lauantai 6. helmikuuta 2010

Venäjän turvallisuuspalvelu surmasi vaikutusvaltaisen al-Qaida terroristin

Al-Qaida –terrorisjärjestön Pohjois-Kaukasian divisioonan perustaja, 48 vuotta vanha Mohmad Shabaan tai Mohammad Shabaan (venäjäksi: Мухаммад Шабаан), egyptiläisittäin tunnettu Seif Islam (venäläisittäin: Сейф Ислам), saatiin vihdoin 2.2.2010 surmattua Dagestanissa Venäjä turvallisuuspalvelun FSB:n toimesta. Näiden militanttiterroristien auto (ВАЗ-21014) pysäytettiin väijytyksen seurauksena, terroristit avasivat tulituksen, minkä jälkeen heidät surmattiin autoonsa. Tulituksessa myös yksi poliisi - Magomedkamil Hadzhaev - menehtyi. Autosta löytyi vahva asearsenaali automaattikivääreistä kranaatteihin saakka. Mohmad Shabaanin eliminointi oli merkittävä saavutus, koska hän oli tärkeä lenkki Osama bin Ladeniin. Hän oli eräs kansainvälisestikin arvioituna etsityimmistä terroristeista. Ks. lisätietoja: Газета, №19 от 4 февраля 2010.

Al-Qaidan linkki Tšetšeniaan

Al-Qaida –terroristijärjestön Pohjois-Kaukasian divisioonan perustaja Mohmad Shabaan, egyptiläisittäin tunnettu Seif Islam, saatiin vihdoin surmattua Dagestanissa Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n väijytyksen ansiosta. Myös terroristijohtajan avustaja Umalat Magomedov (Умалат Магомедов) kuoli samassa yhteydessä (Tämän terroristin nuori heila Janet Abdurahmanov [Джанет Абдурахманова] on Moskovan metron itsemurhapommittja 29.3.2010).

Mohmad Shabaan, alias Seif Islam, saapui Venäjälle jo vuonna 1992. Hän oli käynyt taistelukoulutuksen Afganistanissa, Sudanissa, Somaliassa, Libanonissa ja Gruusiassa (Georgia). Tšetšeniassa Shabaan osallistui sotilaallisiin toimiin Venäjän joukkoja vastaan. Tällöin hän kuului ns. ”Muslimiveljeskuntaan” («Братья-мусульмане», аrab. الإخوان المسلمون‎‎, Аль-Ихван аль-Муслимун). Mainitun veljeskunnan synty on jo maaliskuussa 1928, kun Hassan al-Banna perusti sen Egyptissä. Vuonna 1933 pääpaikka siirtyi Kairoon. Yhdistyksellä on toimistot ainakin Syyriassa, Palestiinassa ja Irakissa. Veljeskunta osallistui 1954 epäonnistuneeseen murhayritykseen Gamal Abdel Nasseria vastaan, jonka jälkeen veljeskunta kiellettiin Egyptissä. Sittemmin veljeskunnan jäsenet ovat toimineet muiden poliittisten puolueiden kautta Egyptissä. Syyriassa veljeskunta toimi hyvin radikaalisesti ja väkivaltaisesti jo 1970-luvulla. 80-luvulla Syyriassa militantti ja poliittinen siipi erkaantuivat toisistaan muodollisesti. Sittemmin - 18.2.2010 - Muslimiveljeskunta on kuitenkin allekirjoittaneelle henkilökohtaisesti ja avoimesti asiasta erikseen kysyttäessä vakuuttanut, että he eivät ole mitenkään yhteydessä väkivaltaan tai Al-Qaidaan.

Venäjän Korkein Oikeus 14.2.2003

Venäjän Korkeimman oikeuden päätöksellä 14.2.2003 (Решение ВС РФ о признании террористическими ряда иностранных организаций) on ”Muslimiveljet” järjestönä kielletty Venäjällä. Mohmad Shabaan kuului tähän järjestöön. Järjestö on kansainvälisesti yleisesti tuomittu. Korkeimman Oikeuden tuomarina toimi päätöstä tehtäessä Романенков (NS Romanenkov). Kiellon perusteluissa viitataan mm. veljeskunnan yritykseen rakentaa ”Suuri islamilainen kalifaatti”, suvaitsemattomuus muita uskontoja vastaan ja aseellinen tulkinta jihadista. Syyttäjän vaatimusten mukaisesti itse asiassa useat militantit järjestöt kiellettiin. Muslimiveljeskunta ei itse pidä näitä syytöksinä oikeana, vaan korostaa rauhanomaista poliittista reformia.

