sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Vaihtakaa Paula Lehtomäki Matti Vanhasen tilalle

Minä en yhdy oppositiopuolueiden popularistiseen kampanjaan hallitusta vastaan vaalirahoitusten tähden, sillä en ylipäätänsä pidä roskan etsimisestä toisen silmästä, jos omia silmiä vaivaa myös pahat roskat. En myöskään pidä roskien etsimisestä hallituspuolueiden ja pääministerin Matti Vanhasen silmistä tahi kukkaroista, koska vallitseva käytäntö on pitkäikäinen eikä sen vuoksi sensaatiota saa heittää yhden miehen harteille.

Siitä huolimatta otaksun, että Keskusta tekisi oikein, jos se nostaisi Paula Lehtomäen puolueen puheenjohtajaksi ja uudeksi pääministeriksi jo mahdollisimman nopeasti. Valittavasti Matti Vanhanen ei kykene valloittamaan suomalaista laajaa äänestäjäkuntaa, kun vastaavasti Kokoomus saa käyttää tilannetta omaksi edukseen. En tahtoisi nähdä, että Alexander Stubb tai Sauli Niinistö olisivat seuraavat Suomen presidentit. En myöskään tahtoisi nähdä, että Kokoomus kasvattaa edustajiensa määrää seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Keskusta tekee suuren virheen, jos se ei aloita jo nyt korkealla profiililla sekä realistisen presidenttiehdokkaan rakentamista omasta puolueestaan että valmistautumista eduskuntavaaleihin päämääränä säilyttä asema suurimpana puolueena.

Mielestäni ainoa sellainen potentiaali on Paula Lehtomäki, vaikka en toki kaikista hänen näkemyksistään täysin pidä. Paula on täysin tasavertainen englanninkielisessä esiintymisssään loistavaksi mainostetun Alexander Stubbin kanssa, jonka rasitteena on älyttömät poliittiset möläytykset ja konflikteihin ajatuvat intoilu. Suomen kielessä Paula päihittää Saulin ja Alexanderin 6-0. Paula ja Alexander päihittävät myös Saulin englanninkielen taidoissaan. Paula on myös sympattinen, esiintymistaitoinen asiantuntija, joka kykenee rakentamaan hyviä poliittisia ja valtiollisia suhteita jokaiseen suuntaan sekä maantieteellisesti että poliittisella kentällä. Kokoomuksen tyypit eivät olisi sellaisia. Paula Lehtomäki on aivan ylivertainen Venäjä-osamisen ja venäjän kielen taitojensa tähden Kokoomuksen mahdollisiin kilpailijoihin niin kuin kaikkiin muihinkin mahdollisiin kilpailijoihinsa verrattuna. Sauli Niinistö osaa jotenkin maltillisesti ilmaista itseään suhteessa Venäjään, mutta Stubb voi olla lähellä epäsuositun henkilön arvoa itänaapurissa, joka on kuitenkin aina tärkeä naapurimme poliittisesti, kulttuurisesti ja kauppasuhteiden kannalta.

Totta kai nuorena naisena Paula herättää monissa kateutta, koska kunnia osataan helpommin antaa vastaa vanhoille. Paula on kuitenkin jo kokenut poliitikko, joka on myös energinen, edustava ja työkykyinen. Eipä tarvitsisi hävetä, että pääministeri tai presidentti ei jaksa. Paulalla on akateemiset tutkinnot sekä Turun yliopistosta että Turun kauppakorkeakoulusta. Eduskunnassa hän on ollut jo vuodesta 1999, joten kyllä lahjakkuus oppii hyvin 10 vuodessa. Ministerikokemus tuli jo vuonna 2003. Lehtomäki osaa tehdä myös vaikeita päätöksiä, kun järki sitä vaatii.

Ymmärrän toki, että demarit tahtoisivat myös tulevia menestyksen mahdollisuuksia vaaleissa, etenkin presidentin vaaleissa. Valitettavasti tällä hetkellä heillä ei ole esillä nousemassa ketään karismaattista, edustavaa ja osavaa tätä tilannetta varten, vaikka monia hyviä persoonia ja oikeita reiluja ihmisiä löytyy puolueesta.

Laskekaan Keskustassa yksi plus yksi ja arvioikaan nykyinen populistinen hyökkäys pääministeriä ja Keskustaa vastaan mahdollisuudeksi nostaa esille henkilö, jossa on potentiaalia kääntää Keskustan laskusuhdanne menestykseksi.

Ps. nyt joulukuun lopussa 2009 olemme saaneet kuunnella uutisista, että tämä noin 3 kuukautta vanha toivomukseni alkaa toteutua. Matti Vanhanen toimii Keskustan hyväksi valtiomiehen tavoin, kun näkee, millaiset ratkaisut voivat kääntää puolueen nousuun sekä puolueen että valtakunnan hyväksi.