tiistai 19. toukokuuta 2009

Aurinko paistoi myös tänään

Tänään olen ollut haastateltavana ja haastattelijana . Jälkimmäinen oli toki pitemmän ajan projekti, jonka sain tänään valmiiksi. Muutenkin vapaapäiväni on ollut varsin valoisa. Päivä alkoi jo valoisasti, kun vaimoni ja poikani tulivat kotiin Tukholman matkaltaan. He eivät paenneet minua Tukholmaan jonkun profeetan luo. Kotona on ihan hyvä olla ja turvallista, silloin ei uskonnosta ja profeetoista ei tule pakopaikka julmalle kodille.

Toimittaja soitti minulle suuresta moskovalaisesta sanomalehdestä, ka. kopio artikkelista: Комсомольская правда , ja halusi näkemykseni venäläisten naisten asemasta Suomessa. Lisäksi keskustelin venäjäksi myös mm. Suomen suurlähetystön toiminnasta Venäjällä lapsikaappaustapahtumassa ja Suomen ulkoministerin Alexander Stubbin asenteesta. Näitä jälkimmäisiä seikkoja ei ole seikkaperäisesti tässä jo tänään julkaistussa jutussa. Ennen kaikkea korostin, että äitien pitää hoitaa lapsien kansalaisuus kuntoon jo heti lapsen syntyessä, jotta Venäjän suurlähetystö voi antaa oikeudellista apua ja muuta tukea ongelmien sattuessa. Olen nähnyt myös jo huomenna Moskovassa ilmestyvän miljoonalevitteisen sanomalehden artikkelin. Artikkeli alkaa hiukan turhan kauniilla sanoilla meikäläisestä: Юха Молари — человек в Финляндии известный. Он пастор, настоятель лютеранской церкви в финском городе Расеборге, доктор теологии, журналист, писатель, экономический аналитик. Много лет Юха работал над диссертацией о психодинамике боевых экстремистских группировок. Edellä olevassa nettiversiosta otetussa kopiossa on lyhyt teksti.

Mainittakoon suomalaisesta sananvapaudesta, että vahvojen epäilyjen mukaan tasavallan presidentti Tarja Halonen on sekaantunut EU-vaaleihin ja määrännyt tänään suljettavaksi Johan Bäckmanin eurovaaliblogin Uudessa Suomessa. Niin on myös tapahtunut. Ilmeisesti poliittiset paljastukset kävivät liian arkaluontoisiksi? Bäckman julkaisi viimeisen bloginsa Mitä valtiojohto tiesi..., jonka jälkeen blogi suljettiin kokonaisuudessaan. Erikoista, ettei valtiojohdon kritiikki sovi suomalaiseen sananvapauteen. Onneksi meillä on Suomen PEN, joka rientää jo nopeasti Bäckmanin avuksi. Eikö totta?

Tämä kritiikkini sananvapauden kaventumiseen Suomessa ei tarkoita, että olisin aivan samaa mieltä kaikista ilmaisutavoista, joilla arvostamani dosentti ilmaisee asiansa, mutta substanssi - itse asia - on painavaa. Luultavasti asia on jopa liian paljastavaa.

Toinen haastattelu oli keski-ikäiselle miehelle vieläkin hauskempi, sillä kauniiden kuvien kanssa sain valmiiksi kolmen superkauniin ja älykkään naisen haastattelut, kun he kertoivat tunnelmia musiikkibisneksestä. Tanjan, Nadjan ja Albinan haastattelu julkaistaan Venäjän kauppatie –lehdessä kesäkuun puolessa välissä 2009. Nämä naiset ovat laulajatähtiä ukrainalais-venäläisessä musiikkiryhmässä Viagra.

Lopulta autoni korjaamosta soitettiin, että autoni olisi jo tänään noudettavissa. Kokonaislasku jäi 1200 euroon, kun alkuolettamusten jälkeen laakerin vaihto ja tuulilasipyyhkimen moottorin uusiminen olisivat vieneet tonnin enemmän. Nyt ei tarvitse neuvotella pankissa lainaa tuhattakaan euroa.

Päivän huipennus oli toki siinä, että vihdoin päätin lähteä juoksulenkille!