lauantai 1. toukokuuta 2010

Naltšikin ja Nazranin terrori-iskut vappupäivänä


Naltšikin (Nalchik; Нальчик) raviradalle tehdyssä pommi-iskussa kello 13 Moskovan aikaa (klo 12 Suomen aikaa) kuoli tänään Suuren isänmaallisen sodan veteraani, 104 vuotta vanha Said Šebzuhov (Said Shebzukhov, Саид Шебзухов). Hänet yritettiin pelastaa sairaalassa, mutta vanha mies menehtyi leikkauksen aikana. Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on määrännyt, että sisäministeriö ja turvallisuuspalvelu (МВД и ФСБ) tutkivat raviradan räjähdystä ja huolehtivat yleisestä järjestyksestä. Naltšik on Kabardi-Balkarian tasavallan pääkaupunki Pohjois-Kaukasiassa Venäjällä.

Raviradan pommi oli itsetehty. Se laukaistiin kaukaa. Pommi oli sijoitettu tarkoituksellisesti VIP-katsomon katolle. Katsomossa oli tuolla hetkellä Kabardi-Balkarian hallituksen jäseniä. Pommi oli voimakkuudeltaan 3-5 kg TNT. Pommiin oli ahdettu rosoisia metallikappaleita.

Pommi-iskun uhrit

30 henkilöä loukkaantui räjähdyksessä. 23 loukkaantunutta vietiin kaupungin sairaalaan, 6 loukkaantui lievästi ja 1 kieltäytyi sairaalahoidosta. 104 vuotta vanha Said Shebzukhov kuoli hoidosta huolimatta. Hän oli tullut raveihin pojan poikansa kanssa.

Loukkaantuneiden joukossa on kulttuuriministeri Ruslan Firov (Руслан Фиров). Jo suhteellisen iäkäs kulttuuriministeri oli äskettäin tehnyt monia myönteisiä päätöksiä kulttuurin kehittämiseksi. Myös eläkkeelle jo siirtynyt kenraaliluutnantti, entinen sisäministeri Hatšim Šogenov (Hachim Shogenov; Хачим Шогенов) ja paikallislehden toimittaja Albert Dyšekov (Альберт Дышеков) loukkaantuivat terrori-iskussa. Loukkaantuneiden luettelo on pitkä.

Näitä ihmisiä terroristi vahingoitti ja kysyn, miten kauan Suomessa voidaan sallia näiden ihmisuhrien vähättely, jota tapahtuu Kavkaz-sivuston välityksellä jälleen kerran 1.5.2010.

Maremkulov Nadir Hasanovic, 1977,
Arhipov, Timur S., 1944,
Diana Maremkulova Huseynovna, 1982
Daurov Inal Khasenovich 1980,
Hachidogov Anatoli T., 1960,
Nyrov Karalbi Aslanovich, 1944,
Daov Vladimir Sultanovich, 1968,
Shibzuhov Timur Muaedovich, 1984,
Albert Dyshekov Aslanovich, 1984,
Marzhohova Inna Karalbievna, 1986,
Shibzuhov Ruslan Magomedovich, 1983,
Tokchukov Islam Karalbievich , 1986,
Sekrekov Valeri, 1965,
Barkenhaev Cupid Mukhtarovich, 1958,
Shebzuhov Saidli Beslanovich, 1906, kuoli
Taashev Hazrail Muzakirovich, 1960,
Guchakov Albiyan Hambievich, 1958,
Leonid Ashibokov Hasanovic 1964,
Shogenov Hachim Alisagovich, 1941,
Shogenov Valeri Hachimovich
Shogenov Islam V.
Shogenova Hayshat Mashevna
Shogenov Ibrahim Abdulahovich
Shogenov Klim Alisagovich,
Ruslan Barasbievich, 1955,
Yuanov Zaurbi Aminovich , 1952,
Dyshekov Hazhmurat Aslanovich, 1992,
Dyshekov Hachim Zaurbekovich, 1958,
Sergei Arhipov, 1960,
Daurov Inard Susenovich, 1985.

Raviradalle tapahtuneen terrori-iskun tavoitteena oli tuhota tasavallan laillinen hallitus.

