perjantai 18. kesäkuuta 2010

Villa Inkeri


Suomessa julkisuudessa esitettyjen tietojen mukaan Venäjän pääministeri Vladimir Putin olisi avustanut, että Irina Antonova -vanhus saa tarvittaessa paikan Pietarin tuntumasta Kikkeristä Villa Inkeri -vanhainkodista.

Villa Inkeri ry. on humanitaarisen avun järjestö, joka ylläpitää Kikkerissä Venäjällä tätä vanhusten palvelukeskusta. Kävimme Villa Inkerissä Lohjan rovastikunnan ja Pohjan suomalaisen seurakunnan matkoilla. Siellä on vanhainkodissa ihanasti murtaen suomea puhuvia vanhuksia ja myös puhtaasti venäjänkielisiä vanhuksia. Vanhainkodin johtaja piti meille kauniin puheen ja esitteli rakastavalla tavalla toimintaa.

Vanhainkoti on suomalaisittain katsottuna hyvin avara, tilava ja ylellinen. Pidimme myös siellä pienen hartaushetken. Oli todella sydäntä koskettavaa keskustella näiden vanhusten kanssa. He kokivat suurta riemua, kun suomalaiset muistivat heitä käynnillä. Oppaamme oli Kolppanan kirkkoherra Alexandr Soittu, jota olin vihkimässä pappis- ja kirkkoherran virkaan pari vuotta aiemmin. Toki minun roolini oli vain avustaa rinnalla ja osoittaa suomalaista seurakunnallista ystävällisyyttä Kolppanan seurakunnalle. Jos luet Alexandr tätä, niin muista yhä esittämäsi kysymys: - olet epäilemättä tervetullut Pohjan seurakuntaan vierailulle sinulle sopivana ajankohtana ja varmasti vierailut järjestyvät myös Lohjan rovastikunnan muissakin seurakunnissa. Majoitus järjestyy tarvittaessa minun kodissani. Sitten voin kyyditä sinua tarpeen mukaan.


Mikäli sanomalehtien ja muiden kirjoitusten tietoon on uskomista, että Putin ja hänen hallintonsa osoitti tämän kunnian Villa Inkeri ry:n vanhainkodille, niin se on todella huomattava ystävyyden osoitus suomalaisille ja suomensukuisille vanhuksille Venäjän alueella. Ilmeisemmin Putin nosti tällä tavalla arvokkaaseen huomioon suomalaisillekin tärkeän vanhainkodin, joka toisaalla kamppailee siinä, miten loistavan isot ja nykyaikaiset tilat voidaan kustantaa sähkölaskujen noustessa vuosi vuodelta.

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Kotisivut http://personal.inet.fi/business/molari/