Organisaatio katsottiin mainitun oikeudenkäynnin mukaan terroristiseksi, jos vähintään yksi sen osastoista suorittaa terroritekoja. Vuonna 2001 perustettu järjestö «Высший военный Маджлисуль Шура Объединенных сил моджахедов Кавказа», ”Korkein sotilaallinen Suura”, oli tällainen organisaatio, koska sen avulla koottiin yhteen useita arabipalkkasotureita, jotka toimivat Tšetšenian alueella. Kysehän ei ole siis mainitun alueen vapaus- tai kansalaissodasta, vaan ulkomaisten palkkasotureiden ja terroristien brutaalista rikollisuudesta. Järjestön toiminnalliset suuntaviivat oli luotu Lähi-idässä päämajaansa pitävän islamilaisen yhdistyksen ”Muslimiveljeskunnan” äärisiiven johdolla. Tavoitteena oli Venäjän eristäminen Pohjois-Kaukasuksen alueelta ja emiraatin - ns. Suuren islamilaisen kalifaatin - luominen kaikilla mahdollisilla keinoilla, mukaan lukien sotilaallisen keinot. Organisaatio ilmoitti myös olevansa vastuullinen useista terroriteoista Venäjällä, panttivangeista, joiden kohteeksi joutuivat myös ulkomaalaiset, huumekaupasta, väärennöksistä, ryöstelystä ja muista vakavista rikoksista.

Toinen kielletty järjestö oli Ichkerian ja Dagestanin kansojen kongressi («Конгресс народов Ичкерии и Дагестана»), joka perustettiin 1989, kun Basajev ja Udugov saivat arabimaista palkkasotureita Tšetšeniaan. Myös tämä järjestö kiellettiin helmikuussa 2003 Korkeimmassa oikeudessa. Tuomioistuin lausui, että kielletyn kongressin ”tarkoituksena on kiihdyttää ääriliikkeitä ja separatismi Venäjän muslimialueilla sekä järjestää terrori-iskuja alueella”. Järjestön tavoitteena on luoda ”islamilainen kalifaatti Kaukasialle”.

Osama bin Laden loi Al-Qaidan vuonna 1988. Järjestön ydin oli ”Afganistanin arabit”. 90-luvun puolivälissä järjestö kasvoi kansainväliseksi. Venäjän Korkein Oikeus muistutti tuomionlauseessaan helmikuussa 2003, että militantti Al-Qaida on mukana monissa kansainvälisen terrorismin pahoissa hetkissä, kun pääasiassa Yhdysvaltojen kansalaisia on surmattu Jemenissa 1992, Saudi-Arabiassa 1995 ja 1996, Keniassa ja Tansaniasa elokuussa 1998 ja Yhdysvalloissa elokuussa 2001. Korkein oikeus totesi 14.2.2004 lisäksi, että Al-Qaidan jäsenet ovat olleet aktiivisia taisteluissa laittomien aseellisten ryhmien mukana Pohjois-Kaukasukselle Venäjän alueella.

Edelleen Korkein Oikeus kertoo, että Asbat al-Ansar - islamilainen järjestö perustettiin vuonna 1985. Pääpaikka on Libanonissa. Perustaja on Hisham Shreydi. Osama bin Ladenin aloitteesta syntyi «Айн аль-Хильва» ("Ayn al-Hilweh"), joka järjestää terroristikoulutusta ja vapaaehtoisten välitystä Tšetšeniaan. Järjestö on julistanut tärkeimmiksi vihollisikseen Yhdysvallat, Israelin ja koko joukon länsieurooppalaisia hallituksia. Myös nämä järjestöt ovat kiellettyjä Venäjällä.

