lauantai 8. toukokuuta 2010

Medvedev ja Komorowski tapasivat tänään Moskovassa

Tänään Moskovassa Voitonpäivän aattona 8.5.2010 on Venäjän presidentti Dmitri Medvedev ilmoittanut, että Venäjä luottaa kaikki Katynin - Smolenskin alueella Venäjällä - tapahtumaa koskevat asiakirjat Puolalle. Tänä päivänä Medvedevin ja Borislav Komorowskin tapaaminen tähtäsi maiden suhteiden normalisointiin.

Huhtikuun lopulla 2010 tuli jo laaja otos Katinin dokumenttien sähköisiä versioita juhlisuuteen. Koko materiaalin 183 osasta 116 on salaisia. Neuvostoliitossa syytettiin alkuaan sodan jälkeen, että saksalaiset olisivat ampuneet puolaliset, mutta 1990 Venäjän on myönsi, että NKVD suoritti puolaisten upseerien teloituksen. Venäjän johtavat poliitikot ja suurin puolue on johdonmukaisesti tuominnut Stalinin ja NKVD:n teon. Venäjällä juhlitaan Voitonpäivää ilman stalinismia.

Tänään olen huikean kiireinen, kun yritän saada valmiiksi analyysiä Kreikan kriisin vaikutuksesta Venäjän talouteen. Pohdin siinä analyysissä myös mm. James Beeland Rogersin tiukkoja arvioita kriisistä ja sen seurauksista.

Kuva: Russian Today -kanavalta Rogersin haastattelu maaliskuussa 2010


Myös huomispäivän äitienpäivän, rukouspäivän ja voitonpäivän saarna pitäisi saada valmiiksi. Autonkin kanssa on vähän huolia, pitäisi kai vaihtaa uusi Lexus. Yritän kuitenkin huomisillalla selvitä Pietariin autollani. Ehkä siellä pidän auton parkissa. Jos selviän kesäkuun alkuun autollani, sitten kesälomarahoilla voisin korjauttaa autoani eikä tarvitsisi köyhänä kyläpappina kääntyä velkarahan puoleen taas kerran. Jotkut merkilliset tyypit internetissä kirjoittavat safkalaisten saamista Kremlin varoista, joten kovasti pyydän, että noita rahoja joskus tilitettäisiin minunkin pankkitilille, jotta ei tarvitsisi kärsiä vanhan auton ja kulutusluottojen kanssa. Ei taida olla rahoja, vaan ainoastaan meidän luonnollinen ja arvostava suhtautuminen Venäjään oman isänmaamme hyväksi – Suomen menestykseksi – herättää nykyään kummallista vihaa ja pelkoa. Mieleeni tulee taas kerran Manuel Castellsin tutkimuksen globalisoitumisen aiheuttamasta stressistä: syntyy eräänläinen fundamentalismi – esimerkiksi nationalistista integraatiota noudattava fundamentalismi – vastareaktiona kyvyttömyydelle kohdata ja käsitellä monikansallisuuden ja monikulttuurisuuden aiheuttamaa moni-ilmeisyyttä. Maailma tahdotaan väkisin tai puoliväkisin yksinkertaistaa, jotta mainittujen fundamentalistien sisäinen hämmennys ja ahdistus eivät kasvaisi suuremmaksi.

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Kotisivut http://personal.inet.fi/business/molari/