maanantai 17. toukokuuta 2010

Alexei Eremenko joutui ryssittelyn uhriksi

Vaasalaiset jalkapallofanit päästivät julki primitiivisen pahuutensa. Jalkapallokentällä loistanut Pietarsaaren Jaron Alexei Eremenko sai kuulla loukkauksia eilen sunnuntaina 16.5.2010. Vaasalaisseuran fanit pilkkasivat jopa jalkapallotähden äitiä. Alexei Eremenko teki upean pelin, kaksi maaliakin. Hän sai kuulla jopa sellaista ryssittelyä, jota hän ei ole koskaan aiemmin Suomessa saanut kuulla, vaikka hän ei ole päässyt myöskään aiemmin helpolla Suomessa.

Iltalehti 17.5.2010


Iltalehti 17.5.2010 kirjoitti aiheestakin asiasta. Jaron valmentaja Alexei Eremenko senior kääntyi ottelun jälkeen lehdistön puoleen ja pyysi lehdistön apua. Heidän perheensä on asunut kuitenkin jo 20 vuotta Suomessa, he ovat kantaneet kunniakkaasti Suomen edustuspaitaakin maaotteluissa. Poika oli vasta 6 vuotta vanha, kun perhe muutti Suomeen. Alexei Eremenko junior oli Suomen maalitykki kahdeksalla osumallaan viime MM-karsinnoissa. Ei pitäisi olla vaasalaisilla eikä muillakaan mitään ryssittelyä jalkapallotähteä, hänen vanhempiaan eikä muitakaan maassa asuvia venäläisiä vastaan. Ymmärrän hyvin, että jalkapallotähti on todennut joskus varsin tylysti, ettei tahdo asua Suomessa, jossa joutuu pilkan kohteeksi. Nyt hän pelaa taas Suomessa, mutta joutui heti järkyttävän huutelun kohteeksi.

Jo vuosikymmenen verran on kiinnitetty moittivasti huomiota suomalaiseen asenneilmapiiriin, joka on hyvin vihamielinen venäläisiä kohtaan. Eremenkon kokema huutelu ei ole siten uusi asia. Anton ja Rimma Salosen tapauksen käsittely sekä eräät muut uutisoinnit venäläisistä olivat äskettäin suomalaisessa mediassa erityisen ala-arvoista. Venäläisyys tuli tylysti leimatuksi. Ortodoksinen usko leimattiin lahkolaisuudeksi. Toki muitakin edeltäviä ylilyöntejä tapahtui mediassa, mutta tuon tapauksen yhteydessä suomalaisittain uhitteleva käytös vapautti "suomalaiskansalliset demonit" ikään kuin luvallisiksi. Nyt yhä rohkeammin ja yhä avoimemmin hyökätään venäläistä väkeä vastaan Suomessa. Nyt kokonainen leegio demoneita saa temmeltää julkisesti ja varsin luvallisesti. Siksi olisi todellakin jo vihdoin aiheellista, että ryssittelyyn ja muutoinkin leimaavaan halveksuntaan puututtaisiin mediassa.


Alexei Eremenko senior oli täysin oikeassa kääntyessään median puoleen. On toki sanottava, että tuskin yksikään venäläinen maahanmuuttaja onnistuu välttää kokonaan ryssittelyä asuessaan Suomessa. Itsekin saan päivittäin ryssitteleviä viestejä, vaikka olen suomalainen mies. En toki julkaise niitä viestejä. Vaikka venäläisiä vastaan pahasta puhumisesta on tullut kovin yleinen tapa Suomessa, niin jalkapallokatsomon intoutuessa tuollaiseen käytökseen on jo kyse paljon vakavammasta: ihmisjoukon demonisesta villiintymisestä. Vaasalaispappien pitäisi kai mennä seuraavalla kerralla VPS:n katsomaan, jotta laulujen ja rukousten avulla nämä manaisivat VPS-faneista demonit pois.

Toisin kuin minun väitetään, en ole mikään venäläisen kansanluonteen ja kulttuurin fani, vaan pikemmin koen varsin usein venäläiset varsin kielteisesti. Olenhan asunut ja nähnyt toistakymmentä vuotta venäläisiä ajattelu- ja toimintatapoja. En ihaile useitakaan niistä! En aloita luetteloa negatiivisista tunteistani, koska luonnolliset tunteet voivat näyttää painetussa muodossa ja sitä ilkeämielisesti tulkittaessa erheellisesti liian vakavilta. Myös suomalaisuuteen liittyy piirteitä, jotka ovat vähemmän kauniita. Sen enempää venäläiset kuin suomalaisetkaan eivät ole kuitenkaan yhdellä muotilla valettu. Mahdollisista negatiivista tuntemuksista huolimatta ihmisten julkinen pilkkaaminen kateuden tai muun syyn tähden on sopimatonta. Jos vaikka tuntisin jotakin kovin kielteistä toisesta kielestä, kulttuurista ja kansasta, niin rasististen solvausten esittäminen julkisessa koko perheen tapahtumassa on ehdottoman tuomittavaa. Poliittinen satiiri on demokratian – erityisesti länsimaisen demokratian (ei kovin hyvin tunnettu Suomessa) – luonnollinen osa. Poliittista satiiria ei Suomessa juurikaan ole, vaikka juuri sitä tarvittaisiin. Sitä on kestettävä, mutta sitä vastoin urheilutapahtumat koko perheen tapahtumina tulisi ehdottomasti vapauttaa sukulaissuhteita, kansaa, kieltä ja kulttuuria ivaavista herjoista, ml. ryssittelystä. Järjestäjien tulisi ottaa rasistisia solvauksia sanovat henkilöt kiinni ja tehtävä rikosilmoitukset. Sakot jalkapallo-otteluissa ryssittelijöille!

Minun suhteeni Venäjään on käytännöllinen: on Suomen ja suomalaisten etu, jos suuren Venäjän kanssa ovat hyvät ystävälliset taloudelliset ja poliittiset suhteet. Olen pääsääntöisesti pettynyt suomalaiseen trendiin, jossa ystävällisten yhteistyösuhteiden rakentamista pidetään ikään kuin ”suomettuneisuutena” vaikka kyseessä on kansallisen edun kannalta arvostavasta käytöksestä.

Ps.

myönnän, että kokemukseni jalkapallosta ei ole sellainen, jotta voisin tukea rasistisia sukuun ja henkilöön meneviä solvauksia. Se ei sovi myöskään Suomen Palloliiton Rasisti on reppana -kampanjaan. Ihan riippumatta siitä, onko pelaaja tähti, rikas ja itsevarma käytöksessään, häntä ei sovi solvata. Myös ammattilaispelaajat ovat vielä sangen nuoria miehiä, joten sopisi olla kohtuullinen fanaattisuudessakin heitä vastaan. Minun jalkapallokokemukseni liittyy tämän voittavan venäläisen jalkapalloseuran Spartakin harjoitusten seuraamiseen poikani tähden sekä tämän voittoisan ottelun katsomiseen. Onnea venäjänkielinen jalkapalloseura Spartak tästä jalkapallovoitosta Helsingissä!Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Kotisivut http://personal.inet.fi/business/molari/