Nazranissa terrori-iskun yritys


Vappupäivänä 1. toukokuuta tapahtui myös terrori-iskun yritys Ingušian kulttuuritalossa Nazranissa. Talossa oli tuolla hetkellä tasavallan presidentti Yunus-bek Evkurov (Юнус-Бек Евкуров). Nazranissa pyssymies sai surmansa. Presidentti oli vierailemassa judoturnauksessa. Sisääntulon yhteydessä vartijat pysäyttivät pyssymiehen, joka olisi halunnut mennä sisään. Pyssymies veti pistoolinsa esiin ja aloitti ampumisen. Itse judoturnaus jatkui normaalisti. Pyssymies sai surmansa. Yunus-bek Evkurov on joutunut lukuisten murhayritysten kohteeksi: Moskovan metrossa tapahtuneiden terrori-iskujen arkkitehti Doku Umarov (Доку Умаров) on rohkaissut näihin terrori-iskuihin presidenttiä vastaan monesti aiemmin. Myös Alexander Tikhomirov (Александр Тихомиров; Саид Бурятский) on antanut käskyjä surmata presidentti.

Aiheellista on tiedostaa, että vain pari päivää aiemmin 29.4.2010 Kaukasialla Dagestanissa poliisit pysäyttivät Lada Priora –merkkisen auton, johon oli lastattu pommia 100 kg TNT verran. Kyseinen pommi-Lada kuitenkin räjäytti kaksi poliisia, vahingoitti useita rakennuksia. Lisäksi 12 henkilöä loukkaantui, joista 1 menehtyi vammoihinsa myöhemmin. Tuollainen pommi-Lada olisi aiheuttanut vieläkin järkyttävempää jälkeä, jos se olisi päässyt perille tavoitteeseensa.


Doku Umarov - nuorisorikollisesta bandiittijoukkoon


Kaikki terrori-iskut eivät mene Doku Umarovin kyseenalaiseksi ”ansioksi”, vaikka hän tahtookin jo tunnetun persoonansa mukaan ottaa kunniaa enemmästä kuin pystyy vaikuttaa. Siitä huolimatta tätä rikollista henkilöä on aiheellista esitellä lisää, koska hän on nimenomaisesti julistanut aseellisen jihadin onnettomuusalueiden hallintoja ja ”uskosta luopuneita” muslimeja vastaan. Hän saattaa olla hyvin taas jonkinlaisessa ideologisessa vastuussa terroritekoon. Sitäkin surullisempaa, että suomalaisjohtoisella Kavkaz-sivustolla mainittu terroristi saa runsaasti ihailua. Doku Umarovilla täytyy olla myös yhteydet Al-Qaidaan ja Osama bin Ladeniin, koska Mohammed Shabaan oli juuri tärkeä noissa yhteyksissään, kunnes Mohammed Shabaan surmattiin niin kuin Doku Umaroville saattaa lähitulevaisuudessa tapahtua. Doku Umarov on Tšetšenian separatistien eräs johtajista. Ennen kuin hän tuli johtajaksi, hän oli syyllistynyt jo Neuvostoliitossa raakoihin murhiin. Uskovainen muslimi ei ryhtynyt vapaustaistelijaksi jihadin hengessä, vaan raaka murhaaja ryhtyi terroristiksi ja alkoi puhua jihadista, jotta saisi muitakin taisteluun. Hän on kutsunut itsensä Kaukasian emiirikunnan emiiriksi. Hän toimi Aslan Mashadovin armeijassa yhtenä komentajista. Doku Umarov osallistui Tšetšenian syyttäjänvirastossa joulukuussa 2002 sieppaukseen, Ingušiassa FSB:n rakennusta vastaan pommitukseen Magasin (Магас) kaupungissa vuonna 2003, Kislovodskin (Кисловодск) junaa vastaan tehtyyn iskuun syyskuussa 2003 ja Beslanin (Беслан) koulukaappauksen syyskuussa 2004.

Dokka Umarov Doku (Доку Хаматович Умаров) syntyi 13.4.1964 Harsenoin kylässä (Харсеной) Tšetšenia- Ingušian autonomisessa sosialistisessa neuvostotasavallassa. Hän sai rakennusalan korkeakoulutuksen. Hänet tuomittiin jo 1980 murhasta, silloin vasta 16 vuotta vanhana teinirikollisena.

