torstai 22. huhtikuuta 2010

Veteraanien ja keskitysleiriuhrien olot kuntoon


Sain pienen hetken hengittää raikasta tuulahdusta sieluni koko vapauden halusta, kun tapasin Pietarin ja Moskovan yliopiston tutkijoita.

Hyvältä tuntui katsoa myös uutisia ja mediaa, jossa ei glorifioitu Voiton päivän valmistelua varten sen enempää Stalinia kuin Rytiä, vaan jätettiin tuo gruusialainen ja suomalainen – molemmat hengellisesti katsottuna merkillisiä sekopäitä - omaan häpeälliseen hiljaisuuteensa. Sitä vastoin uutiset kunnioittivat lähestyvää Voiton päivää valtavalla asuntohankkeella, jonka avulla autetaan veteraaneja ja keskitysleiriuhreja.

Venäjän hallituksen politiikassa on selvä sävel: järjestetään vanhojen kärsineiden ihmisten terveys- ja asunto-olot jo vihdoin paremmiksi pikemmin kuin nostettaisiin joitakin haamuja perverssiin palvontaan. Tuollaiseen terveeseen ajatustapaan voisi yhtyä yhtä hyvin suomalaisten kuin venäläisten veteraanien hyväksi. Kun kuulin näistä tervehenkisistä ratkaisuista sotaveteraanien ja keskitysleiriuhrien hyväksi, en voinut unohtaa terävää yhteiskunnallista teatteria, jonka Teatteri Rujo salli meikäläisenkin kokea lankalauantaina Puoli-Q – näyttämöllä: siinä sairaalloisesti kansallisiksi myyteiksi kohotetut Mannerheim ja Ryti saivat ansaitsemansa inhimillistämisen. Terveen muistamisen tähtäyspiste pitäisi olla todellakin muualla kuin sotasankaritarinoissa! Sama on sanottava Venäjästä: Leonid Brežnev ei saanut noita oloja kuntoon, ei Mihail Gorbatšov eikä Boris Jeltsin, mutta nyt Vladimir Putin ja Dmitri Medvedev ovat päättäneet jo loppujen lopuksi käyttää öljydollarit ja muut verotulot vanhojen kärsineiden ihmisten hyväksi. Sota on ollut hulluutta, jonka hulluudessa ei ole ihailtavaa, mutta sitä vastoin uhrien – veteraanien ja keskitysleirivankien – on saatava kohtuulliset olot elämänsä viimeisiksi vuosiksi.

Tämän päivän venäläiset uutiset eivät ole täysi uutuus, mitä tulee veteraanien asuntoihin. Kyse on monivuotisesta hankkkeesta, joka jo vuosia sitten. Suuren isänmaallisen sodan 65-vuotispäivän valmistelukomitea kokoontui presidentti Dmitri Medvedevin johdolla myös äskettäin 25. maaliskuuta 2010 Volgogradissa. Asia oli tuolloin keskeisesti esillä. Voiton päivän juhlavuoden teemana on ”me voitimme yhdessä” ("Мы победили вместе"). 9. toukokuuta 2010 kokoontuu suuri joukko maailman johtajia Moskovan juhliin. Vuonna 2004 Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous julisti, että 8-9. toukokuuta ovat ”muistamisen ja sovinnon päivä”. Erityinen tarkoitus on muistaa Toisen maailmansodan uhreja.

Dmitri Medvedev esitteli maaliskuun kokouksessa toistamiseen, että Voitonpäivänä jaetaan kaikille Suuren isänmaallisen sodan veteraaneille ja piirityksen aikana Leningradin suojaamiseen osallistuneille henkilöille, sekä keskitysleirien (huom. lähinnä siis saksalaissuomalaisten) vangeille 10 miljardilla ruplalla avustuksia. Medvedev korosti myös, ettei Venäjä voi sallia fasistien ja heidän yhteistyökumppaneiden ”kunniaan” korottamista. ”Meidän täytyy suojella tulevia sukupolvia kyynisiä valehtelijoita vastaan” (Мы должны также защитить поколение победителей от циничной лжи, которая периодически появляется). Venäjä päätettiin korottaa 5 kaupunkia ”sotilaalliseen kunniaan” juhlavuoden tähden: Volokolamsk, Brjanskin, Nalchik, Viipuri ja Kolatš-on-Don (Volgogradin alue).

Aluekehitysministeriön päällikkö Viktor Basargin (Виктор Басаргин) toi ilmi maaliskuussa 2010, että Suuren isänmaallisen sodan 34 160 veteraanista 20 100 veteraania on saanut paremmat asuinolot 1.3.2005 erityisen kirjoittautumisen jälkeen. Kehitys on ollut erityisen hyvä 2009-2010, neljä kertaa parempi kuin vuosina 2005-2008. Venäjän eri alueista valtaosassa on 1.3.2005 aloitettu työ saatu jo päätökseen. Ongelma on yhä akuutti kuitenkin mm. Pyatigorskin, Sochin (Sotši) ja Kislovodskin kaupungeissa. Venäjän pääministeri Vladimir Putin ilmoitti 31.3.2010 Venäjän hallituksen kokouksessa, että hallitus suuntaa vielä lisää yli 34 miljardia ruplaa sotaveteraanien asumisen kohentamiseen. Toista tuhatta asuntoa onkin jo jaettu tämän ansiosta sotaveteraaneille. Nämä asunnot jäävät veteraaneille ja heidän jälkeläistensä omistukseen.

Pietarissa oli kiehtova katsoa television uutislähetystä 21.4.2010. Juuri tällä hetkellä useat uutiskanavat täyttyvät sotaveteraaneiden asuinolojen parantamiseen liittyvistä uutista. Erityisesti tänään torstaina 22.4.2010 ovat venäläiset uutiset kertoneet ilmeisemmin mittavasti veteraanien asuntohankkeesta, vaikka tänään en ole ollut enää katsomassa noita uutisia Venäjällä. Viktor Basargin kertoi kuitenkin nyt myös suuren haasteen: jo aiemmin myönnettyjen varojen lisäksi sotaveteraanien asuntojen hankkimiseen anotaan nyt lisää 20,6 miljardia ruplaa, mutta kokonaisuudessaan lisätarve voi olla huikeat 70 miljardia ruplaa. Nämä asunnot ovat täysin sisustetut asumista varten, myös puhelimet on asennettu asuntoihin.

Tiistaina 27.4.2010 klo 13 saarnaan Kansallisen veteraanipäivän jumalanpalveluksessa Pohjan Pyhän Marian kirkossa. Suomessa Kansallisen veteraanipäivän teemana on tänä vuonna 2010 ”Kuule tuhannet tarinat!”. Minulle ei tuota vaikeutta suhtautua arvostavasti veteraaneihin siellä ja täällä: rauhanihmisenä voin tunnustaa, että sota on aina väärän politiikan seurausta. Tarvitsemme inhimillisyyttä ja välittämistä, emme revanssia ja vihollisuutta.

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Kotisivut http://personal.inet.fi/business/molari/