”Pyhä Sota” (eli Al-Jihad tai Egyptiläinen islamilainen Jihad) on asettanut tavoitteekseen poistaa maallinen Egyptin oikeusvaltio sekä sen edustajat Lähi-Idän ja islamilaisen Venäjän alueilta. Tätä pyrkimystä järjestö ajaa yllyttämällä kansalliseen ja uskonnolliseen vihaan. Järjestö on vastuussa vuonna 1981 presidentti Anwar Sadatin murhasta, Egyptin sisäministerin murhasta 1984 ja Egyptin parlamentin puhemiehen Rifat Mahjoudin murhasta 1990. Korkein Oikeus kielsi helmikuussa 2003 myös tämän järjestön.

Osama bin Laden on myös vastuussa ”Islamilainen järjestö” Al-Gamaa al-Islam –järjestöstä, joka on myös pyrkinyt poistamaan maallisen oikeuden Egyptistä. Järjestö järjestelee rahoitusta laittomalle aseelliselle toiminnalle Tšetšenian tasavallassa, osallistuu taistelijoiden koulutukseen ja näiden taistelijoiden lähettämiseen maailmaan ”kuumiin pisteisiin”. Venäjällä järjestön edustajat harjoittavat myös propagandaa ja kumouksellista tiedustelutoimintaa yleishyödyllisten säätiöiden ja järjestöjen nimissä ja varjolla. Järjestö kiellettiin Venäjällä 14.2.2003.

”Muslimiveljeskunta” perustuu Hassan al-Bannan ajatukseen. Juuri Mohmad Shabaan toimi tässä veljeskunnassa. Sen tarkoituksena on perustaa Suuri islamilainen kalifaatti alueille, joissa on pääasiassa muslimiväestöä, erityisesti Venäjän ja IVY-maiden alueelle. Useissa Lähi-Idän valtioissa järjestö on kielletty, näin mm. Syyriassa ja Jordaniassa. Korkein oikeus määritteli 14.2.2003: ”Pääasiallisena toimintatapana on militantti islamilainen propaganda yhdistettynä suvaitsemattomuuteen muita uskontoja vastaan, moskeijassa kannattajien aktiivinen rekrytointi, aseellinen jihad…” (Основные формы деятельности: воинствующая исламистская пропаганда, сочетаемая с нетерпимостью к другим религиям, активная вербовка сторонников в мечетях, вооруженный джихад…).

Islamilainen vapautuspuolue «Партия исламского освобождения» (»Хизб ут-Тахрир аль-Ислами», Hizb-Tahrir al-Islam) tahtoo poistaa ei-islamilaiset hallitukset ja perustaa maailmanlaajuisen islamilaisen hallinnon, ”maailman islamilaisen kalifaatin”, mutta perustaminen tapahtuisi aluksi alueille, joissa on runsaasti muslimiväestöä (mm. Venäjä ja IVY-maat). Korkein Oikeus luettelee: työmuotoina on järjestössä "militantti islamilainen propaganda, suvaitsemattomuus muita uskontaja vastaan, aktiivinen rekrytointi sekä propagandistinen pyrkimys yhteiskunnan jakautumiseen ja tehokas rahoitus".

”Lashkar-i-Taiba” («Лашкар-И-Тайба») on Pakistanista tullut puolisotilaallinen ääri-islamilainen wahhabilaispapistoryhmä. Päätarkoituksena on aseelliset taistelut Intian viranomaisia vastaan, Pakistanin alueella, erityisesti Jammun ja Kashmirin aluella, Jihadin levittäminen, ja vaikutusvallan lisääminen Keski-Aasian muslimialueilla mm. Pohjois-Kaukasiassa. Järjestö tarjoaa taloudellista apua ja muuta tukea muille terrorijärjestöille, kuten Tšetšenian tasavallassa. Tämän järjestön valvotuissa koulutuskeskuksissa Pakistanissa, Afganistanissa, Sudanissa sekä Tšetšeniassa ja Dagestanissa saa saudiohjaajien alaisuudessa koulutusta yli 500 militanttia tulevaisuuden terroristia.

”Islamilainen ryhmä” "Dzhammat-i-Islami" on 40-luvulla perustettu radikaalijärjestö, joka toimii Pakistanin ja Afganistanin rajoilla ja Venäjää vastaan. Järjestö pyrkii separatismin lietsontaan Tatarstanissa, Dagestanissa, Tšetšenianiassa. Afganistanissa vuonna 1994 syntynyt Taleban liike on yhteyksissä laittomien aseellisten ryhmien toimintaan Tšetšenian tasavallassa. Erityisesti syksyllä 1995 järjestö jäi kiinni IL-76 Tatarstanin lentoyhtiön koneen panttivankidraamasta. Tämän järjestön avulla Osama bin Laden tukee islamilaisia ääriryhmiä, jotta nämä ottaisivat vallan Keski-Aasian valtioissa, kuten Uzbekistanissa, Tadžikistanissa ja Kirgisiassa.

