tiistai 17. marraskuuta 2009

Anarkisti-antifasisti Ivan Hutorskoi


Maanantai-iltana 16.11.2009 antifasisti Ivan Hutorskoi (Иван Хуторской, alias Ваня Костолом, "luun murskaaja") ammuttiin kuoliaaksi Moskovassa Habarovskoin kadun varrella kerrostalokodissaan. Häntä ammuttiin kahdesti kaulaan. Ivan oli aktivisti fasismin vastaisessa anarkistisessa vasemmistoliikkeessä. Olin luvannut, että selvitykseni venäläisestä äärivasemmistosta valmistuisi jo maanantaille 16.11.2009, mutta venäläinen äärivasemmisto valloitti niin paljon mieltäni, että aineistoa on kertynyt jo toista tuhatta (!) sivua, joten pikkuselvitys kasvoikin isommaksi hankkeeksi eikä valmistu ihan lähiaikoina. Valitettavasti eilinen murha oli odottavissa sen aineiston valossa, jota olin kerännyt venäläisistä anarkisteista ja antifasisteista.

Moskovan kaduista tehdään verinen areena

Eilen murhatun 26 vuotta vanhan miehen tiedot olivat julkaistu internetissä etukäteen natsien sivustolla niin kuin rabkor.ru kertoo. Ivanin kaverit kertoivat medialle tiistaina, että murhan taustalla on varmasti natsiorganisaatio. Ivan Hutorskoi oli yksi antifasistisen liikkeen aktivisteista. Murhaa ei voi mitenkään puolustaa, mutta myöskään hänen antifa-järjestö ei ansaitse suosionosoituksia antifasistisesta nimestään huolimatta. Tämä antifasistin murha oli jo kuudes Moskovassa lyhyellä ajalla. Moskovan kadut ovat valitettavasti antifasistien ja fasistien tähden muodostumassa areenaksi, jossa natsit ja antifasistit taistelevat verisesti keskenään. Vuonna 2005 Venäjällä 461 henkilöä joutui uhriksi, joista 47 menehtyi, kun ääriliikkeet törmäsivät toisiinsa väkivaltaisesti. Hyvin karua luettavaa onkin ollut tutkimuskeskus “Sovan” raportit ääriryhmien konflikteista Venäjällä (esim. Информационно-аналитический центр «Сова» 22.05.2007 11:17 Radical nationalism in Russia and efforts to counteract it in 2006). Informaatio-analyyttisen keskuksen "SOVA" apulaisjohtaja Galina Kozhevnikova totesi hyvin kaunistelemattomasti aivan tuoreeltaan Hutorskoin kuoleman jälkeen, kun viittasi vasemmistolaisen liikkeen sotilaalliseen siipeen: Эта функция возложена на боевое крыло левых движений (http://www.svpressa.ru/society/article/17059/).

Murhattu Ivan Hutorskoi kuului ryhmään, äärivasemmistolaiseen anarkistiryhmään ”anarkistiset punapäät”, joka toimii yhtä lailla rikollisesti kuin murhaajakin, he toimivat ”sotilaallisesti”, olivat valmiit myös vakaviin rikoksiin. Tutkimuskeskus ”Sovan” asiantuntija muistutti heti murhan jälkeen haastattelussa, että anarkistisessa liikkeessä nämä antifasistit uskottelivat keskenään, ettei valtio taistelisi fasisteja vastaan ja siksi antifasistien oli itse toimittava. Jossain määrin antifasistien huoli on toki perusteltu mm. Izhevskin kaupungissa, jossa lainvalvontaviranomaisten suhdetta uusnatseihin on epäilty tarpeettoman läheiseksi. Kaiken kaikkiaan lainvalvontaviranomaisissa on kuitenkin äärioikeistoon myönteisesti suhtautuvia hyvin vähän. Ongelma on siinä, että Antifa-ryhmät eivät toimi yhteistyössä poliisin kanssa. Siihen on varmasti syynsä niin anarkistisessa kommunistisessa suhtautumisessa kapitalismiin kääntynyttä valtiota vastaan kuin myös pelossa omien nimiensä ja osoitteittensa julkistamista vastaan.

