tiistai 2. helmikuuta 2010

Tänään olin ehkä masentunut

Tänään aamulla oli raskas herätä. Eilinen päivä oli siivousta ja ahertamista monien asioiden kanssa. Nuo tekemiset tuskin tekivät mieltäni alakuloiseksi. Sitä vastoin ehkä kaikenlaiset kielteiset asiat tekivät mieleni väsyneeksi.

Poika piti viedä aamulla kello 8:30 mennessä päiväkotiin. En olisi jaksanut herätä muusta syystä. Sitten kirjoitin pienen artikkelin Teremok-kansantarinasta ja siihen perustuvasta musiikkiteatterista. Artikkelin jälkeen oli yhä niin matala mieli, että päätin nukkua. Nukuin jopa puolitoista tuntia! Häpesin kovasti ja mietin vakavasti, että olenko tässä tulossa vanhaksi vai sairaaksi, kun päivällä olin niin väsynyt, että teki mieli nukkua jopa päiväunet! Varmaa on, että kaikki ikävät kohut syövät energiaa mielestäni. Pääsääntöisesti kiistän Taviksen ja kaikkien muiden parjaajien sekä tuomiokapitulin lehdistötiedotteiden loukkaavan vaikutuksen, mutta tosiasiallisesti ne syövät paljon energiaa. Niin en saa käytettyäni jouteaikaani älykkäästi, vaan haluan pelkästään nukkua!

En jaksanut tehdä mitään ansiokasta tänä päivänä, josta voisin kehuskella kateellisille foobikoille. Olisi ollut niin hieno todistella panettelijoille, että olen superihmisenä koskematon ja teen sankaritekoja, vaikka miten pilkataan! Mutta en voinut: minäkin - muuten niin mahtavan energinen ihminen - vajosin loppujen lopuksi siihen saamattomuuteen, joka on tyypillistä ihmisluonnolle. Eikö olekin hyvin erikoista, kun tällainen loistava energinen tyyppi jää saamattomaksi, pelkästään nukkuu päiväunet? Veromätkytkin piti maksaa tänä päivänä. Ehkä verokarhu masensi mieltä kaikkien muiden tyyppien ohessa?

Onneksi sain sovittua muutamia asiantuntijahaastatteluja arvovaltaisten suomalaisten instituutioiden kanssa. Näitä asiantuntijoita tarvitsin, koska kirjoitan pyydettyä englanninkielistä selvitystä keskisuurten yritysten kriisin hallinnasta nykyisessä taloustilanteessa. Se saattaisi hyvinkin kelvata jonkun AMK:n opinnäytetyöksi laajuutensa ja sisältönsä puolesta: noin 30-50 alaa koskevaa hyvin tuoretta ja vähemmän tuoretta tutkimusta, jonkin verran teoriakeskustelua keskisuurten yritysten merkittävyydestä talouskasvulle ja puolisen tusinaa asiantuntijahaastatteluaa noin 30-50 sivua pitkässä raportissa. Teen raportista 7 sivua pitkän tiivistelmän venäläisen akatemian kansainvälistä konferenssia ”hallitus ja bisnes” varten. Julkaisen sen myös kotisivuillani aikanaan. Lisäksi kirjoitan haastattelujen avulla muutaman lehtijutun. Päiväunien jälkeen luin iltapäivällä neljä selvitystä suomalaisten yritysten rahoitushaasteista ja investointisuunnitelmista ym. Niistä sain paljonkin aineistoa itse huhtikuun esitelmää varten.

Suomalaiset tuoreet raportit kertoivat aika rumia asioita: investointiaikomukset ovat todella romahtaneet aivan yleisesti, jopa alle puoleen pari vuotta sitten vallinneeseen tilanteeseen verrattuna. Suomesta Venäjälle tehtävien investointien määrä oli vuonna 2009 vain noin 41-42 % siitä, mitä se oli vuonna 2008. Myös rahoituksen hinta on noussut. Rahoituksen ehdot ovat kiristyneet. Tämä koskettaa erityisesti keskisuuria yrityksiä. Vaikka näkymät ovat parantuneet pahimmista hetkistä, niin vakavia synkkejä tuntomerkkejä on paljon talouskasvun hidasteena ja joskus myös suoranaisena esteenä myös vuodelle 2010.

Mielensä puolesta väsyneelle miehelle lienee vain hyväksi, että esikoululaispoikani innostui kokeilemaan habbo-hotellia internetissä eikä sen jälkeen päästänyt minua enää tietokoneelle, kunnes nyt nukkumaan menon jälkeen. Ikäraja on habbo-hotellissa 10 vuotta, mutta poikani osaa sen verran hyvin kirjoittaa ja lukea, ettei pelaamisessa ja keskusteluissa ollut ongelmia, kun välillä katselin vieressä häntä. Hän sai tavata jopa erästä ystäväänsä ja luoda uusia ystävyyssuhteita. Internetin interaktiivinen maailma on kovasti erilainen pojalleni kuin omassa lapsuudessani, jossa ei ollut sen enempää kännykkää kuin tietokonetta. Kai siinä lienee syy vieraantuneisuuteeni vallitsevasta kehityksestä ja nykyaikaisesta maailmasta, sillä olenhan minä tällainen vanhakantainen Paasikivi-Kekkonen linjan mies - ihan selvästi väärällä ajalla, vanhassa menneisyydessä elävä muinaisjäänne.

Ehkä olin tänään masentunut. Olen joskus lukenut diagnooseja, jossa masennuksen lievimmät asteet edellyttävät tuntomerkeiksi vain sitä, että aamulla on raskasta herätä eikä elämä oikein innosta. Olen tietoinen, että tuollaisen tuskan tähden pidetään jopa sairaslomia. En ollut tänään sairaslomalla, vaikka aamulla olisin halunnut nukkua enemmän ja päivällä olin hyvin toimeton. Tänään oli pelkästään vapaapäivä. Huomenna en mene lääkärille. Mieleni säilyy kai huomennakin yhtä alhaisena. Aamulla pitää lähteä töihin jopa kello 6. Avuksi heräämistä varten saa riittää Pepsi ja raikas suihku (en juo kahvia - en ole juonut koskaan). Matalavireisyydestä oli se ikävä seuraus, että en saanut luettua yrityksen kriisijohtamisesta ja riskien hallinnasta konsultoivan ja opettavan venäläisen dosentin tutkimusta. Siinä hän käsittelee yritysrakenteiden muutosta yritysten talouden tehostamiskeinona. Ajatus jo lukemisesta saattoi mieleni väsyneeksi! Olette ottaneet tällä tavalla osavoiton minusta, te panettelijat, mutta lopullisesti ette ole vielä minua tyrmänneet. Vielä minä elän - ja vielä tästä piristyn!

Katso kotisivuni:
http://personal.inet.fi/business/molari/