”Turkestanin islamilainen puolue” (entinen: Uzbekistanin islamilainen liike) perustettiin 1995. Järjestö järjestää ulkomaalaisten ohjausta ja sponsorointia ääriuskonnollisille liikkeille Uzbekistanissa ja muissa IVY-maissa. Järjestö ilmoittaa tavoiteekseen ”Suuren Islamilaisen kalifaatin” Keski-Aasian alueelle. Välittömät tavoitteet ovat Uzbekistanin poliittisen tilanteen horjuttaminen tuhotekojen ja terrorismin avulla, provokaatiot Uzbekistanin, Tadzhikistanin ja Uzbekistanin ja Kirgisian rajoilla sekä panttivankidraamat. Erityisesti vuoden 1999 alusta järjestö on turvautunut äärimmäiseen väkivaltaan, pommituksiin ja sieppauksiin. Järjestöllä on kiinteät ja aktiiviset yhtyedet talebaneihin, jotka toimivat Tšetšenian tasavallan alueella. Myös tämä järjestö kiellettiin em. oikeudenkäynnissä vuonna 2003.

Kuwaitissa keskuspaikkaansa pitävä ”Sosiaalisen uudistumisen yhteisö” (Jamiat al-Islah al-Idzhtimai ") toimii kansalaisjärjestöjen ja hyväntekeväisyyden varjolla päätavoitteena ei-islamilaisten hallitusten poistaminen ja maailmanlaajuisen islamilaisen kalifaatin perustaminen. Islamilaisen propagandan avulla luodaan suvaitsemattomuutta muita uskontoja vastaan, hoidetaan tehokkaasti rahoitusta Pohjois-Kaukasiassa harjoitetulle aseelliselle jihadille. Venäjän Korkein Oikeus kielsi järjestön toiminnan.

”Kahden pyhän talo” «Дом двух святых» (»Аль-Харамейн», Al-Haramain) on kansainvälinen islamilainen hyväntekeväisyysorganisaatio, joka on valtiosta riippumaton ja ylikansallinen. Sen keskuspaikka on Saudi-Arabiassa. Järjestö kuitenkin vahingoittaa Venäjän valtion ja sen kansalaisten turvallisuutta. Vuonna 1997 hyväntekeväisyysorganisaatio järjesti taloudellista tukea Dagestanin uskonnolliselle äärisiivelle, Wahhabi-siiven ryhmittymälle, jotta tämä kaataisi perustuslaillisen tasavallan ja rakentaisi Dagestanin islamilaisen valtion. Vastaavaa tarkoitusta varten hyväntekeväisyysorganisaatio perusti vuonna 1999 rahaston Tšetšeniaan. Vaikka muodollisesti rahoitus käytettiin uskonnollisiin tilaisuuksiin, rahat tosiasiallisesti käytettiin äärisiiven jengiläisten tarpeisiin. Korkein Oikeus huomauttaa myös tuomiossaan, että em. järjestön lähettiläät harjoittivat aktiivisesti tiedustelutoimintaa. YK:n turvallisuusneuvosto kielsi maailmanlaajuisesti päätöksessään 1267 tämän järjestön toiminnan. Yhdysvallat ovat painottanut, että Guantanamon vangeilla on yhteyksiä Al-Haramain järjestöön. Yhdysvalloissa saatiin järjestön toiminnasta paljon tietoa, kun järjestöön kuuluvien Suliman Al-Buthen, Wendell Belewin ja Asim Ghafoorin puheluita kuunneltiin salaa. CBS-uutiset kertoivat kesällä 2004 monipuolisesti, miten Al-Qaida keräsi rahoitusta hyväntekeväisyysrahoista tämän Al-Haramain järjestön avulla.