FSB varoitti anarkistisista punapäistä

Kenraaliluutnantti, Moskovan ja Moskovan alueen FSB:n johtaja VN Zaharov (Захаров В.Н) varoitti lehdessä "Право и безопасность" (numero 2-3) jo elokuussa 2002 Venäjän sisäisistä ja ulkoisista uhkista. Suuriksi epävakautta aiheuttaviksi tekijöiksi hän mainitsi erityisesti järjestäytyneen rikollisuuden, korruption, erilaiset ääriliikkeet ja lahkot sekä terrorismin. Liittovaltion turvallisuuspalvelun strateginen tehtävä on varmista kansallinen turvallisuus. Tuossa kriittisessä turvallisuusarviossaan Zaharov viittasi juuri antifasistisiin anarkistisiin punapäihin (Красные и Анархо Скинхэды, R.A.S.H; www.Redskins.ru), joiden jäsen Ivan Hutorskoi oli.

Tappavat toisiansa ideologisen vihollisuuden nimissä

Ivan Hutorskoi joutui jo vuonna 2005 kolmesti väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi. Tällöin natsi-skinheadit vahingoittivat häntä partakoneella, ruuvitaltalla ja veitsellä. Vähän ennen maanantain surmaa Hutorskoin nimi ja osoite julkistettiin siis äärioikeistolaisella sivustolla. Murhaajaa on arvuuteltu uusnatsiryhmistä, kuten liikkeistä ”venäläinen tapa” ("Русский образ") tai ”slaavilainen unioni” ("Славянский союз"). Anarkistiset punapäät ovat jo ennättäneet uhata, että ellei poliisi löydä surmaajaa, on pelättävissä murhan synnyttävän näiden äärivasemmistolaisten militanttien antifa-ryhmien toimittaman koston. Usein surmaaja ja surmattu eivät tunne toisiaan edes nimeltä, vaan he tappavat toisiansa ideologisen vihollisuuden nimissä.

R.A.S.H.

Punaiset ja anarkistiset skinheadit (R.A.S.H) määrittävät itsensä antifasisteiksi, anarkisteiksi, ei-autoritaarisiksi kommunisteiksi, jotka tunnetaan myös ekologiasta ja katutappeluista. Punaisten ja anarkististen skinheadien logo ilmaisee vapautta, tasa-arvoa ja solidaarisuutta. Heidän lehtensä on Venäjällä "Линия Фронта", ”Rajalinja”. He kertovat olevansa ”raggareita”, yleensä vähän alle tai yli 20 vuoden ikäisiä nuorukaisia.

Punaisten skinheadien liike perustettiin itse asiassa Yhdysvalloissa, ei suinkaan Venäjällä: 1.1.1993 New Yorkissa vasemmistolaispiireissä, jonka jälkeen se levisi nopeasti Ottawaan, Minneapolikseen, Chicagoon, Cincinnatiin ja Montrealiin. Punaisilla skinheadeilla on verkostot myös mm. Kolumbiassa, Italiassa, Saksassa jne. (http://ru.wikipedia.org/wiki/RASH; suomeksi lyhyemmin http://fi.wikipedia.org/wiki/Red_and_Anarchist_Skinheads).

Novaja Gazeta on yleisesti ottaen hyvin surkea sanomalehti, Venäjän hallitusta tyrmäävästi halventava sanomalehti jollaisen toiminta on mahdollista Venäjällä sananvapauden ja ilmaisuvapauden tähden, mutta vuonna 2008 he julkaisivat poikkeuksellisesti onnistuneen tiivistelmän venäläisistä anarkistiryhmistä. http://www.novayagazeta.ru/data/2008/21/02.html