lauantai 27. maaliskuuta 2010

Onneksi olkoon Venäjän sisäministeriön joukot!

Блестящие - Брат мой десантник:

Onneksi olkoon Venäjän Federaation sisäministeriön joukot!

Tänään 27. maaliskuuta on Venäjän sisäministeriön joukkojen juhlapäivä (День Внутренних войск МВД России) – ja muutaman tunnin kuluttua on eräs toinen (henkilökohtaisempi) merkkihetki!

Olen vakuuttunut, että Venäjä tarvitsee armeijaa Luoteis-Venäjällä. Luoteis-Venäjän tuntumassa olevat läntiset naapurit ovat muodostumassa julkisesti ja kulissien takana yhä hullummiksi Venäjää vastaan. Suomessa on liki kokonaan unohdettu, että YYA (ystävyys, yhteistyö ja avunanto) kuuluvat sopivaan kanssakäymiseen myös Venäjän kanssa, vaikka YYA-sopimusta ei enää ole eikä ole Neuvostoliittoa. Tällä hetkellä Suomessa eletään ulkopoliittista ja puolustuspoliittista metamorfoosin aikaa, jossa palautetaan kunniaan YYA-sopimusta edeltäneet ”auktoriteetit”. Minä rakastan suomalaisuuttani, mutta en vallitsevaa poliittista kehitystä Baltian ja Suomen alueella enkä rakasta Naton itälaajentumista.

Vitali Denisov haastatteli äskettäin kenraali Nikolai Rogoshkinia (Николай РОГОЖКИН), Venäjän sisäasiainministeriön varaministeriä, sisäasiainministeriön joukkojen päällikköä, Venäjän armeijan lehteä varten («Красной звезды»). Tämä haastattelu itsessään ja haastattelun liittyvät monet teemat ovat hyvin kiinnostavia myös suomalaisille – erityisesti jos suomalaiset tahtovat rauhanomaista, ystävällistä ja menetyksellistä elämää isänmaassaan.

Kenraali Rogoshkinin mukaan sisäasiainministeriön joukoilla on tärkeä tehtävä sisäisten aseellisten konfliktien tukahduttamisessa, Venäjän sisäisen turvallisuuden rakentamisessa terrorismia, separatismia ja nationalististen rikollisten uhkaa vastaan. Yksittäisenä alueena Pohjois-Kaukasus ja siellä terrorismin torjunta on edelleen ensisijainen kohde. Kenraali kertoo haastattelussa, miten ko. alue vaatii päivittäisiä toimia, koska Tšetšeniassa, Ingušiassa ja Dagestanissa esiintyy laajamittaista ryöstelyä, bandiittiryhmiä ja terroristeja. 46. erillinen prikaati toimii operatiivisissa tehtävissä pysyvästi Tšetšeniassa. Vuoden 2010 alussa Pohjois-Kaukasiassa sisäministeriön joukot onnistuivat tuhota yli 30 vaarallista militanttia, yksi terroreista oli laittoman ”Саид Бурятский” (Said Burjatskii) –ryhmän ideologi. Tällöin saatiin takavarikoitua yli 200 ampuma-asetta, noin 500 kiloa räjähteitä sekä löydettiin yli 30 jengin tiedot. Näiden tietojen valossa on hyvin ymmärrettävissä, miten vastuutonta oli jättää Pohjois-Kaukasusta oman ”onnensa” nojaan, antaa mennä itsestään –anarkian varaan. Esivallalla on velvollisuus kansalaisiansa kohtaan estää rikollinen toiminta.

