tiistai 5. tammikuuta 2010

Pieni kaipuu sydämessäni uutenavuotena

Tämä uusivuosi oli ensimmäinen sitten 1990-luvun puolivälin jälkeen, kun en viettänyt uuttavuotta Venäjällä. Eräällä kerralla menin toki vasta 1.1. kello 2 aamuyöllä Venäjälle, koska en töitteni vuoksi ennättänyt aiemmin. Rajalla ei ollut autoja ja pääsin todella ripeästi yli. Lasken kuitenkin, että tuota uuttavuotta en viettänyt Suomessa.

Nyt olin Suomessa ja Helsingissä, koska vauva on pieni ja minulla ei ole viisumia, vaan hakemus on vasta vireillä suurlähetystössä. Jos hyvin käy, saan vuosiviisumin 14.1., jolloin perheemme menee Venäjälle loppuviikoksi. 12.1.2010 on tuomiokapitulissa asiani alustava käsittely, minkä yhteydessä on myös mielenilmaus kirkossa harjoitettua Venäjä- ja venäläisvastaista työsyrjintää vastaan sekä asiantuntijaseminaari (lehdistötilaisuus).

Uuttavuotta oli mielenkiintoista katsoa kodin ikkunasta, sillä ilotulitus oli aika suurellinen kotini ympärillä. Uusivuosi on aina perheessämme kuin toinen joulu, sillä jouluaattona 24.12 joulupukki tuo joululahjoja, mutta uudenvuodenaattona 31.12 pakkasukko tuo lisää lahjoja. Niin tänäkin vuonna. Erityisesti vaimolleni uusivuosi on tärkeä päivä: illan aterialle pitää oikein pukeutua. Itse osaan heikommin erottaa juhlaa ja arkea toisistaan.

Jotakin jäin tänä uutena vuotena kaipaamaan. Tänään ymmärsin sen, kun luin Venäjän Federaation presidentin internet-sivuja. Jäin kaipaamaan Venäjän presidentin uudenvuoden puhetta, joka on jo yli vuosikymmenen verran tehnyt juhlasta juhlan elämässäni.

Tässä tämä tärkeä puhe vapaasti suomennettuna! Kiinnitän siinä huomiota sanoihin ”mukava ja turvallinen” elämä, sillä Venäjää olivat koetelleet äskettäin yhtä hyvin terroristien kuin onnettomuuksien ikävät tuhot. Medvedev ei tahtoisi ihmisten pysähtyvän, vaan pitäisi luoda uutta ja parempaa. Vuosi 2010 on tärkeä Suuren voiton 65-vuotisjuhlana, joka on myös minulle ja suomalaisille sekä eurooppalaisille antifasisteille tärkeä juhla. Kohta on 65 vuotta siitä, kun fasismi murskattiin Euroopassa! Medvedev ei tahdo pysähtyä saatuun voittoon, jossa juhlista tulisi ikävämielisiä lyömäaseita muita vastaan ja ylpeämielistä itsensä ehostamista (eli STOP historian väärentämiselle), vaan hän taidokkaasti siirtää juhlavuoden velvollisuudeksi toimia menestyksellisesti tämän hetken maailmassa.

X X X

Dmitri Medvedev: Rakkaat Venäjän kansalaiset!

Hyvät ystävät !

Tänä yönä minulla on muutama ainutlaatuinen minuutti, jolloin voin kääntyä kaikkien teidän puoleenne.

Viime vuosi ei ollut helpoin meidän maassamme ja elämässämme. Ennen kaikkea haluan kiittää teitä siitä, että me yhdessä pystyimme vastustamaan hyökkäystä. Ja voittaa vaikeudet. Nyt me menemme eteenpäin (вперёд). Luodaksemme vahva ja nykyaikainen valtio. Tehdäksemme kestävä ja älykäs talous. Tehdäksemme kaiken, jotta jokaisen ihmisen elämä olisi mukavaa ja turvallista.

Suuren voiton 65-vuotisjuhla lähestyy. Meidän yhteinen velvollisuutemme on huolehtia niistä ihmisistä, jotka taistelivat meille vapauden. Ja meidän on oltava tämän voiton arvoisia. Meillä on vielä paljon tehtävää. Uusi vuosi on uusia mahdollisuuksia. Emme saa hukata mahdollisuuksia. Ja menestyksellinen toiminta riippuu meistä jokaisesta. Siitä, mitä jokainen meistä tekee perheensä ja maansa hyväksi.

Uusi vuosi on perheiden suosikkijuhla. Nykyään me ajattelemme läheisiämme – meidän vanhempiamme, joille haluamme terveyttä. Lapsiamme. Me rakastamme teitä kovasti ja toivomme paljon hyvää teille. Haluamme, että saisitte kaiken tämän. Haluanme, että olisitte onnellisia.

Hyvät ystävät !

Uusi vuosi lähestyy jo kovaa vauhtia. Vain pieni hetki enää. On aika toivomuksille. Tulkoon todeksi sinun rakkaimmat unelmasi. Olkoon lähelläsi rakkaimpasi. Tulkoon kaikki hyvä.

Olkaamme onnellisia!

Hyvää uuttavuotta 2010


Ps. tiistaina 12.1.2010 noin klo 10:30 on Espoossa tiedotustilaisuus ja kello 11:30 mielenosoitus Espoon tuomiokapitulin edustalla Kirkkokatu 10 politiikkaan ja kansallisuuteen perustuvaa syrjintää vastaan. Paikalle saapuu myös tukijoita Virosta ja Venäjältä. Kello 12 alkaa asiani käsittely tuomiokapitulissa. Tarkemmat tiedot ilmoitetaan myöhemmin.