keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Miten suomalaiset menettivät omantuntonsa?

Hitlerin Saksan ja Suomen asevoimat aiheuttivat Leningradin piirityksen aikana 8.9-1941- 18.1.1944 miljoonan leningradilaisen kuoleman. Dmitri Šostakovitš sävelsi kauheissa oloissa 7. sinfoniansa.

Sodan jälkeen Suomen oma oikeuslaitos antoi lievät tuomiot Suomen poliittiselle johdolle, joka oli ollut tähän sotaan syyllinen Hitlerin liittolaisina. Nyt alkoi myös Paasikiven ja Kekkosen aika Suomessa: revanssin ja vihan sijasta itänaapuria piti arvostaa ja etsiä yhteistyötä.

Syyskuussa 2009 tehtiin Suomessa tutkimus, jota varten haastateltiin ensin 505 henkilöä ja myöhemmin 502 henkilöä. 57 % katsoo, että vanhat sotasyyllisyystuomiot pitäisi nyt purkaa, vain 18 % hyväksyy tuomiot. 81 % piti vääränä, että Karjala joutui Neuvostoliitolle ja sitemmin Venäjälle.

Miten suomalaiset ovat menettäneet omantuntonsa niin lyhyessä ajassa?

Valitettavasti ilmapiirin muutos ei ole aivan uusi ilmiö Suomessa. Vuonna 2004 Gallup International teki 50 000 haastattelua yli 60 maassa maakuvaa (Voice of the People 2004: The Image of the United States; 11.10.2004). Yli 60 % suomalaisista suhtautui melko tai erittäin kielteisesti Venäjään, vain vajaa 10 % suhtautui myönteisesti. Suomalaiset olivat pahimpia koko maailmassa, heti kosovolaisten jälkeen. Russofobian tunnusluvut ovat yllättävän samanalaiset kuin sotasyyllisyystuomion tunnusluvut. Tällaisen pahan kansallisen ilmapiirin tähden ei ole suinkaan yhdentekevää poliittisesti, miten ko. vihamielisyyttä ohjataan ja provosoidaan Suomessa. Suomalaisen omantunnon paatuminen ja köyhtyminen on huolestuttava ilmiö.

Tästä asiasta ilmestyy lähiaikoina venäjänkielinen selontekoni.