maanantai 26. lokakuuta 2009

Valtakunnansyyttäjä erehtyi Suomessa The Soviet Story –propagandafilmin tulkinnassa

The Soviet Story elokuvaan liittyvä erimielisyys ei ole vain poliittisten sidonnaisuuksien tähden erilaista menneisyyden tulkintaa, jonka tähden nyt käytäisiin väittelyä elokuvasta. Valtakunnansyyttäjän päätöstä lopettaa elokuvan esitutkinta voidaan arvostella hyvin perustellusti. Dosentti Johan Bäckman on arvostellut kriittisesti valtakunnansyyttäjän ratkaisua uudessa blogissaan: http://kohudosentti.blogspot.com/2009/10/kommentti-valtakunnansyyttajan.html. Valtakunnansyyttäjä on itse asiassa laiminlyönyt tehtävänsä eikä ole lainkaan analysoinut itse elokuvaa, vaan on vain kuunnellut elokuvatarkastamon lausunnon.

The Soviet Story –elokuvan vihamielisyys tulee ilmi monella eri tasolla.
Ensiksi, elokuva todella väärentää historian aineistoa ja tätä väärennöstä voi pitää kokonaisuuden valossa vain tarkoitushakuisena vihan rakentamisena Venäjää ja venäläisiä vastaan.

Toiseksi, elokuva rakentaa hyvin räikeitä assosiaatioita sanallisten väitteitten ja visuaalisten tehokeinojen avulla ikään kuin uusfasistit käyttäisivät valtaa Venäjän duumassa. Olen arvostellut tätä retorista häpeällistä menetelmää kirjoituksessani seikkaperäisesti tutkimuskirjallisuuden ja elokuvasta poimitun kuva-aineiston avulla: http://personal.inet.fi/palvelu/molari/thesovietstoryjuhamolari.pdf. Yhtä hyvin suomalaiset kokisivat aiheellisesti loukkaavaksi, jos joku propagandafilmi väittäisi, että kaikki suomalaiset ovat homoja tai lesboja vain sillä perusteella, kun joku poliitikko on ollut joskus yhteydessä seksuaalisiin vähemmistöihin. Elokuvassa esitetty tervehdys Hitlerille on elokuvateknisesti asetettu duumasta otetun kuvan edelle ja muun esitysaineiston kanssa tarkoituksena on antaa pilkallisesti ymmärtää, että kommunistit ja fasistit eivät vain toimineet joskus menneisyydessä yhdessä kansanmurhaajina, mikä samaistus on jo sekin kyseenalainen, vaan elokuva huipentuu siihen, että Venäjän kansalaisten valitsema kansanedustuslaitos olisi tällä hetkellä uusfasistien vallassa Venäjällä! Tämä on loukkaus venäläisiä vastaan riippumatta kunkin poliittisesta vakaumuksesta.

Kolmanneksi, elokuvan esittämiskonteksti on vihamielinen, koska esittämisen yhteydessä on järjestetty keskustelutilaisuuksia, joissa on esitetty revansistisia vaatimuksia Venäjää vastaan.