torstai 19. elokuuta 2010

Katainen, Häkämies ja Stubb eivät innosta Venäjän mediaa uutisointiin


Tämän Interfaxin uutisen voimme löytää Venäjältä Suomen ulkoministeri Alexander Stubbin tyhmien äskettäisten puheiden tähden. Komsomolskaja Pravda kertoo 17.8.2010 myös nyrpeän Stubbin kuvan kera hänen lausahduksistaan. Kyseinen lehti on toki valtava levikiltään. Muutama pienempi julkaisu toistaa samat asiat. Huomio jää silti niukaksi. Katainen ja Häkämies unohdetaan täysin. Ikään kuin velvollisuudesta todetaan, mitä pienen läntisen naapurin ulkoministeri tuli möläyttäneeksi, mutta koko trion - Suomen ulkoministerin, talousministerin ja puolustusministerin - lausunnoilla ei ole varsinaista painoarvoa todellisuuden määrittämisen kannalta. Katso YLE:n juttu ministereidemme puheista!

Mutta olen yllättynyt, ettei Venäjällä juuri välitetä kommentoida Suomen hallituksen kolmen kovan kokoomusministerin lausuntoja. Kyseessä on sentään ulkoministeri, talousministeri ja puolustusministeri. Kun katselen Suomen uutisia, saattaisi luulla, että Venäjällä ovat kovastikin loukkaantuneet Stubbin, Kataisen ja Häkämiehen lausunnoista. Voisi luulla, että Venäjällä käydään kovaa kohinaa näiden loukkaavasta lausunnosta. Sitä vastoin Venäjän median näkökulmasta asiaa tarkasteltuna vaikuttaa päinvastaiselta: pienet suomalaispoliitikot räksyttävät, mutta Suurvalta ei mitenkään reagoi asiaan. Keskustelua ei tarvitse käydä typeristä näkemyksistä venäläisessä mediassa.

Duuman ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Konstantin Kosatšev (Константин Косачев) on antanut asiasta julki näkemyksensä, ja sopivan tilanteeseen. Tätä lausahdusta ovat suomalaiset tiedotusvälineet käyttäneet monella tapaa. Esimerkiksi venäläisen hakukoneen Yandexin Пресс-Портрет ei tämän miehen osalta viittaa mainittuun lausuntoon. Suomen Kokoomus-ministerit eivät viritä keskustelua. Venäläinen media ei viitsi keskustella asiasta. Enemmän venäläinen media kävi keskustelua Anton Salosen tai Robert Rantalan tähden! Jopa allekirjoittaneen papin kohtaama vaino ProKarelian tähden herätti laajemman venäläisen huomion kuin kolmen suomalaisen ministerin vähättelevät lausunnot Venäjästä.

Olen yrittänyt löytää lehtiä ja uutisia, joissa puhuttaisiin asiasta, mutta ilmeisesti Venäjä on niin suuri suurvalta, ettei Kokoomuksen kolmen ministerin lausunnot herätä edes keskustelua. Oletteko löytäneet jotain merkittävää? Selasin suuret sanomalehdet, jopa pienempiä, mutta kukaan ei mainitse edes asiaa. En löytänyt radiosta enkä televisiostakaan. Olinko huolimaton?

Venäjällä on Kataisen, Häkämiehen ja Stubbin puheita pidetty ihan turhanpäiväisenä piipityksenä, jonka tähden ei kannata ottaa hernettä nenäänsä. Kataisen, Häkämiehen ja Stubbin lausahdukset eivät tee eivätkä ota pois Venäjän suurvalta-asemaa: siihen ministereiden hauikset eivät riitä. Luultavasti valtaosa venäläisistä eivät edes tiedä tuollaisten miesten nimiä. Medialla olisi täysi työ ensin esitellä, keitä ovat Katainen, Häkämies ja Stubb, jotta noiden tuntemattomien miesten aivotuksia voisi sen jälkeen arvostella.

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Kotisivut http://personal.inet.fi/business/molari/