maanantai 26. huhtikuuta 2010

Venäläiseen yliopistoon luentosarja

Eräs venäläinen tuttava, apulaisprofessori kertoi eilen, että hän neuvottelee minulle luentosarjaa pidettäväksi pietarilaiseen yliopistoon. Tämä olisi todella jymyvoitto henkisesti. Yliopistoväen kanssa on aina autuaallista pohtia elämän kulkua ja yhteiskunnallisia muutoksia. Se on erilaista kuin blogiväittelyt. Silloin ei tarvitse myöskään ilmaista kaikkea turhauttavasti 1-2 sivulla, lähdeviitteitä saa olla reilusti, käsitteistö voi olla ammatillista ja tieteellistä erityissanastoa. Sanottakoon, etteivät nuo luennot käsittelisi teologiaa. Olen tämän "vuosituhannen" hyvin intohimoisesti keskittynyt talouselämän tutkimusten ja raporttien lukemiseen ja analysointiin. Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun saattaisin saada jopa pientä korvausta toimistani Venäjällä. Koskaan en ole saanut rahaa toimistani Venäjällä. Elän vain innokkaasti mukana: eihän elämästään kukaan pyydä palkkaa. Nyt olisi jymyvoitto, jos saisin jopa pienen korvauksen elämänilosta ja nautinnoistani! Ehkä apulaisprofessori oli oikeasti tyytyväinen viime viikolla kuulemaansa luentooni. Luulin, että hän oli vain kohtelias, sillä sainhan sanottua vain murto-osan asioistani.

Sivutoimiluvan hakemista en suunnittele asian johdosta. Haluan tietysti ehdottomasti suunnitella aikataulut sillä tavalla, että luennot tapahtuvat vuosilomapäivinä, joita suunnittelen hyvissä ajoin etukäteen sopiviksi. Kirkkojärjestyksen 6 luvun 5 §:n mukaan "Viranhaltija ei saa ottaa eikä pitää sivutointa, joka edellyttää työajan käyttämistä sivutoimeen kuuluvien tehtävien suorittamiseen, ellei hänelle hakemuksesta ole myönnetty sivutoimilupaa". Minä pitäisin luennot luonnollisesti vapaa- ja lomapäivinä, jotka sijoittaisin sen mukaan sopivasti, etten tarvitse työaikaa mainittujen tehtävien suorittamiseen. Kesäksi 2010 olen saanut sijoitettua vain vähän yli 10 lomapäivää, koska rippileiri, hartaushetket ja kirkolliset toimitukset sekä viikkovapaapäivät täyttävät niin tehokkaasti kesäkalenterini. 38 lomapäiväoikeuden tähden minulle jää paljon luentopäiviä syksyksi 2010.

Tunnettuahan on, että Espoon kapitulin tutkinta-asiamies ja kovin monet tuntemattomat anonyymit irvileuat sekä jopa suomalaiset suhteellisen tunnetut toimittajat ovat virittäneet epäilyjä venäläisistä rahoituslähteistä Suomen antifasistien toiminnalle. Luentoni eivät liity kuitenkaan antifasismiin, vaan ekonomiaan. Kapitulin tutkinta-asiamies kirjoitti tällaista merkillisyyttä selvityksessään, jonka sain jouluaaton aattona 2009:

Nyt on paras olla reilusti läpinäkyvä, jottei kuvattua epäluuloa syntyisi. Kirkkojärjestys säätää, että "Harkittaessa sivutoimiluvan myöntämistä on otettava huomioon, että viranhaltija ei saa sivutoimen vuoksi tulla esteelliseksi virassa ja että sivutoimi ei saa vaarantaa luottamusta viranhaltijoiden tasapuolisuuteen viranhoidossa ja ettei se muutoinkaan saa haitata viran asianmukaista hoitamista". Opetustehtävät Venäjällä tuskin aiheuttaisivat esteellisyyttä kirkkoherran viranhoitoon. Onneksi kirkkojärjestys lausuu vapauttavasti minua varten: "Sivutoimena ei pidetä satunnaista tehtävää". Nykyisestä lainsäädännöstä en havaitse enää tuntimäärään liittyvää ehtoa sivutoimiluvan pyytämisellä, mutta muistelen, että joskus aiemmin oli myös sen mukaisia määritelmiä. Nykyään sivutoimilupa anotaan tuomiokapitulista, mutta sivutoimilupaa varten tarvitaan seurakuntaneuvoston lausunto.

Tämän vappuviikon yritän kerätä voimia muita projektejani ja urheilua varten. Siksi nyt blogin lukijat joutuvat kärsimään, kun eivät saa lukea suuria oivalluksiani ja ihastella muuta nerouttani uusissa blogikirjoituksissani tällä viikolla. Kommentteja toki julkaisen ja kommentoin. Periaatteeni on kuitenkin, että en julkaise nimimerkkien ja anonyymien kommentteja. Vain omalla nimellä julki blogissani!

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Kotisivut http://personal.inet.fi/business/molari/