Neuvostoliitossa heinäkuussa 1992 Tjumenin poliisilaitoksella hänet todettiin uudemman kerran syylliseksi murhasta, nyt kahden ihmisen murhasta, jotka hän teki yhdessä Musa Atajevin kanssa. Doku Umarov lähti kuitenkin pakoon tuomiota Ruslan Gelaevin (Руслан Гелаев) erikoisjoukkohin. Ruslan Gelaevin – ”Musta enkeli” - oli separatistien keskenään julistamansa ”Itškerian tšetšeenitasavallan” armeijan komentaja. Hän sai surmansa Dagestanissa 28.2.2004 taisteluissa. Loppuvuodesta 1994 alkaen Doku Umarov osallistui separatisti-terroristien kanssa taisteluihin Venäjää vastaan. 1996 hän sai separatistien antaman arvonimen Tšetšenian prikaatinkenraali.

Lokakuussa 2007 Umarov julisti itsensä emiiriksi ja kutsui sekä Kaukasian muslimit että kaikki muslimit jihadiin Britanniaa, Yhdysvaltoja ja Israelia vastaan. Keväällä 2008 Umarov sai kaksi rikostuomiota yllytyksestä etniseen vihaan Internetin välityksellä. Venäläinen tietotoimisto LENTA kertoo Doku Umarovin biografiassa vuoden 2009 lopun tapahtumista ja viittaa suomalaisen Mikael Storsjön johtamaan Kavkaz Centerin rooliin terroristin toiminnassa: "Joulukuun alussa 2009 separatistien kavkazcenter.com sivustolle oli sijoitettu Umarovin (emiiri Dokka Abu Uthman) nimellä selvitys. Sivuston kirjoittajan mukaan Umarov otti vastuun muutamaa päivää aikaisemmin tehdystä hyökkäyksestä, joka on tehty "Nevski Express" –junaa vastaan” (В начале декабря 2009 года на сайте сепаратистов kavkazcenter.com от имени Умарова (амира Докки Абу Усмана) было размещено заявление. Согласно ему Умаров брал на себя ответственность за совершенный несколькими днями ранее теракт, в результате которого был подорван поезд "Невский экспресс" [KC]).

"Kaukasian emiirikunta" on rikollisjärjestö

7.2.2010 Venäjän korkein oikeus on virallisesti tuominnut, että Umarovin johtama Kaukasian emiraatti on kielletty järjestö ("Имарат Кавказ"; "Кавказский эмират"), kyse terroristijärjestöstä, joka uhkaa Venäjän alueellista koskemattomuutta. Doku Umarov on naimisissa Groznyin öljyinstituutin entisen apulaisprofessorin, sotapäällikkö Daud Ahmadovin (Дауд Ахмадов) tyttären kanssa. Heillä on kuusi lasta. Vasta 30.4.2010 tuli tieto, että Yhdysvallat suunnittelevat sijoittavansa Umarovin ”Kaukasian emiirikunnan” myös Yhdysvalloissa terroristijärjestöjen luetteloon Al-Qaidan rinnalle.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen demokraattijäsen, U.S. Helsinki-komission jäsen, Yhdysvaltain kongressin edustaja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä, parlamenttivaltuuskunnan varapuheenjohtaja (vuosina 2004-2006 puheenjohtaja) Alcee L. Hastings kehotti 30.4.2010 Yhdysvaltojen presidentti Barack Obamaa, että Umarovin ryhmä täytyy sijoittaa Yhdysvalloissa virallisesti tuomittavien terroristijärjestöjen luetteloon.

Aleksandr Toršin (Александр Торшин) on kiittänyt hyvin julkisesti Hastingsin ja Yhdysvaltojen kongressin hanketta julistaa Kaukasian emiirikunta terroristiryhmäksi: ”On äärimmäisen tärkeää, että Yhdysvaltain kongressissa amerikkalaiselta puolelta tunnustetaan erityiset seikat, jotka yhdistävät ’Kaukasian emiraatin’ ’Al-Qaidaan’. Tässä asiassa niin kuin koko terrorismin torjunnassa on oltava tehokas vuorovaikutus Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä, jotta tulevaisuudessa välikohtausten keskusteluihin ei Yhdysvalloissa ilmaannu jotakin ’Itškerian lähettiläitä’, jotka ovat todella ääriryhmiä” (крайне важным является то, что в американском Конгрессе отлично признают наличие у американской стороны конкретных фактов, касающихся связей "Кавказского эмирата" с "Аль-Каидой". В этом вопросе, как и в целом в вопросах, касающихся борьбы с терроризмом, необходимо наладить эффективное взаимодействие России и США, что позволит в будущем исключить инциденты, связанные с проведением на территории США каких-либо "дискуссионных мероприятий" с участием так называемых ичкерийских эмиссаров, которые на самом деле являются экстремистами).

