torstai 29. huhtikuuta 2010

Euroviisut 2010: Venäjällä rukoillaan Jumalaa, Virossa ufotyyppi esiintyjänä

Pjotr Nalitš (Peter Nalitch; Пётр Андреевич Налич) edustaa Venäjää vuoden 2010 Eurovisio-laulukilpailuissa kappaleella Lost and Forgotten.

Laulun Lost and Forgotten sanat ovat englanniksi ja käännettynä venäjäksi tässä linkissä: http://www.amalgama-lab.com/songs/p/peter_nalitch_band/lost_and_forgotten.html.

Venäjän edustajan esityksessä sanat ovat pappismiehen näkökulmasta katsoen hämmentävän myönteinen kokemus. Täytyy myös muistaa, että laulajan kotimaa kasvatti vain kaksikymmentä vuotta sitten kansaa ateistisen dialektiikan mukaisesti. Venäjä on todella muuttunut. Pjotr laulaa: ”Siksi kutsunkin Sinua, oi armahtava Jumala. Toivon, että minua kuulet. Tässä minä olen eksyneenä ja unohtunut”. Nämä sanat toistuvat yhä uudestaan! Ei ole epäilystäkään, että laulussa pyydetään Jumalan apua rakkauden syvään kosketukseen ja kipuun. Laulun hengellisen sisällön tähden vastaanottoa on mielenkiintoista seurata kun armahtavaa Jumalaa rukoileva muslimiväki, uskovaiset kristityt, jälkikristillinen Eurooppa ja jumalankieltäjät antavat palautetta laulun sisällöstä jo pian. Laulun hengellisten sanojen voima ja esityksen väkevyys ovat poikkeukselliset vahvat Euroviisujen kappaleiksi. Haasteena on se, miten musiikkikilpailun viihteellisyys ja eurooppalaiset jumalankieltäjät vaikuttavat Venäjän esityksen suosioon.

Peterin isä oli tunnettu oopperalaulaja Bosniassa. Laulajalla on jopa arkkitehdin koulutus ja sen mukaista ammattikokemusta. Toki hän on opiskellut myös musiikkia eri oppilaitoksissa arvostettujen opettajien johdolla, mm. Irina Mukhinan johdolla. Venäjällä hänen uransa laulajana lähti menestykseen vuonna 2007, kun hän julkaisi Youtubessa kappaleensa. Nyt on myös oikea päivä muistaa tätä laulajaa, sillä Pjotr viettää 30.4. syntymäpäivänsä! Hän syntyi Neuvostoliitossa Moskovassa 1981. Hänen englanninkielisissä lauluissaan kuulu selvästi venäläinen aksentti, jota hän ei kuitenkaan häpeä. Pjotr voitti Venäjän euroviisukarsinat 7.3.2010. Miehen kotisivuilla on koko hänen musiikillinen tuotantonsa vapaasti kuultavissa.

Viron edustaja on esittelyvideon perusteella melkoinen vastakohta Venäjän edustajalle. Siinä missä Venäjän edustaja ilmaisee syviä rakkauden tuskassa nousevia rukouksia Jumalalle vakavamielisessä laulussa, Viron edustaja kääntyy tähtitaivaaseen tai railakkaaseen elämään hukuttaakseen elämän mielekkyyden menetystä. Televisiossa näytetyn esittelyvideon perusteella voisi ajatella, että Viroa edustaa varsinaisen ufotyypin Malcolm Lincolnin kappale ”Siren”, mutta tosiasiallisesti "Malcolm Lincoln" on kaksi elektronista poppia soittavaa miestä: 21 vuotta vanha Robin Juhkental ja basisti Madis Kubu. Malcolm Lincoln on perustettu vuonna 2009. Bändin nimi on saanut vaikutteita TV-pelistä ”Kuka haluaa miljönääriksi?”

Televisiossa näytetyssä esittelyvideossa merkillinen tyyppi naamarit päällä harhaili eteenpäin. Ehkä eksyksissä olo ja hapuilu kuvaavat yhtä hyvin laulun välittämää kokemusta kuin Viron henkistä ilmapiiriä. Siren valittiin Viron edustajaksi 12.3. Tallinnassa. Juhkentalin tapaa kirjoittaa laulun sanoja on kuvattu surrealistiseksi. Viron uskonnollinen tilanne on kirkollisesta ja kristillisestä näkökulmasta Euroopan surullisin. Sen jälkeen kun Viron kirkko oli hyväksymässä ja siunaamassa juutalaisten lasten ja koko juutalaisen väestön holokaustin Virossa, ei Virossa kristikunta ole enää koskaan noussut siunattuun kukoistukseensa. Kristinuskon tunnustaminen on jäänyt pienen ja yhä pienenevän väestöryhmän harjoitukseksi. Tässä kappaleessa ei rukoilla Jumalan armoa elämän turhuuteen, vaan elämä tuntuu vain sammuneen. Sammunutta elämää yritetään hapuilemalla elvyttää taas uudestaan vahvaksi. ”Olen tähän asti viettänyt laimeaa elämää, on turha tähtiin yrittää, haluan aikaa ja voimaa - - -”

En pitänyt sanottavasti kummastakaan musiikin ja esityksen näkökulmasta. Venäjän kappale Jumalalle kohdistettuna rukouksena toki oli iloinen kokemus teologisesti katsottuna. Hengellistä sisältöä oli kuitenkin myös joissakin muissakin euroviisukappaleissa, jopa viihteellisemmin ja kauniimmin kuultavissa. Ymmärrän toki, ettei laulun sanoja saa samaistaa niiden esittäjien tai edes sanoittajien uskontoon tai Jumalaan, vaan kirjoittajan, esittäjän ja esityksen sanojen suhde voi olla hyvin moni-ilmeinen. Muistan hyvin entisen työtoverini kärsimyksen, kun hän valitti monien pappien antaneen hänelle ja koko Lordi-ryhmälle tuomion Hard Rock Hallelujah esityksestä, koska sanoja luettiin tosikkomaisesti. Siksi en väitä, että Viron esittäjä tai sanoittaja olisi ateisti ja sen vuoksi tyypillinen esimerkki Viron henkisestä tilanteesta, vaikka Virossa kristinusko ei ole valitettavasti suosiossa. Sanoittaja on mahdollisesti kuitenkin aistinut tunnelmia omasta maastaan, kun hän kirjoitti tunnelmia "vaimeasta elämästä", josta voima on loppunut. Yhtä hyvin on luvatonta asettua Jumalaksi ja väittää Venäjän edustajaa täydellä varmuudella Taivaan valtakunnan perilliseksi, mutta joka tapauksessa toistuvat rukoukset Jumalalle ja sellaisen laulun voittama suosio Venäjällä heijastavat ilmeisemmin Venäjällä koettavaa tervehtyvää ja vahvistuvaa hengellistä elämää.

Annan Venäjälle ääni 8 ja Viro jää ilman ääniä (asteikko 1-10, huonoimmat jäävät ilman ääniä). Kaksi parasta 9 ja 10 jäävät joillekin muille esityksille.

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Kotisivut http://personal.inet.fi/business/molari/