Separatismiin romantisoivasti suhtautuvat länsieurooppalaiset kirjoittajat ja puhujat sekä tänne länsimaihin saapuneet uskonnollispoliittiset kiihkoilijat jättävät liian usein sivuun terroristien tekojen raa’an todellisuuden. Siksi terrorismia käsittelevässä kirjassani – joskus kesällä 2010 - kerron seikkaperäisesti myös näistä terroristien aiheuttamista murhista. En unohda kirjassani myöskään viimevuoden rajua menoa alueella. 5.6.2009 sai Dagestanin sisäasiainministeri Adilgerey Magomedtagirov (Адильгерей Магомедтагиров) surmansa hääjuhlissa tapahtuneen surmateon seurauksena: terroristit eivät kunnioittaneet edes hääjuhlia niin kuin he eivät ylipäätänsä kunnioita elämää, koska he saavat rahaa tappamisesta. 10.6.2009 Ingušian Korkeimman oikeuden varapuheenjohtaja Aza Gazgireeva (Аза Газгиреева) ja kolme muuta henkilöä ammuttiin autoonsa. 13.6.2009 Ingušian entinen varapääministeri Bashir Aušev (Башир Аушев) ammuttiin Kalashnikovilla kotinsa portille. 22.6.2009 autopommin räjäytyksellä surmattiin Ingušian presidentti Yunus-Bek Evkurova (Юнус-Бека Евкурова). Räjähdyksessä kuoli myös henkivartija Mustaf Kotiev (Мустаф Котиев), autokuski Ramzan Evkurov (Рамзан Евкуров) ja presidentin veli Uvais (Увайс). 30.6.2009 itsemurhakuski ajoi poliisiautoa päin ja kolme poliisia joutui sairaalaan. 4.7.2009 Tšetšenian poliisit joutuvat väijytykseen, yhdeksän ihmistä sai surmansa ja kymmenen loukkaantui. 15.7.2009 Groznyissä siepattiin ja tapettiin ihmisoikeuskeskuksen Memorial (Мемориал) toimistotyöntekijä Natalia Estemirova (Наталья Эстемирова) . 26.7.2009 Groznyissa räjäte tappoi Tšetšenian sisäasiainministeriön neljä työntekijää. 2.8.2009 hyökättiin sisäministeriön autosaattuetta vastaan: kuolleista neljä poliisia oli Novgorodista ja yksi Tšetšeniasta. 3.8.2009 yritettiin räjäyttää poliisilaitoksen päällikön Timur Daudovan (Тимура Даудов) auto: kuljettaja loukkaantui. 6.8.2009 ammuttiin sisäministeriön poliisiautoa: yksi poliisi kuoli välittömästi, toinen sairaalassa. 11.8.2009 löydettiin Tšetšenian lasten asioiden puolesta toimivan ihmisoikeusjärjestön ”Спасем поколение" hyvin raa’asti surmattua kaksi henkilöä: Zarena Sadykaeva (Зарема Садулаева) ja hänen miehensä Alik Dzhabrailov (Алик Джабраилов). 12.8.2009 tapettiin Ingušian ministeri Ruslan Amerkhanov (Руслан Амерханов). Mikäli länsieurooppalainen yhteistoiminta olisi vähemmän vihamielistä Venäjää vastaan, nämä voisivat huomattavassa määrin estää ulkomaisen rahoituksen virtaamisen näille terroristeille ja mm. Georgian kautta kyseiseen separatistitoimintaan. Voimme vain arvailla, miksi länsimainen terrorismin vastaisuus ei ole toimeliasta ja johdonmukaista näissä tapauksissa!