Kavkaz Centerin merkillinen uutisointi raviradan terrori-iskusta

Raviradan VIP-katsoa vastaan tehtyä terrori-iskua Finrosforumin sisarjulkaisu, Mikael Storsjön johtama Kavkaz Center kommentoi pöyristyttävästi: räjähdys olisikin tapahtunut ”Kaukasian emiirikunnan alueelle” kuuluvalla raviradalla, jota Venäjä ”miehittää”. Räjähdyksen kohteeksi olisivat joutuneet “paikallinen nukkehallinto, vääräuskoiset lainvalvontaviranomaiset” (local puppet infidel-enforcement agencies infidel-enforcement). Ministeriä kutsutaan ”jengijohtajaksi” (the former ringleader of the MIA gang). Räjäytys olisi kohdistunut “nukkehallitusta” vastaan (the puppet government).

Kavkaz Centerin sivulla kuolleen vanhuksen ikä oli tipahtanut 10 vuotta; nyt se olisikin 94 vuotta. Kai terroristisivustolla voi tehdä murhat keveämmäksi sielullisesti siten, että tapetut julistetaan vääräuskoisiksi, nukkehallituksen jäseniksi ja vanhuksen ikääkin vähennetään! Kavkaz Centerin sivulla Ruslan Firov ei ole oikea kulttuuriministeri, vaan “ns. ministeri”.

Artikkelin päätös on yhtä tyrmäävä: “that the Russian invaders almost never report the actual information after the sabotages. Usually the versions of invaders for media are usually confused and contradictory” ("Venäläiset hyökkääjät eivät lähes koskaan kerro tosiasiallista tietoa sabotaasien jälkeen. Usein miehittäjämedian versiot ovat sekavia ja ristiriitaisia”).

Doku Umarov yllyttää rikoksiin 8.3.2010 Kavkaz sivustolla

Doku Umarovin lausunto Kavkaz-terroristisivulla 8. maaliskuuta 2010 klo 13:18 on hurjaa yllytystä rikoksiin ja murhiin. ”Joka päivä esitän pettymykseni niitä muslimeja kohtaan, jotka ovat vaipuneet uneen, hypnoosiin, koska he ovat menettäneet luottamuksen Islamin suuruuteen. Ylistys Allahille, että me emme ole heidän joukossa”. Puheessaan hän vaatii Jihadia epäuskoisia ja islamin taistelusta luopuneita muslimeja vastaan. ”Tänään Allahin tahdosta ja muslimien iloksi nuoret miehet ovat erittäin aktiivisia ja tietoisia siitä, että islamilainen uskovainen yhteisö voi vapautua vääräuskoisten orjuudesta vain aseilla Jihadin hyväksi”.

Doku Umarovin deluusion psykologisesta rakenteesta

Doku Umarovin välittämät viestit Kavkaz –sivustolla ovat hyvin erityispiirteisiä. Pariisilaisen kansainvälisten suhteitten tutkimuskeskuksen (Centre d'études et de Recherches Internationales, CERI) johtaja, politiikan tutkimuksen professori Jacques Semelin (2007) on selvittänyt kansanmurhia. Hänen mukaansa ääriryhmien johtajat esittävät uskomuksen, että he olisivat itse asiassa “historian uhreja”, ”kilpailevien voimien kurittamia” ja ”määrätty kohtaloon”, joka saattaa sisältää myös taistelua.

Doku Umarov jättää mainitsematta syyllisyytensä murhaan 1980 ja 1992. Jälkimmäisten murhien jälkeen hän lähti "ikään kuin" taistelemaan islamilaisen uskonnon mukaisen emiirikunnan puolesta. Tosiasiassa hän liittyi huumekartelin ja rahan väärentämisen puolesta taistelevaan rikolliseen bandiittiryhmään. Monikertainen murhaaja liittyi ääri-islamilaisen ryhmän nimissä huumekauppaa ja rahan väärentämistä pyörittävään toimintaan, joka sai tukea arabipalkkasotureilta ja Afganistanista Al-Qaidalta. Alueelle tuotu uskonnon tulkinta oli täysin vieras valtaväestön uskonnolle. Myöskään Doku Umarov ei ollut mikään muslimi uskovainen, vaan vanha rikollinen, joka löysi elämäntehtävänsä uusien rikosten parissa, mutta nämä rikokset oli nyt nimetty "Suuremman mission" varaan.

