lauantai 19. syyskuuta 2009

Joskus unelmat eivät jää unelmiksi

Olin jo pettynyt jalkani rikkoutumiseen. En uskaltanut juosta kipeän pohkeeni tähden ehkä 10 päivään. Ihmettelin tänään juoksulenkillä, ettei pohje antanut enää mitään kivun oireita. Lepo auttoi. Juoksin aika varovaisesti. Lenkki jäi vain 7 kilometriin. Pääasia oli, että pääsin taas uudestaan terveellisen elämän piiriin. Huomenna juoksulenkki sitten jo huomattavasti pitenee, mikäli pohje ei yllättäen taas kipene.

Juoksulenkin jälkeen sain leikkiä kotipihalla 6 vuotta vanhan poikani kanssa vauhdikasta kisailua. Sitten päätimme lähteä pitkästä aikaan uimahalliin. Vaimoni käy yleensä poikani kanssa uimahallissa, sillä itse en kehtaa lähteä, koska kehoni ei ole sellainen atleettinen kuin vielä pari vuotta sitten. Pohjan seurakuntalaiset pitävät minua näet liian hyvänä ja saan syödä kaikenlaisia herkkua aivan liiaksi! Vaimoni ei kuitenkaan raskautensa tähden käynyt uimassa pitkään aikaan. Nyt lähdin kahdestaan pojan kanssa uimahalliin. Se oli hieno kokemus – myös isälle! Isien kannattaisi harrastaa vaikka uimista lastensa kanssa useammin.

Yhden uimisen jälkeen oli se odotettu suuri uiminen: Alexander pojan ensimmäinen kotikylpy. Pidin poikaa käsissä, kun hän jaloillaan yritti ponnistaa itsensä veden yläpuolelle. Lisäsimme vettä, jotta hän ei pääse pakoon kylpyä. Hyvin tyynesti hän lepäsi käsieni varassa, ei edes itkenyt tai hätääntynyt. Ehkä nauttiminen ei vielä ensimmäisellä kerralla näyttänyt parhaalta kuviteltavissa olevalta, mutta puhdas keho lienee miellyttävä kokemus. Niin se on isällekin, joka nauttii sekä kehon että sielun puhtaudesta.X X X

Joskus hämmästyttävät unelmat, joista on voinut ehkä vain laskea leikkiä julkisesti ja silloinkin tosiasiallisesti häveten unelmien puhumista ääneen, alkavat tulla todennäköisiksi. Olenkin havainnut, ettei sitten loppujen lopuksi ole mitään syytä hävetä unelmia ja toiveita, vaikka vain harvoin kaikki unelmat toteutuisivat. Jo nuoresta alkaen opin urheilussa sen, että on lupa tavoitella hyvin, mutta yhtä luonnollista on kärsiä tappioita. Siksi en pidä minään kauhutilanteena, jos unelmat eivät toteudu, vaikka unelmista olisi puhunut ääneen ja tehnyt kovasti valmisteluja niiden hyväksi.

Sain mielenkiintoisen kutsun, joka ei ole toki vielä mikään päätös vaan avoin mahdollisuus ja pohdinta moskovalaisen ystäväni kanssa, joka lähetti tämän kauniin ajatuksen minulle. Ehkä sen tarkoituksena oli myös rohkaista surullista mieltäni, koska tällä hetkellä ei riittävästi ymmärretä Suomessa diskriminaation rikollisuutta ja moraalista ongelmaa: olinhan joutunut diskriminaation uhkausten uhriksi vain sen tähden, että puolustin venäläisten oikeuksia täysiarvoiseen elämään, jota ei saisi loukata syrjinnän avulla.

Venäjän strategisen tutkimuksen instituutti (Российский Институт Стратегических Исследований, РИСИ) työskentelee yhtenä arvovaltaisena organisaationa mm. Medvedevin perustamaa historiallisen väärentämisen vastustavaa komissiota varten (Комиссия по противодействию попыткам фальсификации истории в ущерб интересам России), mutta instituutissa on myös muuta huippuosaamista. Instituutilla on toki paljon laajempikin tehtäväala: se tutkii ja seuraa mm. strategisia talous-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisia kysymyksiä ympäri maailmaa tiiviissä kanssakäymisessä Venäjän korkeimpiin viranomaisiin. Instituutin arvoa korostaa se, että sen perustaja oli nimenomaisesti Venäjän presidentti vuonna 1992. Perustamisasetuksessa määrättiin instituutin tehtäväksi tukea Venäjän korkeinta lainsäädäntö- ja toimeenpanovaltaa. Instituutin päätehtäväksi on määrätty ”tieteellinen analyyttinen tuki valtion elimille Venäjän kansallisen turvallisuuden strategisten suuntaviivojen muodostamista varten”. Instituutti antaa ehdotuksia, suosituksia ja asiantuntija-arviointeja, mutta myös jatkokoulutusta eri alojen spesialisteille Venäjän strategisista kysymyksistä. Talouspolitiikan strategiset kysymykset ovat myös tärkeä osa instituutin toimintaa. Instituutin puheenjohtaja ei ole itsekään tällainen tavallinen meikäläinen, vaan hän on toiminut jo 90-luvun alussa puolustusvoimien ulkoasiainvaliokunnan johdossa ja Korkeimman neuvoston jäsenenä. Keväällä 2009 presidentti Medvedev nimitti instituutin johtajan IVY-maiden korkeaan virkaan. En toki ollut yhteydessä puheenjohtajaan, vaan sain siis eräältä toiselta uudelta tärkeältä vaikuttajalta kauniin toivomuksen sen hyväksi, että julkaisisin kirjan venäjäksi (tai englanniksi). Siinä käsittelisin ilmeisemmin historian väärentäjiä Suomessa, Baltiassa, sikäli kuin niitä on näkynyt ja näkyy median, lahkojen ja politiikan yhteyksissä. Kutsu oli houkutteleva – ei vähintään näiden sanojen tähden: Вы замечательный специалист и эксперт… On selvääkin selvempää, että tuollainen luottamuksen ja rohkaisun ilmaus kirjahankkeen kustantamiseksi osoittaa tärkeää psykologista viisautta ja rohkaisua tilanteessa, jossa suomalaiset revansistit ja nationalistit saavat ahdistella meikäläistä eikä kirkon tai valtion johto näytä ymmärtävän tilanteen kriminaalisuudesta vielä mitään. En tiedä, meneekö tämä unelma ja kaunis kutsu koskaan ihan täytäntöön, mutta alan vakavasti harrastaa sen hyväksi.

