sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Virossa perustava demokratian ja vapauksien kriisi. Myös Viron sanomalehdet protestoivat


Sergei Balmasov kirjoitti Pravdaan 19.3.2010 hyvin kiinnostavan artikkelin Profane Estonian Democracy and Blank Newspaper Pages

Suosittelen luettavaksi tätä artikkelia.

Pravda kertoo koskettavasti siitä, miten Viron lehdistö vastustaa sananvapauden rikkomista. Viron monissa sanomalehdissä julkaistiin 18.3.2010 ainakin yksi tyhjä sivu protestiksi. Osa lehdistä kirjoitti: ”Tällaiselta näyttää lehdistö tulevaisuudessa, jos Viron parlamentti rikkoo lähdesuojan”. Viron suurimmista sanomalehdistä mm. Postimees, Eesti Päevaleht, Ohtulehti, Eesti Ekspress ja Maaleht osallistuivat protestiin.

Uusi laki pakottaisi uutislähteiden paljastamiseen, jos viranomainen pyytää asiaa. Laki häiritsisi useita toimittajia heidän tutkimustyössään. Toimittajat käyttävät tietoja, jotka ovat saaneet käyttöönsä henkilöiltä, jotka tahtovat pysyä nimettöminä. Viranomaisten vaatimuksista kieltäytymisestä seuraisi uuden lain mukaan kuitenkin joko suuret sakot tai jopa vankeutta.

Suomen antifasistinen komitea on jo kauan aikaa kiinnittänyt huomiota Viron valtiollisen politiikan ja demokratian surkastumiseen. Tähän ovat kiinnittäneet kriittisesti huomiota myös useat kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ja asiantuntijat. Nyt myös virolaiset sanomalehdet ja virolaiset toimittajat yhtyvät kritiikkiin Viron heikkoa demokratiaa vastaan. Toimittajat sanovat, ettei tämä ole edes ensimmäinen kerta, kun virolaiset poliitikot yrittävät turmella sananvapautta.

IVY-maiden ekspertti Mikhail Aleksandrov (Михаил Александров) arvioi Pravda-lehdelle osuvasti: ”Viron demokratian taso on hyvin erikoinen. Demokratian taso on samankaltainen kuin muinaisessa Ateenassa. Ateenassa kaikki asukkaat eivät nauttineet yhtäläisistä demokraattisista oikeuksista. Se oli demokratiaa vain etuoikeutetuille. Virossa on samanlainen demokratia. Viron demokratia ei ole kunnioitettava, median tietysti palveltava tuota järjestelmää. Kyse on siitä, että Viro ei ole koskaan ollut itsessään demokratia. Se oli kehittymätön 1920-luvulla ja väheni entisestään 1930-luvulla poliisijärjestelmäksi. Se, että hallitus hyökkää nyt tiedotusvälineitä vastaan, osoittaa Viron valtion elävän vaikean kriisin keskellä.”


Kotisivut: Juha Molari - Юха Молaри http://personal.inet.fi/business/molari/