torstai 19. maaliskuuta 2009

Viron apartheid

17.2.2009 16.11 | Johan Bäckman | Yleinen
(tämä kirjoitus on Bäckmanin laatima, mutta on julkaistu tässä ystävän hyväksi, koska Uusi Suomi sensuroi sen Bäckmanin vaaliblogista; mielestäni keskustelua pitää käydä ja sallia, jos vaikka olisi eri mieltä. Sitä paitsi tässä on mitä kiinnostavimpia seikkoja, joita ei yleensä Suomessa tiedetä)

Harva suomalainen tietää, minkälainen mielivalta eteläisessä naapurissamme vallitsee. Siellä asuu yli sata tuhatta ihmistä ilman oman asuinmaansa kansalaisuutta. Moni näistä kansalaisuudettomista on syntynyt Virossa tai asunut siellä vuosikymmeniä. Nyt heidän taloudellisia, poliittisia ja kulttuurisia oikeuksia rajoitetaan äärimmilleen. Heitä sorretaan kaikilla yhteiskunnan sektoreilla. Viroon on jo käytännössä syntynyt venäläisten gettoja.

Suomen antifasistinen komitea (Safka) vieraili viime viikonloppuna Virossa ja Latviassa tutkimassa maiden ”vähemmistötilannetta”. Oppaana toimi joukko kansalaisjärjestöjä. Latviassa meitä emännöi Euroopan parlamentin jäsen Tatjana Zhdanoka. Suomesta lähti kuusimiehinen delegaatio. Zhdanok yllätti meidät kertomalla, että suomalaiset europarlamentaarikot ovat tehneet parhaansa vaikeuttaakseen venäläisten asemaa Virossa ja Latviassa. Erityisesti Henrik Lax on euroedustaja Zhdanokin mukaan henkilö, joka ”vihaa venäläisiä”. Lax on kuulemma tehnyt kaikkensa estääkseen mitkä tahansa yritykset vähemmistöjen aseman parantamiseksi Virossa ja Latviassa.

Minulle ei tietenkään ole mitään yllätys, että europarlamentaarikkojen joukossa on paljon äärioikeistolaisia ellei suoranaisia fasistejakin. Lasse Lehtinen esimerkiksi on tehnyt parhaansa muutaman suomalaisen maanpetturin saaman sotarikostuomion mitätöimiseksi. Ihmettelenkin, kuka on maksanut Lehtiselle tästä myyräntyöstä.

Virossa apartheid-politiikkaa vastustavat kansalaisjärjestöt ovat melko turhautuneita. Viron apartheid-politiikkaa ei heidän mukaansa saa loppumaan esimerkiksi siten, että venäläisille annettaisiin kansalaisuus tai venäjän kieli virallistettaisiin. Apartheid jatkuisi edelleen: venäläisiä sorrettaisiin talouden, politiikan ja kulttuurin alueella kuten ennenkin. Venäjäkään ei auta heitä.

Viron apartheid-politiikan tarkoitus on riistää venäläisiltä kaikki poliittiset, taloudelliset ja kulttuuriset oikeudet, pakottaa heidät joko muuttamaan maasta tai sulkea heidät gettoihin. Virossa toimii jopa erityinen keskitysleiri, ”Harkun leiri”, jonka tarkoitus on nöyryyttää kaikkein itsepäisimmät tapaukset. Viron apartheid on saanut toimia rauhassa lähinnä siksi, että se on liian uskomatonta ollakseen totta.

Eurokansanedustaja Tatjana Zhdanok kuvaili hyvin osuvasti apartheid-politiikkaa ”kollektiivisen syyllisyyden” politiikaksi. Venäläisiä ja heidän lapsiaan rangaistaan kuvitellusta neuvostomiehityksestä. Virossa ja Latviassa asuu yhteensä satoja tuhansia ihmisiä vailla kansalaisuutta ja vailla demokraatisia kansalaisoikeuksia.

Juuri Henrik Laxin tyyppiset venäläisvastaiset lobbarit ovat saaneet aikaan sen, että Viron ja Latvian kaltaiset apartheid-valtiot on hyväksytty Euroopan unioniin.