Tämä kutsu todellakin rohkaisee minua siinä, että teen (paremmin venäjää osaavien avustuksella) tällaisen venäjänkielisen kirjan. Älä kuitenkaan huolestu, sillä en toki jätä väliin terroristikirjaani, joka valmistuu omalla aikataulullaan). Esittelen väitöskirjatyöni jälkeen tekemiä kehitelmiä, mm. poliittisen psykologian teoreetikkojen (erityisesti ranskalaiset, amerikkalaiset ja venäläiset tutkijat) havaintoja historian väärentäjistä ja ääriliikkeistä (ml. terroristit) sekä median toiminnasta Baltian ja Suomen alueella. Erityisesti lukuisat äskettäin lukemani venäläiset ja amerikkalaiset terroristitutkimukset ovat tuoneet paljon sosiologista, kulttuurista ja psykologista uutta syvyyttä väitöskirjatyöni jälkeen. Uskoakseni kaikki henkilöt eivät ole missään lahkossa tai poliittisessa ryhmässä veistetty samalla muotilla, vaan itse kullakin on omasta historiastaan käsin ainutlaatuiset motiivinsa ja persoonallisuutensa. Sen jälkeen esittelen ääriliikkeisiin ja diskriminaatioon liittyvää lainsäädäntöä Venäjällä ym. Lopulta tuon muutamia laajoja tapausanalyysejä Baltian ja Suomen nationalisteista ja vähän muistakin – ja jopa varsin hillittynä pidettyjen poliitikkojen yltymisistä paniikkimaisiin näkemyksiin - mainittujen viitekehysten puitteissa. Tätä analyysia varten jatkan myös Nord Stream –keskustelun analyysiä, venäläisten kiinteistökaupoista viritettyä keskustelua, sotarikollisten puhdistamisen ympärille rakentunutta toimintaa, suomalaista NATO-keskustelua yms. sekä myös muutoin suomalaista tunnemaisemaa erilaisten impulssien jälkeen. Ainahan äärimmäishenkisyys ja uhkakuvien esittäminen ei ole esittäjän ”sydämestä”, vaan se on voi olla kieroa julkisuuspeliä poliittisen vallan ja toivottujen päätösten turvaamiseksi, sillä riittävän monet muut saattavat uskoa uhkat tosiksi. Kukapa turvautuisi enää 2000-luvulla Naton pelastukseen ja uhraisi sotilaitaan Naton operaatioihin ympäri maailmaa sekä ottaisi kannettavakseen varsin kyseenalaista Nato-leimaa, jollei tätä kansaa olisi ensin pelko- ja identiteettimyyteillä manipuloitu kääntymään ”Pelastajan” puoleen?

Blogikirjoituksiani syvempi tieteellinen analyysi ja dokumentointi ovat kiinnostava harrastus pappisviran vapaita hetkiä varten: en siis suinkaan ota virkavapautta näiden kahden kirjan kirjoittamista varten, joihin aineistokin on aika paljon jo koottu (vaikka ei luettu ja analysoitu).

Jätin tänään lääninrovastille loma- ja vapaapäiväsuunnitelmani lokakuulta 2009 huhtikuun 2010 loppuun. Loma- ja vapaapäiväsuunnitelmani on ollut tähänkin saakka julkinen Pohjan kirkkoherravirastossa, resurssihallintajärjestelmässämme, seurakuntaneuvostossamme ym. Sellaisen kanssa olen myös aiemmin elänyt tunnollisesti, vaikka tutkinta-asiamies ei jostakin syystä ilmeisemmin tunne kirkkoherrojen loma- ja vapaapäivien hyväksymisjärjestelmää. Nyt minulla on tavanomaisten kahden viikoittaisen vapaapäivän lisäksi sovitettava tälle ajalle noin 4 viikkoa lomapäiviä, joten eipä ihme, että tämä pappi taas ennättää matkustella Venäjällä ja muualla sekä kirjoittaa noita kirjoja ja artikkeleita!