sunnuntai 16. toukokuuta 2010

EU:n ja Venäjän viisumivapaus vauhdittaa innovaatiotaloutta

EU:n virkamiehet esittävät jo toukokuussa 2010 tiekartan, jotta EU:n ja Venäjän väliltä vastavuoroisesti poistettaisiin viisumit. Tämän jälkeen riittäisi pelkän passin esittäminen rajalla. Tämä viisumivapauden mahdollisuus voi olla toki vielä kaukana, vaikka suunnitelmat etenevät myönteisesti. Ongelmat eivät ole niin paljon tiekartassa kuin Virossa ja Latviassa. Viisumivapaus toisi hyötyä kymmenille miljoonille ihmisille.

Toukokuussa tiekartta viisumivapautta varten


Samaan aikaan kuin Lappeenrantaan kokoontuu EU:n, Suomen ja Venäjän välinen korkean tason innovaatiofoorumi (Первый Российско-европейский инновационный форум состоится 25-27 мая 2010 г. в г. Лаппеенранта, Финляндия) sekä pääministerit Matti Vanhanen (Матти Ванханен) ja Vladimir Putin (Владимир Путин) tapaavat, niin Kazanissa kokoontuvat viisumiasiantuntijat asiakirjan laadintaa varten. Tuo asiakirja käsitellään jo pian 30.5.-1.6.2010 Rostovissa. Tällöin on paikalla ilmeisemmin Venäjän presidentti Dmitri Medvedev (Дмитрий Медведев) ja EU:n ylimpiä virkamiehiä.

Jotkut saattavat kysyä, miksi niin "kauaksi" Kazaniin pitää mennä, jotta voi sopia viisumivapautta varten tiekartasta. Vastaan, että totta kai Luoja antaa taas oivallisen paikkakunnan avulla julistaa kaikkinaisen sorron päättymistä ja paremman eurooppalaisen ihmisyyden voittoa! Tatarstanin pääkaupunki Kazan (Казань) on erityisen sopiva kokouspaikaksi, koska kaupungissa voi henkiä erityisesti nyt toukokuussa 2010 fasistisesta diskriminaatiosta ja ihmisvihasta vapautumisen. Kaupunki sai kokea kovia Suuressa isänmaallisessa sodassa fasistien hyökkäysten tähden. Kaupungissa on nyt hieno ”Kazanin Kreml” – sotamuseo. Professori AA Ivanov (Иванов А А) on koonnut Tatarstanin osuudesta aineistoa tutkimukseensa «Книги Памяти Республики Татарстан». Teos on julkaistu juuri äskettäin Voitonpäivän yhteydessä. Hän kirjoitti jo ennen kirjan valmistumista, kun kokosi aineistoa: ”Me aina muistamme, että vihollinen koki murskatappion meidän asevoimiemme ansiosta, kun puolustimme kunniaa, vapautta ja maan itsenäisyyttä. Erityisesti maamme asevoimilla oli ratkaiseva vaikutus Euroopan kansojen vapauttamiseksi fasismin orjuudesta, pelastaen maailman sivilisaatiot ’ruskealta rutolta’. Me emme saa unohtaa sodan oikeaa luonnetta, sillä olen tyrmistynyt, miten tiedotusvälineet näyttävät julkaisuja, joiden kirjoittajat tahtovat tarkistaa Toisen maailmansodan tulosta vähentäen sotilaidemme sankarillista suuruutta ja maamme asemaa Natsi-Saksan kukistamisessa”. Tatarstanin kommunistisen puolueen aluetoimisto juhli Voitonpäivänä 9.5.2010 Neuvostoliiton voittoa Natsi-Saksasta. Tällöin myös professori Ivanovin perusteellinen teos esiteltiin. Viisumivapaa Eurooppa on EU:n tervehenkinen korjausliike ja merkkiteko kaikenlaisen fasismin kukistamiseksi nyt fasismin kukistumisen 65- juhlavuonna. Kokouspaikka on löytynyt täsmälleen oikein Tatarstanista!

EU:n tiekartta edellyttänee ensinnäkin, että Venäjän asiakirjat – passit – ovat turvallisia ja luotettavia. EU:n suurin murhe – Viron ja Latvian potentiaalisen moukkamaisuuden ohessa - lienee kuitenkin Venäjän eteläraja, jota kautta voi tulla iso joukko laittomia maahanmuuttajia Keski-Aasian maista EU:n alueelle. EU:n tiekartta kiinnittänee huomiota myös siihen, että Venäjän tulisi sopia kunkin EU:n maan kanssa kahdenväliset sopimukset laittomien siirtolaisten hyväksymisestä ja karkottamisesta. Tämä mainittu kohta saattaa olla Suomelle tuskallinen, koska Suomessahan on suojeltu laittomasti diplomaattiauton takakontissa matkustajia kuljettanutta henkilöä eikä Suomi ole kyennyt kahdenkeskiseen sopimukseen Venäjän kanssa edes lapsiasioiden järjestelystä. EU:n virkamiehet lähtevät tiekartassa kuitenkin siitä, että kahdenväliset sopimukset olisivat välttämättömiä. Sekä EU:n suurissa valtioissa että Venäjällä ovat poliitikot yksimielisiä, että viisumivapaus olisi erinomainen ratkaisu menestykselliselle liiketoiminnalle ja kauppayhteyksille.

