torstai 25. maaliskuuta 2010

Bisnes ja hallitus

Venäjän presidentin administration alaisuuteen kuuluvan akatemian järjestämä kansainvälinen konferenssi “Government and Business: Theory and Practice” lähestyy. Jälleen kerran matkakuume kohoaa. Onneksi en ole ihan yksin siellä, vaan tunnen ainakin yhden sympaattisen venäläisen dosentin konferenssista.
Pidän konferenssissa esitelmän Suomen ja Ruotsin keskisuurten yritysten sopeutumisesta finanssikriisiin ja sen jälkeiseen maailmaan. Suomalaiset spesialistit ovat antaneet hyvin hienot haastattelut konferenssia varten, ministerin haastattelukin lähestyy. Erityisenä näkökulmana ovat hallituksen edellytykset auttaa bisnestä. En kuulu kuitenkaan niihin pohdiskelijoihin, joiden mukaan hallituksen mahtikäskyllä voisi syntyä liiketaloudellisesti voittoisia innovaatioita. Pikemmin kyse on hyvän toimintaympäristön rakentamisesta. Tässä kohtaa esitän Maailman pankin tiedot byrokratian tuomista esteistä yrityksen toiminnalle Venäjällä. Byrokratia on huomattavasti keveämpää Suomessa.

Englanninkielinen tutkimusartikkeli on tiivis katsaus suomalaisiin ja ruotsalaisiin tuoreisiin selvityksiin aihepiiristä. 13 sivua (25 000 merkkiä) pitkä esitelmäni sisältää myös vähän graafista aineistoa, jonka toimitan konferenssin toimikunnalle uudemman kerran vähän laadukkaampina jpg-kuvina, koska esitelmäni tulee osaksi konferenssin tutkimusjulkaisua. Tänään sain asiasta varmistuksen.

Kokonaisuutena vaikutelma on taas kerran ystävällinen ja kunnioittava. Missään ei näy äkäisiä karhuja, ärjyviä leijonia, juoksuhaudoista nousevia haamuja, ei ole talvisotaa, välirauhaa eikä jatkosotaa, ei ole stalinismia, ei ole sotasyyllisten kunnian palautusta eikä SS-Waffen tee tuloaan! Venäjällä akateemiset piirit, politiikan päättäjät ja yrityselämä katselevat hyvin myönteisesti Suomeen ja Eurooppaan – yhteistyö ja oppimisen keskinäinen vaihtaminen on luonnollinen osa, verkostoja ja kanssakäymistä halutaan jakaa suomalaisten kanssa. Suomi on monelle lyhyin tie Eurooppaan.

Ovatko suomalaiset valmiit lämpimään ja kaikin puolin hyödylliseen kanssakäymiseen? Emmehän me suomalaiset vain omilla vihamielisillä venäläisvastaisilla ohjelmillamme turmele ne miljoonat mahdollisuudet, joita yhtä hyvin mikroyritykset, pienyritykset, keskisuuret yritykset kuin suuryritykset tarvitsivat Suomen talouskasvun ja työllisyyden edistämiseksi? Emmehän vain yksinkertaisesti jättäydy yksinkertaisuudessamme kaikin puolin hyödyllisen liiketoiminnan ja yhteistoiminnan ulkopuolelle? Minä en aio jättäytyä ulkopuolelle. Tiedän myös Venäjän kauppatie –lehden kokemusten valossa, että useat sadat suomalaiset yrittäjät elävät hyvin innokkaina Venäjän suuntaan. Heillä ei ole mitään toivetta tai odotusta Venäjän romahtamisesta tai muita sellaisia myyttisiä ja propagandistisia pyrkimyksiä. Nämä tervehenkiset yrittäjät rakentavat suomalaisille hyvinvointia, jotta jopa änkyrät saavat elantonsa ja hyvinvointinsa.

Kohta tavataan taas kerran kansainvälisessä konferenssissa!

Ps. vapautukaa tekin tarpeettomasta uhosta ja vihasta Venäjää vastaan.

KOTISIVUT: Juha Molari - Юха Молaри http://personal.inet.fi/business/molari/