia näiden nelijalkaisten ystävien dokumentit piti tarkistaa, kun he eivät enää hoitaneet itseään asiallisesti.

Kun matkustelin 90-luvulla Pietarissa, venäläiset ystävät olivat yllättyneitä, että en näytä samanlaiselta kuin suomalainen mies on totunnaisesti näyttänyt. Mielikuvat uudistuivat.

Kun venäläinen "Nashi"-järjestö saapuu pian Helsinkiin,he kulkevat hyvin kahdella jalalla, eivät noudata suomalaiste nelijalkaista mallia nimen samankaltaisuudesta huolimatta. Nashi-järjestö kannattaa ympäristövastuuta, ihmisarvoa, demokratiaa ja kristillisiä arvoja. He kokoontuvatkin kristillisissä kirkoissa Venäjällä.

Lue myös kotisivuni: http://personal.inet.fi/business/molari/