Suomalaista mediaa, viranomaisia ja poliitikkoja 90-luvulla riivannut mafiapelko prostituution tähden on myös EU:n tiekartan mahdollinen teema. Mafiapelko on ollut täkäläisten viranomaisten halua puolustella omaa olemassaoloaan. Viisumien poisto tuottaa tälle virkailijakunnalle suuren tuskan oman viran tarpeellisuudesta: kuka enää asettaisi epäluuloiseksi nuoria venäläisiä naisia, jotka käyvät toistuvasti Suomessa lomalla ja ostoksilla, kuka kehittäisi mielikuvituksellisia tarinoita heidän matkojensa tarkoituksista, ja ketä nuo tarinat enää kiinnostaisivat? Italian, Espanjan ja Ranskan näkökulmasta mainittu teema tuskin nousee keskeiselle sijalle viisumivapaudessa. Oleskelulupaan liittyvät ehdot saattavat myös liittyä tiekartan aihepiiriin.

EU:n paras ja tärkein naapuri ansaitsee viisumivapauden

Italian ulkoministeri Franco Frattini kertoi viisumivapauden suunnitelmasta hyvin toiveikkaasti joulukuussa 2009. Nyt toukokuussa 2010 astutaan ministerin toiveista ja sanoista käytännön tekoihin, kun asiaa koskeva tiekartta valmistuu. Frattini lausui joulukuussa voimakkaasti: ”Venäläiset ovat ansainneet oikeuden viisumivapaaseen liikkumiseen EU: ssa”. Hän oli huolissaan ”eräistä EU:n valtioista”, jotka saattaisivat estää myönteisen hankkeen toteutumisen. Frattini kutsui tuolloin Venäjää ”EU:n parhaaksi ja tärkeimmäksi naapuriksi”.

Kehitys Venäjän ja EU:n välisen viisumivapauden puolesta on ollut nopeaa, koska EU:ssa on oivallettu varsin yleisesti, ettei Venäjältä synny länteen mitään pakolaisaaltoa. Lännessä on jo valtaosin luovuttu russofobisista kauhukuvista. Tärkein tekijä on kuitenkin EU:n hitaasti kehittyvä ja jopa rappeutuva talous: ihmisten entistä vapaampi liikkuvuus parantaisi taloudellisen yhteistyön edellytyksiä. Viisumivapaus vähentäisi myös länsieurooppalaisten yritysten kokemaa riskiä toimia Venäjällä, koska yrityksen edustajilla olisi paremmat edellytykset seurata yrityksen toimia Venäjällä.

Espanjalainen diplomaatti Miguel Moratinos korosti tammikuussa 2010, että Espanja sitoutuu EU:n puheenjohtajamaana huippukokoukseen 30.5, jossa hyväksytään ymmärrettävä ja avoin tiekartta viisumivapauteen. Maaliskuun alussa 2010 Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ilmoitti tukensa venäläisten viisumivapaudelle EU:ssa.

Viro ja Latvia

Viisumivapautta koskevissa keskusteluissa ja valmisteluissa on tullut ilmi asian ratkaisemisen varsinaiset ongelmat: EU:n "ongelmanuoret" Viro ja Latvia, jotka pelkäävät kaiketi menettävänsä poliittista vaikutusvaltaansa Venäjä-vihan mukaiselle propagandalleen ja venäläisvastaiselle apartheid-politiikalleen, jos EU:n ja Venäjän välille syntyy viisumivapaus. Viron ulkoministeri Urmas Paet (Eesti Reformierakond) on sanonut tukevansa viisumivapautta paljon enemmän Ukrainan, Georgian, Moldovan, Valko-Venäjän, Armenian ja Azerbaidžanin kuin Venäjän kanssa. Myöskään Latviassa ei ole innostuttu venäläisten viisumivapaudesta.

Viisumivapaus tukee innovaatiotaloutta

Toisin kuin kollegat Baltiassa, Venäjä-nyrpeydestään tunnettu Suomen ulkoministeri Alexander Stubb (Александр Стубб) on kuitenkin ottanut viisumivapaudessa järjen taas uudestaan käyttöön ja jättänyt tyhjänpäiväiset tunteet sivuun. Kaksi vuotta sitten antamassaan lausunnossa hän poikkesi edukseen Suomen pernteisestä linjasta, jossa on puolustettu viisumeita. Hän korosti, että innovaatioiden esteiksi muodostuu itse asiassa monimutkaiset asuinpaikan rekisteröinnit ja ulkomaalaisten työlupien saamisen vaikeudet. Stubbin mukaan on sitä parempi, mitä enemmän on kansalaisten matkustamista ja yhteyksiä. Maaliskuussa 2010 Stubb ilmoitti taas uudestaan, että Suomi kannattaa EU:n ja Venäjän välistä viisumivapautta. Stubbin näkemykset viisumivapauden puolesta ovat aivan äskettäin saaneet paljon kiitosta Venäjällä. Suomen ulkoministerin maine parantui merkittävästi vanhojen kolhujen jälkeen.