Itsensä esittäminen uhriksi on noiden ja sen jälkeisten lukuisten murhatekojen jälkeen aivan pöyristyttävä valhe. Semelinin mukaan johtajat saavat mahdollisuuden kehittää deluusion mukaisia fantasioita aidon kriisin aikana, kun heillä on jo kuulijoita. Doku Umarovin deluusio on emiirinä esiintyminen emiirikunnan puolesta, jota ei ole. Surullista, että suomalaisen Mikael Storsjön ylläpitämän ja omistaman Kavkaz Centerin sivustolla toistetaan tuota deluusiota kritiikittömästi. Nyt raviradalla tapahtuvan terroriteon jälkeen Kavkaz Center uutisoi ikään kuin räjähdys olisi tapahtunut Kaukasian emiirikunnassa tunkeutuvaa jengiä vastaan. Missä on suomalainen omatunto?

Professori Semelinin mukaan huolet tekevät näistä deluusion kokeneista johtajista ”identiteettiyrittäjiä” (”identity entrepreneurs”) – rakentavat ikään kuin uuden identiteetin uuden mytologian avulla, tässä tapauksessa nyt islamilaisen retoriikan avulla. Semelin (2007) turvautuu määrittelyissään italialaiseen psykologiin Franco Fornaniin, joka rakentaa mallinsa Melanie Kleinin psykoanalyysiin. Heidän mukaansa vainoharhaisuuden alkuperä piillee lapsuuden kokemuksissa, joissa kehittyivät luokittelut hyvään ja huonoon sekä ystävään ja viholliseen. Myös venäläisissä sosiaalipsykologisissa tutkimuksissa, joissa on selvitetty uskonnollisia lahkoja, on liitytty yleisesti Freudin ja Kleinin havaintoihin paranoidisesta lohkomisesta. Doku Umarovin tapauksessa kyse on paranoidisessa kirjoittelussa luonnollisesti myös väistämättömästä ja välttämättömästä retoriikasta, jolla hallitaan terroristiryhmien sisäistä kiinteyttä ja erottautumista ”epäuskoisesta maailmasta”.


Ottaako V. Putin kantaa terrorismiin 27.5. Lappeenrannassa?


Mikael Storsjö ilmoittaa avoimesti omassa blogissaan ja vaalimainoksissaan, että hän on ko. Kavkaz palvelimen ylläpitäjä ja johtaja. Myös blogiini antamassaan vastauksessa hän ilmoittaa työskentelevänsä päivittäin mainittujen terroristien tiedotuksen hyväksi, mikä ei tarkoita suinkaan venäjänkielisten artikkeleiden kirjoittamista, mutta kylläkin niiden mahdollistamisen.

Domainin kavkazcenter.com omistaa nykyään Pro Caucasus –yhditys (Djupavägen 29, Sollefteå, 88131 SE).


Mikael Storsjö ilmoittaa myös, että hän on mainitun Pro Caucasus –yhdistyksen puheenjohtaja. Pro Caucasus –yhdistys ilmoittaa puhelinyhteistiedoksi Mikael Storsjön numeron (Phone: 358 45 2624746). Kavkaz-sivustoja on monia terroristien tiedonvälityksen turvaamiseksi, esim. kavkaz.org.uk on kiinnostava. Siitä paljastuu, että Registrant's address: Sveaborg c 17 Helsingfors 00190 Finland.

Storsjö on blogissani vastauskentässä tunnustanut 8.4.2010 aamuyöllä klo 5:06, että hän työskentelee tiedottajana Kaukasian terroristien hyväksi:


Venäjän pääministerillä Vladimir Putinilla (Владимир Путин) saattaa olla 27.5.2010 vakavaa puhuttavaa myös turvallisuudesta pääministeri Matti Vanhasen kanssa, kun he tapaavat Lappeenrannassa EU:n ja Venäjän innovaatiofoorumissa. Pelkät innovatiiviset puheet eivät riitä, jos ja kun Suomessa liikkuu vapaana Kaukasian terroristijohtajan, Al-Qaida -terroristien aseveljen Doku Umarovin fanaattisen innokas tiedostussihteeri ja PR-päällikkö. Yhdysvaltojen kongressin uuden mahdollisen päätöksen jälkeen myös Suomessa syntyy entistä suuremmat tervehenkiset paineet hallitukselle ja viranomaisille, ettei Al-Qaidan kanssa rinnastettavaa "Kaukasian emiirikuntaa" mainostettaisi suomalaisvoimin ja -resurssein.

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Kotisivut http://personal.inet.fi/business/molari/