Suomen antifasistien delegaation jäsen Petri Krohn aivan oikein totesi, että apartheid-politiikan sortaman vähemmistön kolmas sukupolvi voi lähteä poliittisen terrorismin tielle. Viro ja Latviakin voi saada oman IRA:nsa, siis väkivaltaista terrorismia kannattavan siiven. Ilmapiiri Virossa on jo nyt erittäin kireä.

Venäläisten kohtelu Virossa on kaiken kaikkiaan erittäin törkeää. Heitä pilkataan ja halvennetaan päivittäin lehdissä ja heille järjestetään myös kaikenlaisia järjettömiä näytösoikeudenkäyntejä. Virossa toimii jopa erityinen ”kielipoliisi”, jonka tehtävä on valvoa venäläisten viron taitoa eli siis käytännössä kiusata heitä uhkailemalla työpaikan menetyksellä.

Virolaiset ovat kuitenkin onnistuneet värväämään joukon suomalaisia levittämään Virosta vain valheellista ”ilosanomaa”. Laxin ja Lehtisen kaltaiset russofoobikot tulikin jo mainittua. Yhteistä näille on myös natsien sotarikoksia vähättelevän historiatulkinnan levittäminen.

Suomessa toimii joukko virolaisia, joiden tehtävänä on Viron julkisen kuvan kiillottaminen ja kaikkien Viroa kritisoivien herjaaminen ja vaientaminen: Iivi Anna Masso, Imbi Paju ja Kulle Raig kuuluvat tähän porukkaan. Tuskin sattumalta heidän maailmankuvaansa kuuluu myös natsien sotarikosten vähättely ja muukalaisvihan levittäminen. Helsingin Sanomien Tallinnan-kirjeenvaihtaja Kaja Kunnas on jo pitkään kirjoittanut vain sitä, mikä on Viron apartheid-hallinnon edun mukaista.

Ratkaisuksi Viron kansalaisoikeusaktivistit ehdottivat Ahvenanmaan mallia. Viroon on perustettava venäläinen autonomia. Siellä venäläiset saavat käyttää omaa kieltänsä. Nyt heitä sorretaan yhteiskunnan kaikilla sektoreilla sekä virallisesti että epävirallisesti. On täysin epäoikeudenmukaista, että maassa syntyneet ja siellä vuosikymmeniä asuneet veroa maksavat ihmiset saavat yhtäkkiä kuulla olevansa ”miehittäjiä” joilla ei ole mitään oikeuksia.

Toimittaja Leena Hietanen on aivan oikein sanonut, että Viron miehitysmyytti on kiihotusta kansanryhmää vastaan. Puhuminen Viron ”neuvostomiehityksestä” pitäisi myös kriminalisoida. Tuollaisen puheen tarkoitus on vain venäläisten nöyryyttäminen ja loukkaaminen. Suomessa se on selvästi kiihotusta kansanryhmää vastaan.

Antifasistien tapaamisessa Tallinnassa ja Riiassa koordinoitiin Suomen, Viron, Latvian, Saksan ja Puolan antifasistien toimintaa. Yksi selvä tarkoitus on muukalaisvihan ja etenkin apartheid-politiikan vastainen taistelu sekä torjua yritykset pestä natsien sotarikokset puhtaiksi.

Meilläkin tuomittujen sotarikollisten Rytin ja Tannerin perilliset ovat ryhtyneet nostamaan fasismia taas jalustalle.

Tämä asiasta on kirjoitettu myös toisaalla näissä blogeissa: http://irc-galleria.net/blog.php?nick=jMolari&beid=28968445 sekä http://antifasistit.blogspot.com/2009/03/uusi-suomi-sensuroi-viron-apartheidia.html
Katso enemmän Johan Bäckmanin kirjoituksista: http://johaneurovaali.blogit.uusisuomi.fi/
Katso enemmän Juha Molarista kotisivuilta: http://personal.inet.fi/business/molari/

1 kommentti:

adnev kirjoitti...

Miksi kiellät lapsesi entisestä avioliitostasi sivuillasi. Mitähän vihaa se on ; exää ei kait sentään lapsia kohtaan. Miltähän heistä tuntuu kun olet niin huolissaan ihmisten tunteista ?