tiistai 26. toukokuuta 2009

Via Dolorosa ja Moskovan patriarkan alainen kristitty

Olen joutunut tutustumaan henkilökohtaisesti Moskovan patriarkan alaiseen seurakuntaan samaistuvan ortodoksin kanssa. Serafimilaiset ovat luonnollinen, keskeinen osa ortodoksista seurakuntaa. Ortodoksinen kirkko jakaa suuret tunnustuspalkintonsa, jotka myös kantavat serafimilaisten nimeä. Olen saanut tutustua ortodokseihin Venäjällä ja Suomessa, vaikka olen toki luterilainen.

Tänä keväänä oli jälleen jännittävä kokemus, kun ortodoksit lauloivat Pietarissa kärsimyksen tiestä. Paastolla ja kärsimyksen mystiikalla on tunnetusti Suomessakin peloteltu maallistunutta kansaa, joka ei tunne edes oman luterilaisen kirkkonsa paastoajan puheita, rukouksia, lauluja ja käytäntöjä. Tällä tavalla Pietarissa venäläiset lauloivat kärsimyksestä.

Kuulija ja katsoja saa itse miettiä, millaista tuskaa on olla kristitty Moskovan patriarkan alaisessa ortodoksisessa seurakunnassa. Parempi on katsoa ja tutustua kuin lukea ja kauhistella suomalaisen iltapäivälehdistön vihapropagandaa. Tämä laulu Kristuksen kärsimyksen tiestä esitettiin tällä kertaa kuitenkin luterilaisessa Pyhän Marian kirkossa, mutta hengellisen musiikin festivaalit jatkuivat jo seuraavana päivänä toiseen kirkkoon hyvässä ekumenian hengessä. Niin siis Pietarissa ja Venäjällä.

http://www.youtube.com/watch?v=MMh8rpYlsQ0