maanantai 11. toukokuuta 2009

1980-luku

Olen sen verran nuori ihminen, mutta jo sen verran vanha, että 1980-luku tuo paljon muistoja. Silloin kirjoitin ylioppilaaksi. Olin saanut mummoni vaikutuksessa hengellisen herätyksen. Koin ainoaksi tärkeäksi tehtäväkseni elämässäni tuntea yhä paremmin Jumalaa ja Pyhää Raamattua. Historian ja biologian opettajat kokivat pientä pettymystä valintani tähden. En lähtenyt myöskään metsänhoitajaksi opiskelemaan, vaikka olen sellaista mielenkiintoa toistanut vielä myöhemminkin mielessäni.

1980-luku oli minulle tärkeä, koska suoritin varusmiespalvelukseni Lappeenrannan Kuoleman eskadroonassa, Santahaminassa ja Haminassa. Loppukuukaudet toimin varusmiespastorina. 1980-luvulla sain kokemusta kesäteologin toimista Säämingin seurakunnasta, Virtasalmelta ja Lammin seurakunnasta. 1980-luvulla valmistuin myös teologisesta tiedekunnasta varsin lyhyen opiskeluajan jälkeen, vaikka suoritin kahden pääaineen laudatur-opinnot ja kreikan kielin tukiopintoja historialliskielitieteellisessä tiedekunnassa. VT:n eksegetiikan laudaturopinnot sain sen viimeisen heprean tentin osalta ihan täysin valmiiksi toki vasta nyt vähän ennen tohtoritutkintoa.

Pappisuran alkuuni 1980-luvulle liittyy myös eräs kirkollisia tunteita herättänyt kohu, josta Suomen teologisen instituutin vuosikirja kertoo täsmällisesti: http://www.teolinst.fi/julkaisut/iustitia10/TE_EJ.pdf. Olen edelleen samaa mieltä, että kirjoitukseni Kirkon syöksykierteestä oli aivan tarpeellinen. En halua liberaaliateologiaa, vaan entistä kriittisempää, jopa tuskaisen haastavaa tutkimusta, jota tulee pastoraalikoulutuksessa ja muussa kirkollisessa raamattukoulutuksessa harjoittaa paremman teologian kanssa kuin tuolloin saimme kokea. Tutkimus ja teologia eivät sulje toisiaan pois, mutta tutkimuksen ja teologian harjoituksen pitää olla perustavampaa ja antoisampaa kuin se oli "Kirkon syöksykierteen" aikana.

En ole omien kiireiden tähden vieläkään saanut toimitettua STI:lle luvattua vanhaa artikkelia bittiversiossa, vaikka kirja on jo julkaistu. Nyt STI tahtoisi julkaista artikkelin pdf-versiona netissä. Ongelmana on lähinnä artikkelini runsaat kreikankieliset sitaatit. Olen laiska kirjoittaa niin paljon kreikkaa kuin silloin nuorena teologina intomielisyydessäni jaksoin.