torstai 12. maaliskuuta 2009

Täällä Pohjantähden alla

Turkka Malin sanoittama ja Petri Laaksosen säveltämä Täällä Pohjantähden alla tuli mieleeni yksinäisenä iltana Helsingissä. Vein vaimoni ja lapseni varhain aamulla Sibelius-junalle, koska vaimon piti lähteä Pietariin. Hänen äitinsä oli jäänyt auton alle pari päivää sitten.

Täällä Pohjantähden alla, korkeimmalla kukkulalla,
Katson kauas kaukaisuuteen, tulet uniini uudestaan.
Täällä Pohjantähden alla taivas täyttyy purppuralla,
Siitä suojakseni peiton minä itselleni saan.
.

Forssalaissyntyinen Turkka Mali sai innoituksensa lausun sanoihin jo teinipoikana. Hän kertoo kirjoittaneen sanat vihkoonsa 17 vuotta vanhana poikana. Onneksi Petri Laaksonen löysi sittemmin tämän vihkon. Suuressa maailmassa Täällä Pohjantähden alla on vähemmän tunnettu.

Olen oppinut vasta tänään, että Serbeillä on sanonta: "Kuka auttaa Serbiaa? Vain Jumala taivaassa ja Venäjä maan päällä” (У сербов есть такая поговорка: «Кто поможет Сербии? Только Бог на небе, а Россия на земле»). Ehkä tämän sanonnan ympärille pitäisi rakentaa vaikuttava laulu.

Olen nähnyt Virosta lähetetyn, mutta ei virolaisväestön tahtoa ilmaisevan natsi-ideologian saapumisen Suomeen. Hyttysen siiven hipaisu tuon ideologian lieveilmiöistä on jo koskettanut meikäläistäkin. Joka tapauksessa nyt 2000-luvulla on surullista yllättyä, että Hitlerin liittolaisuutta ja ihanteita aletaan entisöidä. Suomessa tämä entisöinti on tapahtunut aseveljeyden vähättelynä ja kiistämisenä, mutta onneksi vakava tutkimus on tuonut eittämättömiä todisteita natsi-ideologiamme rikoksista 30- ja 40- lukujen Saksassa, Suomessa ja Virossa. Viron vallitseva poliittinen johto on tässä surullisessa ”jälleenrakennuksessa” pioneereja koko Euroopassa. Sellaista syrjintää ja ihmisryhmien vastaista kiihotustoimintaa provosoivaa kasvatus- ja kirjallisuustoimintaa tarkastellessa pidän serbejä yhä viisaampana, kun nämä määrittävät todelliset hyväntekijät varsin selvästi: Jumala taivaassa ja Venäjä maan päällä. Tuota serbialaissanontaa on täydennetty myös mietteellä, ettei äiti voinut jäädä taivaalle, kun Isä oli maan päällä (Мать не могла оставить небо, когда Отец был на земле). Jumalan isällinen sydän ei jää haavoittumatta, jos ihmisarvoa loukkaava vihan herättäminen voimistuvat maan päällä. Isä Jumala ei jää enää tällöin kauas taivaaseen. Hän puuttuu vääryyteen maan päällä. Äiti on jo maan päällä, joten äitiä ei sovi eristää taivaalle erilleen Isästä: Isäkin on jo maan päällä. Natsi-ideologian uusien arkkitehtien kaksi suurinta haavetta olisi sitä vastoin, että (1) Venäjä ei puuttuisi siihen vääryyteen, jonka he katsovat natsi-ideologiansa perusteella oikeutetuksi taas uudestaan perustaa maan päälle. (2) Vanha, taivaalliseen kiikkutuoliin dementoitunut Isä Jumala olisi natsi-ideologialle helpoin ja sopivin Jumala. Se jumala olisi kansallissosialismin vanhojen (luterilaisten) ihanteiden mukainen jumala, joka sulkee silmät maan päällisestä. Minä olen luterilaisena pappina kiusallinen häirikkö, koska minun mielestäni em. serbialaissanonta vaikuttaa hyvin hyvältä. En pappina puhu vain tuon taivaallisista, vaan seuraan maallista elämäämme monien tietolähteitteni ja suhteitteni avulla.

Kirjoitan kirjaa Venäjästä. Minusta on tullut tällainen pappi, joka on kiinnostunut ihmisen mielestä nopeutetun evoluution ja vaikeiden muutosten aikana. Huomenna teen taas vähän kirjaa. Sitä ennen yritän kirjoittaa lyhyen kirjeen rovastikunnalliselle Venäjän matkalle osallistujille. Käyn myös ammattikorkeakoulussa, koska haluan ottaa pois opiskelupaperit sieltä. IT ei enää kiinnosta minua.