Venäjän sisäasiainministeriön joukot osallistuivat vuonna 2009 yli 130 terrorismin vastaiseen harjoitukseen. Tärkeimmät harjoitukset olivat Etelä-Venäjällä "Kavkaz-2009” («Кавказ-2009») ja Luoteis-Venäjällä Leningradin sotilaspiirissä ”Laatokka-2009” («Ладога-2009»). Nämä sotaharjoitukset olivat suurimmat nyky-Venäjän historiassa. Laatokka-2009 harjoituksiin osallistui ehkä noin 30 000 sotilasta, 100 lentokonetta ja helikopteria sekä 20 sota-alusta. Venäjällä oltiin tehty riittäviä päätelmiä Baltian ja Suomen ulko- ja sotilaspoliittisesta asenteiden muutoksesta sekä muista syistä, jotta historian suurimmat sotaharjoitukset sijoitettiin Murmanskin ja Leningradin alueen turvaksi tälle 2000 km:ä pitkälle matkalle! Puolalainen meppi Tomasz Piotr Poręba teki 14.10.2009 Euroopan parlamentissa kirjallisen kysymyksen Laatokka-2009 –sotaharjoituksesta säikähtäneenä, koska hänen mukaansa ”asiantuntijat” katsoivat yleisesti, ”että Laatokka-2009-harjoitukset valmistelivat mahdollista hyökkäystä Baltian maihin ja Suomeen. Operaatio käsitti kyseisten valtioiden ja Venäjän koko rajalinjan”. Luultavasti puolalainen teki terveen johtopäätöksen sotaharjoituksen voimasta: länsi-Euroopasta olisi aivan itsetuhoista yrittää näitä teitä tunkeutua sotilaallisesti tai moni-ilmeisen terrorismin avulla Venäjää vastaan. Puolustusisku olisi hyvin väkevä.

Luoteis-Venäjällä harjoitukset olivat elokuusta syyskuun lopulle 2009. Harjoituksia johti kenraali Vladimir Boldyrev (Владимир Болдырев). Hän tuli tehtäväänsä elokuussa 2008, kun hänen edeltäjänsä Aleksei Maslov (Алексей Маслов) siirtyi Venäjän edustajaksi Nato-kokouksiin. Boldyrevin mottona on ”kompakti ja liikkuva armeija”. Juuri tätä strategista muutosta armeijan toiminnassa ja hankinnoissa harjoitettiin Laatokka-2009 –sotaharjoituksessa. Luoteis-Venäjällä kehitettiin joukkojen johdonmukaisuutta ja tehokkuutta toimia haastavassa ympäristössä. Leningradin sotilaspiirin kanssa koordinoi osaamista myös maihinnousujoukot, pohjoinen laivasto, ilmavoimat, sisäasiainministeriön luoteisosan joukot ja FSB:n rajavartiojoukot. Kenraalin mukaan suursotaharjoituksen tarkoituksena oli kehittää sotilasviranomaisten toimintaa mahdollisen aseellisen konfliktin neutralisoimiseksi ja kukistaa mahdollisten terroristiryhmien toiminta kyseisellä alueella sekä tällä tavalla varmistaa kansalaisten turvallisuutta. Sotaharjoituksessa käytettiin runsaasti myös erikoiskalustoa: tankkeja, panssaroituja torjunta-ajoneuvot ja tykkejä. Laatokka-2009 –suursotaharjoituksessa toimintakenttä oli noin 2000 km pitkä. Kenraali Boldyrev kertoi lehtihaastatteluissa ennen harjoituksia, että koulutuksen tarkoituksena on kyetä torjua ”lentokoneiden ja helikoptereiden isku” tuolle alueelle. Harjoitus arvioitiin sittemmin hyvin onnistuneeksi. Harjoitukset ulottuivat Barentsin merelle saakka, jossa merisotaharjoitusosuudessa oli mukana mm. 16 sotalaivaa ja 6 ydinaseistettua sukelluslaivaa. Pihkovan, Murmanskin ja Leningradin alueen harjoitusten jälkeen todettiin, että vihollinen olisi tuhottu: Virallisissa lausunnoissa ei kuitenkaan kerrottu, kuka olisi vihollinen, mutta lännestä saapuva vihollinen olisi kärsinyt tappion - nopeammin kuin Napoleon tai Hitler-Ryti -duetto kärsivät tappiot.

