torstai 20. toukokuuta 2010

Tule Victoria häihin meille Pohjaan Pyhän Marian kirkkoon!


Kruununprinsessa Victoria haluaa, että isä saattaa hänet alttarille, mutta sikäläinen kirkko ei hyväksy käytäntöä. Olen saanut lukea Iltalehdestä tästä surullisesta episodista.

Meillä Pohjassa (Pojo, Raseborg) kunnioitetaan morsiamia. Isä saa saattaa tyttärensä alttarille, jos niin morsian tahtoo. Otamme huomioon myös morsiamen muut toivomukset. Tiedän, että joissakin kirkoissa ei sallita edes hääparille laulettavaksi ”Sinua yli kaiken rakastan”, mutta me ajattelemme, että häissä ja vihkimisessä saa erityisesti tunnustaa rakkautta! Toki musiikista pitää sopia yksityiskohtaisemmin kanttorin kanssa. Itsekin olen pappina toimittanut ilmeisemmin jo monta sataa vihkimistä: johtavana ajatuksena on pitää morsiamen ja sulhasen rakkautta kunniassa. Morsian ja sulhanen sekä heidän rakkautensa ovat arvossa meidän kirkossamme. Kirkkomme palvelee yhtä hyvin suomen kuin ruotsin kielellä, Raaseporin alueen väestöstäkin 70 % puhuu ruotsia. Tuskin Victoria tarvitsee kuunnella vihkitoimitusta venäjäksi, mutta sekin periaatteessa onnistuisi, ym.

Pohjan Pyhän Marian kirkko on syntynyt jo Ruotsin vallan aikaan, vuonna 1480. Jo 1300-luvulla nykyisen upean kivikirkon kohdalla oli hirsikirkko, josta useat veistokset ovat säilyneet nykyiseen kirkkoomme. Kirkkomme on myös muutoin hyvin kuninkaallinen: Ruotsin kuningas nimesi muinoin meidän seurakuntamme papit. Kunpa nytkin olisin vastuussa kuninkaalle enkä tuomiokapitulille virkani hoidosta!

Ruotsin katolisen vallan viimeinen pilari, Suomen ja Viron yhteinen sotilasdiktaattori Kurt Flemming surmattiin meidän kirkkomme tuntumassa uskonpuhdistuksen murrosvuosina, minkä jälkeen Ruotsissa uskonpuhdistuksen kannattajat alkoivat saada selvästi voiton. Ruotsin historian murrokset liittyvät läheisesti kirkkoomme.

Kirkossamme on upean historiamme muistona myös tyylikäs hautakivi asehuoneessa. Tämä mahtava hautakivi kuuluu Ruotsin kuninkaan lyömän Suomen alueen ensimmäiselle ritarisuvulle Boije af Gennäs. Suomen Ritarihuoneen järjestäytyessä vuonna 1818 Boije-suku luettiin vanhimpana suomalaisena sukuna numerolla 1. Kuningas Erik XIV löi Nils Boije af Gennäsin ritariksi kruunajaistensa yhteydessä vuonna 1560.

Kirkkomme historiallisuutta korostaa sekin, että Suomen arvostetuimmaksi (ei toki suinkaan kaikkien rakastama suurmies!) mieheksi äänestetyn G. Mannerheimin Sofia-äiti lepää haudassaan aivan kirkkomme vieressä.

Pohjan Pyhän Marian kirkossa seurakuntalainen saa arvokkaan kohtelun.

Häitä suunnitteleville lähialueet – itse kirkonkylä, Fiskars (Fiskari), Åminnegård, Billnäs (Pinjainen) ja koko Raaseporin kaupungin alue - tarjoavat myös lukuisia isompia ja pienempiä juhlapaikkoja. Ja erityisesti kirkkomme on kaunis.

Tervetuloa Victoria meille!Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Kotisivut http://personal.inet.fi/business/molari/