tiistai 6. lokakuuta 2009

Papin puvussa

Tänään kirjamuseoon Ludviginkadulle oli kokoontunut iso joukko pappeja ja muuta väkeä, mutta vain kahdella papilla oli papin puku. Minä olin toinen heistä. Onkohan se sopivaa, kun en saanut suoraa virkamääräystä tulla paikalle pappispuvussa?

Toinen pappi oli tämän päivän varsinainen tähti, kirkkoherra, rovasti Veli-Matti Hynninen, joka oli koonnut kattavan otoksen pappien lyhyitä elämänkertoja, joissa nämä selvittivät, miksi heistä tuli pappeja. Kerrassaan hämmästyttävän monipuolinen otos papistosta.

Oli siinä omakin tarinani, jota Veli-Matti Hynninen esitteli lyhyellä katkelmalla kirjan julkistamistilaisuuden yhteydessä: "Pidän kirkollisissa toimituksissa ja virkatehtävissä virka-asua, vanhahtavasti lipereitä ja kaftaania. Entinen työtoverini kutsui kaftaania pingviiniasuksi ja hautajaisia kuoppakeikaksi. Vanhahtava asu ei osoita, ettei pappi rakentaisi suhteita. Maaliskuun 13 päivä perjantaina 2008 pistin uuden sinisen silkkisen ranskalaisen paidan, uudehkon puvun ja solmion, lankkasin Pietarista putiikista ostetut nahkakengät ja pesin Jaguarin kiiltäväksi. Menin Kanavakadulle viestintäministerin vastaanotolle. Sain kutsun Venäjä-artikkeleiden tähden. Pääsin parempien joukkoon. Kaunis nainen koputti selkääni: - Hei Juha. Sinähän olet pappi? -"

Veli-Matti Hynnisen kirja Miksi minusta pappi (Edico Oy) on hyvä kirja myös elämäntehtäväänsä miettivälle nuorelle ihmiselle, joka epäilee tai on kiinnostunut pappisopintojen aloittamisesta. Se kirja on myös arvokas niille, jotka haluavat monipuolistaa mielikuvaa papista persoonana. Veli-Matti Hynnisen johtoajatuksena lienee ollut, että tässä kirjassa papista näkyy myös inhimillinen puoli, näkyy kaavun takainenkin elämä, elämän ilo ja elämän tuska.Juha Molari, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172, +358 44 238 1165
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
Twitter: https://twitter.com/molarijuha