Hyväntekeväisyysrahoja terroristeille

Myöhemmin Mohmad Shabaan liittyi Khattabin järjestämään al-Qaidan divisionaan Kaukasuksella. Mohmad Shabaanin tiedetään myös järjestäneen terroristien koulutuskeskusta Tšetšeniassa. Sieltä tiedetään todistajapuheenvuorojakin, miten Mohmad Shabaan harjoitutti terroristeja pommi-iskuihin. Muodollisesti vuosina 1996-1998 Shabaan toimi ”hyväntekeväisyyden” nimissä järjestössä Benevolence International Foundation. Järjestöllä on kiinteät yhteydet Al-Qaidaan. YK:n turvallisuusneuvosto on päätöslauseellaan 1267 kieltänyt järjestön. Järjestön perustaja on Adel bin Abdul-Jalil Batterjee ( عادل بن عبد الجليل بترجي‎).

Murhaajan, terroristin Doku Umarovin kaveri

Toisen Tšetšenian sodan aikana tämä terroristi palveli ”uskonnollisena neuvonantajana” Tšetšenian ”presidentille” Aslan Mashadoville. Shabaan piti myös yhteyttä tunnettuun terroristiin Shamil Basajeviin ja viime aikoina terroristi Doku Umaroviin (Доку Хаматович Умаров; Умаран Хамади кант Докка ), joka järjesti verisimmät terroristi-iskut mainitulla alueella. Doku Umarov on huhtikuussa 1964 syntynyt mies, joka on yksi tärkeimmistä laittomien aseellisten ryhmien johtajista.  Umarovin virallinen "valtiollinen kanava" Kavkaz-Center toimii - valitettavasti - Suomesta käsin!

Kesäkuussa 2009 ennätti levitä jo uutisia, että Venäjä olisi onnistunut surmata tämän terroristin, mutta tieto ei ollut luotettava. Doku Umarovia vastaan on pitkä syytösten lista: ryöstöjä, murhia, sieppauksia, terrorismia, etnisen vihan lietsontaa jne. Varasisäministeri Arkady Jedelev on kertonut, että Umarov mahdollisesti piileskelee Pohjoi-Kaukasian vuoristoilla. Koulutukseltaan Umarov on Groznyin öljyinstituutista valmistunut insinööri, joka työskenteli ammatissaan eri puolilla Venäjää, kunnes tuomittiin vuonna 1980 murhasta. Heinäkuussa 1992 häntä syytettiin taas, nyt kahden ihmisen murhasta. Hän teki murhat yhdessä Musa Atajevin kanssa. Umarov kuitenkin pakeni Tšetšeniaan, jossa hän liittyi Ruslan Gelajevin rykmenttiin Tšetšenian ensimmäistä sotaa varten. Vuodesta 1996 alkaen hän on yhdessä Arbi Barajevin kanssa siepannut ihmisiä ja vaatinut lunnaita.

Mohmad Shabaanin vastuulla oli järjestää terroristien toimintaa ja etsiä salakuljetuskanavat aseille ja räjähteille Dagestaniin Gruusian (Georgian) erityispalvelujen tuella. Hän oli myös merkittävä hahmo voimajohtojen, kaasuputkien ja maanteiden sabotoinnissa. Mohmad Shabaan oli itse johtamassa terroristi-iskua 6.1.2010, kun itsemurhapommittaja ajoi liikennevalvontapistettä päin Dagestanissa Makhachkalassa. Kuusi poliisia kuoli ja 20 loukkaantui.

Näistä terroristijärjestöistä, niiden jäsenistä ja kansainvälisistä suhteista kerrotaan tarkemmin asiaa koskevassa kirjassani, joka valmistuu kesän 2010 alussa. Ks. myös Juha Molarin kotisivu, jossa tulee sittemmin lisää tietoa kirjan saatavuudesta. Kirja on luonteeltaan erilainen kuin valtaosa suomalaista kirjoittelua mainitulla alueella tapahtuvasta terrorismista, koska kirja on antifasistinen ja sellaisena tukee laillisen yhteiskunnan toimintaa. Kirja ei myöskään nouse russofobisesta pyrkimyksestä. Sitä vastoin siinä käytetään monipuolisesti kansainvälisesti tunnustettua aineistoa mainituista järjestöistä. Aineistoa on runsaasti yhtä hyvin idästä kuin lännestä.


Katso: kotisivut (Juha Molari)