Lappeenrannassa on 25–27.5.2010 esillä EU:n, Suomen ja Venäjän väliset innovaationäkymät ja yhteistyö (Venäjä-EU innovaatiofoorumi). Inhimillisten voimavarojen vapauttaminen ja arvostava kunnioittaminen ovat innovaatiotalouden ja uusien tuotteistettavien palvelujen tärkeitä perusedellytyksiä. Alexander Stubb oli mainitussa perustelussa aivan oikeassa. Suomalaiset tuhannet yrittäjät tietävät sen hyödyn, mikä muodostuisi, jos suomalaisten ja venäläisten välillä olisi viisumivapaus. Yrittäjillä olisi huomattavasti helpompi hoitaa Venäjä-yhteyksiään. Ihmiset luovat innovaatioita.

Venäläiset ovat EU:n suorin tie vaurauteen

Andrei Manoilo (Манойло Андрей Викторович) lausui keväällä 2009 haastattelussani osuvasti, että venäläiset olisivat myös Baltian alueella suorin tie vaurauteen. Tuo viisaus olisi ajankohtaista muistaa juuri nyt Virossa, kun EU:ssa laaditaan tiekarttaa viisumivapaudelle.

Manoilo totesi: “Jännitteet maiden [Venäjän ja Viron] välillä estävät kansantalouksien kehitystä, estävät kaupankäyntiä ja investointeja”. Baltian alueen venäläisillä on korkea koulutustaso. Sitä tarvittaisiin alueen talouden ja teollisuuden kehittämisessä. “Heidän henkinen ja taloudellinen potentiaalinsa on suuri”. Monet näistä venäjänkielisistä ovat syntyneet Baltian alueella ja he kokevat Baltiat maat kotimaikseen. “Nämä ihmiset eivät ole turvallisuusuhka Baltialle”. Sukulaisuus Venäjän venäläisiin voisi luoda EU-alueen venäjänkielisestä väestöstä “erinomaisen, hyvin toimivan mekanismin taloudellisen yhteistyön rakentamista varten, kulttuurivaihtoa varten sekä tieteen ja tekniikan saavutusten edistämiseen. Venäjänkielinen väestö on Baltian valtioille kiistämätön etu kaikkiin muihin EU-maihin verrattuna: sivilisaatioiden välinen taitava käyttö olisi oikea ja suorin tie vaurauteen”.

Manoilo ei ottanut kantaa sinänsä kevään 2010 teemaan viisumivapaudesta, vaan ainoastaan yleisesti venäläisiin EU:n mahdollisuutena, mutta soveltuvin osin hänen esittämät näkökohdat ovat juuri nyt hyvin viisaita: taloudellisen yhteistyön rakentaminen, kulttuurivaihto sekä tieteen ja tekniikan saavutusten edistämiselle olisi pelkästään eduksi, jos EU:n ja Venäjän välillä olisi avoin ja ongelmaton kansalaisten liikkuminen.

Toimittaja Leena Hietanen on myös esitellyt virolaisten saamaa hyötyä EU:n ja Venäjän välisestä viisumivapaudesta. Vaikka ulkoministeri on ollut viisumivapautta vastaan, Virossa on reilusti puhuttu ja kirjoitettu viisumivapauden hyödystä.

Sopisi toivoa, että Suomen pääministeri Matti Vanhanen (ikään kuin Baltian alueen pikkuvaltioiden "isoveljenä") muistuttaisi viisumiasioissa kohteliaasti Baltian kollegoita näiden luomasta kielteistä imagosta ja hyvinvointitappiosta, mikäli eivät toimi järkevästi viisumivapauden puolesta: Venäjä-vihamielisyydessään nämä itse asiassa voisivat kieltää oman menestyksensä, toteutuisi niin sanottu ”freudilainen kuolemanvietti”, joka on yhtä hyvin itseään idealisoivan fantasian (historiaa väärentävän perversion) kuin venäläisvastaisen alistavan ja riistävän kateuden rakenteellinen tekijä. EU:n isot valtiot ja Suomi voivat olla viisumivapaudessa suunnannäyttäjiä, jolloin muutaman pikkuvaltion on vain alistuttava reaalipolitiikan paineessa.

Eurooppalainen tulevaisuus näyttää paremmalta hyvässä sovussa ja runsaassa yhteistoiminnassa venäläisten kanssa.

Venäjällä on viisumivapaus useiden valtioiden kanssa, joista mainittakoon Israel, Makedonia, Brasilia, Venezuela, Filippiinit ja Serbia.

Ps.

katsokaa tekemäni haastattelu uudessa Venäjän kauppatie -lehdessä! Haastateltava on Inkerin liiton puheenjohtaja Aleksanteri Kirjanen.

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Kotisivut http://personal.inet.fi/business/molari/