perjantai 11. syyskuuta 2009

Kannattaa tutustua ja myös innostua

Tähän sanomalehteen kannattaa tutustua ja jopa innostua. Siinä on vähemmän ikivanhoja vastakkainasetteluja Suomen ja Venäjän välisistä suhteista kuin keskimäärin suomalaisissa sanomalehdissä. Pikemmin asenteena on rakentaa kanssakäymistä kuin pelotella möröillä, joita jossakin naapurin selän takana piileksisi. Tämä sanomalehti paljastaa myös kirkkoherran vapaa-ajan elämäntavat. Monet papit saavat olla salaisesti mitä ovat vapaapäivinään, mutta meikäläisen vapaapäiviä sävyttää nämä harrastukset: saan tavata kiinnostavia kulttuurin, politiikan, talouden ja tieteen ihmisiä. Tällä kertaa kirjoitin noiden tapaamisten ja muun aineiston avulla kolme artikkelia Venäjän kauppatie -lehteen. Huomenna lauantaina olen aamulla Helsingin satamassa vastaanottamassa kiinnostavia Viron venäläisiä, jotka osaavat kertoa paljonkin sikäläisistä yhteiskuntaoloista.

Tänään ilmestynyt Venäjän kauppatie -lehden syyskuun numero on kokonaisuudessaan tässä: http://www.kauppatie.com/9_09.shtml. Kukin sivu aukeaa pdf-tiedostona, kun klikkaat kyseistä sivua.

Tämän perjantaipäivän - vapaapäivän - olen omistanut perheelleni. Kävimme maistraatissa rekisteröimässä Aleksander Juhavits -pojan, sillä häntä ei kasteta Suomessa, vaan Pietarissa, koska vaimoni tuntee sikäläisen ortodoksisen kirkon läheisemmäksi yhä edelleen. Lisäksi otimme lapsesta virkatodistuksen ja apostillan, jotka käännätämme virallisella kääntäjällä venäjäksi, koska pienen pojan kansalaisuushakemus edellyttää mm. näitä papereita. Sitten vaimoni pyysi, että menisin taas solariumiin, koska hänen silmänsä nauttii meikäläisestä toki enemmän, jos olen kauniisti päivettynyt. Niin elämäni oli taas tänään rentoa ja ihanaa.