Venäjä on havainnut vihamielisten sotilaallisten uhkien lisääntyneen Pihkovan, Murmanskin ja Leningradin aluetta vastaan. Kenraaliluutnantti Sergei Skolov (Сергей Скоков) kuvaili Venäjän harjoituksen strategisia ja taktisia tarkoituksia sillä, että vihollinen saattaisi toimia ”hyvin samalla tavalla kuin Yhdysvaltojen asevoimat toimivat sotilasoperaatiossa Irakia vastaan vuonna 2003”. Venäjän sotavoimien harjoittelu muodostuu epäilemättä entistä tärkeämmäksi Luoteis-Venäjän alueella Pohjois-Kaukasian levottomien alueiden ohessa sen tähden, että Naton itälaajentuminen ja Itämeren muuttuminen Naton mereksi aiheuttavat sotilaallisen turvallisuusuhkan Venäjää vastaan. Venäjän sotavoimat valmistautuivat siihen, että vihollinen saattaisi käyttää Suomen lähettyvillä yhdysvaltalaista hyökkäysstrategiaa mm. Leningradin aluetta vastaan. Sellaiseen hyökkäykseen vastaaminen ei onnistu kiinteistä paikoista käsin, vaan tarvitaan eri alueiden ja alojen dynaamista yhteistoimintaa.

Sotilaiden kuuluu harjoitella. Se on selvä, vaikka itse en ole koskaan tarvinnut kerrata opittuja taitojani. En koe myöskään harjoittelua tarpeelliseksi, jollei Suomessa harjoitella Suomen alueen puolustamista YYA-hengessä niitä sotilaallisia – esimerkiksi Naton toimia – vastaan, joissa Suomen alueen kautta tapahtuu operaatioita Venäjää vastaan. Suomen ja Venäjän yhteiset merisotaharjoitukset terrorismin torjumiseksi on entistä ajankohtaisemmat, koska kaasuputki saattaa virittää joissakin Baltian-henkisissä tahoissa sabotaasihaluja, etenkin kun NordStream –kaasuputkea vastaan joidenkin vihamielisyys voi olla lähes patologista. Tämäkin oli otettu huomioon syksyn 2009 suuressa sotaharjoituksessa.

Venäjän sisäasiainministeriön joukot pitivät äskettäin 1-5.3.2010 harjoitukset, joihin osallistui 13 000 henkilöä ja yli 600 sotilasajoneuvoa. Tällä kertaa erityistä huomiota kiinnitettiin tieto- ja telejärjestelmiin ja uuteen teknologiaan. Joukkojen tarkoituksena oli suojella Venäjän energiatuotantoa ja torjua Etelä- ja Pohjois-Kaukasian alueella terrorismia. Pohjois-Kaukasian erikoisjoukkojen ja tiedustelupalvelun harjoittelussa oli haasteena myösvuoristo-olot ja metsäalueet. Vuorioloja varten valmennuksen sai yli 3000 erikoisjoukkojen sotilasta.

Alussa mainitsemassani lehtihaastattelussa kenraali Nikolai Rogoshkin määritti Sisäasiainministeriön sekä muidenkin joukkojen ja veteraanien motivaation juhlapäivän aattona: ”Sisäministeriön joukot ovat nykyään tiivis tiimi, jossa kaikkia yhdistää jalo ajatus epäitsekkäästä palvelusta isänmaan hyväksi. Joukkojen toverillinen tunne on syventynyt. Tämä on helpottanut sitä, että joukot ovat eturintamassa separatismin, ääriliikkeiden ja terrorismin torjunnassa. Tehtävät eivät ole vähentyneet, mutta olen varma, että ne kaikki toteutetaan kokonaisuudessaan. Venäjän sisäasiainministeriön juhlapäivän aattona onnittelen kaikkia sotilaita ja heidän perheitänsä sekä rakkaita veteraaneja. Toivotan teille hyvinvointia ja lisää menestystä isänmaan palvelemisessa”.

KOTISIVUT: Juha Molari - Юха Молaри http://personal.inet.fi/business/molari/