perjantai 20. elokuuta 2010

Kuka valtaa Pohjan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvoston?

Tuleeko Pohjassa vallankumous? Aktivoituuko seurakunta? Ketkä ottavat vallan Pohjan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvostossa?

Helsingin Sanomien ja Savon Sanomien sekä joiden muiden juttujen mukaan Pohjan suomalaisen seurakunnan kirkkoherraa Juha Molaria on pidetty venäläismielisenä stalinistina. Tarina on enemmän tarua kuin totta. Nyt Pohjan seurakuntalaiset näyttävät suuntaa, mihin suuntaa seurakuntaa ohjataan. Valtaavatko stalinistit seurakuntaneuvoston? Ottavatko punavihreät vallan? Onko valta keskustan väellä? Miten on ihan tavallisen työväestön edustus? Tykkääkö Kokoomuksen väki, että nyt Pohjan seurakuntaneuvostoa varten on ryhdistäydyttävä ja palautettava edustus myös seurakuntaneuvostoon useiden vuosien tauon jälkeen? Vieläkö demarit saavat koottua väkensä perustamisasiakirjoja ja omaa listaa varten? Missä ovat alueemme perussuomalaiset, kun naapurikunnissa heillä on suurikin vaikutusvalta? Löytyykö puolueiden ulkopuolelta aivan omaa seurakuntaväkeä, joka osallistuu vaikuttamiseen? Miten Postillan diakoniatoimipisteen tulevaisuudelle varataan resursseja jatkossa? Mikä on seurakuntamme taloudenhoidossa painopisteet, mihin pistetään varat ja työresurssit?

Seurakuntaneuvostossa toiminta ei ole toki veristä taistelua eri valtasuhteiden välillä, vaan hyvän rakentamista ja tekemistä alueen ihmisten puolesta. Seurakuntaneuvoston jäsenet saavat pienet kokouspalkkiot toiminnastaan alueen ihmisten hyväksi.

Pohjan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra on ilmoittanut alueen kaikki puolueet tervetulleiksi reilusti ja avoimesti vaalejamme varten. Kukin puolue on saanut tämän blogitekstin muistutukseksi. Myös puolueisiin sitoutumattomat ja muu väestö on täysin tervetullut vaikuttamaan ja osallistumaan!

Kymmenen äänioikeutettua seurakuntalaista voi perustaa valitsijayhdistyksen. Äänioikeutettu tarkoittaa seurakuntavaaleissa 14.11.2010 mennessä 16 vuota täyttänyttä henkilöä. Ehdokkaiden tulee olla kuitenkin täysi-ikäisiä. Kymmenen äänioikeutettua seurakunnan jäsentä, jotka ovat jäseniä 15.8.2010 mennessä, voi rakentaa ehdokaslistan, jossa seurakuntaneuvoston vaaleja varten on enintään 20 ehdokasta (korkeintaan 10 valitaan) ja yhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon korkeintaan 4 valitaan.

Nämä ehdokaslistat täytyy palauttaa Pohjan suomalaisen seurakunnan kirkkoherranvirastoon (Orkdalintie 6, Pohjakuru) viimeistään 15.9. klo 12-16.
Perustamiskirjan mukana täytyy olla valitsijayhdistyksen nimetyn henkilön kirjallinen vakuutus, että ehdokkaat ovat vaalikelpoisia ja seurakunnan jäseniä. Lisäksi kukin ehdokas allekirjoittaa suostumuksen ja vakuutuksen. Varsinainen perustamisasiakirja ilmoittaa tietysti vaalin, jota varten valitsijayhdistys on perustettu. Perustamisasiakirjassa on myös ehdokkaiden lista ja kunkin ehdokkaan arvo, ammatti tai toimi sekä hänen osoitteensa. Valitsijayhdistyksen jäsenet eivät suinkaan itse tarvitse olla ehdokkaina, vaan jäseneksi käy myös 16 vuotta täyttäneet seurakuntalaiset: jäseniltä tarvitaan allekirjoitukset nimenselvennyksineen, arvo, ammatti tai toimi sekä osoite. Perustamisasiakirja ilmoittaa myös kuka allekirjoittajista on valitsijayhdistyksen asiamies ja varamies. Lopulta perustamiskirjassa kerrotaan myös se, kuka ehdokkaista on varsinainen jäsen ja missä järjestyksessä muut tulevat varajäseniksi (paitsi, jos ehdokaslistalla on seurakuntaneuvoston vaaleja varten 10 nimeä ja yhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon 3 ehdokasta).

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Kotisivut http://personal.inet.fi/business/molari/