torstai 19. elokuuta 2010

Venäjä tahtoo enemmän kuin ”pelkkiä hampurilaisia”

Kuva: Venäjän kauppatie –lehden (Финляндский Торговый путь) verkkosivulta


Kirjoitin uuteen Venäjän kauppatie –lehteen kolme artikkelia, joita sopisi myös Kokoomuksen häirikkötrion (Jyrki Katainen, Jyri Häkämies, Alexander Stubb) lukea, jotta saisivat paremman ymmärryksen maailman kehityksestä ja tarpeista. Älä yhdy vähättelijöiden aatoksiin, jotka rappeuttavat isänmaatamme, vaan lue Venäjän kauppatie -lehdestä tutkittua ja koettua tietoa siitä, miten Venäjä on hyvä ja merkittävä suomalaisten yritysten menestykselle ja suomalaisten hyvinvoinnille! Tämä merkitys voisi olla jopa antoisampi, mutta vähättelijöiden seuraksena suomalaiset yritykset ja työläiset kärsivät suomalaisten epäonnistumisesta Venäjä-suhteissa.

Venäjä lievensi tuontirajoituksia

Kirjoitan tuoreessa Venäjän kauppatie –lehdessä, miten Venäjän tuontirajoitusten muutos merkitsee rahaa suomalaisyrittäjille. Venäläisten ostokset Suomessa lisääntyvät entisestään uuden päätöksen johdosta. Kun venäläinen sai aiemmin
ostaa tuotteita Suomesta 35 kg kuukaudessa, niin uuden säädöksen mukaan 1.7.2010 alkaen hän on saanut ostaa 50 kg kerralla eikä matkustusmääriä ole enää rajoitettu. Muutos on seurausta Venäjän tekemästä tulliliitosta Valko-Venäjän ja Kazakstanin kanssa. Säännökset on harmonisoitu myös EU:n kanssa.

Venäjällä tahdotaan moninapaista maailmaa

Toisessa artikkelissa esittelen venäläisen professorin äskettäin lausumia näkemyksiä. Kiihkokansallisuutensa vuoksi Alexander Gelevich Dugin (s. 7.1.1962) ei edusta Venäjän ulko- ja talouspoliittisia virallisia lausuntoja. Hänen ajattelunsa ymmärtämistä ei pidä kuitenkaan aliarvioida! Myös Venäjän politiikkaa tutkivat suomalaiset analyytikot ovat muistaneet tavan takaa Duginin kirjoituksia. Kerron Moskovan valtiollisen yliopiston sosiologian professorin tuoreista ajatuksista sen suhteen, mikä on Lännen intressit Venäjällä ja Venäjän omat tarpeet


Koneteollisuuden Venäjä-katsaus: Venäjän markkinat eivät ole kyllästetyt

Tuon esille raportista moninaisia asioita. Ehkä Kokoomuksen häiriköitsevän kypäräpäätrion (Jyrki Katainen, Jyri Häkämies, Alexander Stubb) viime päivien kohua ja ärtymystä herättäneille lausunnoille vastapainoksi on taloudesta, turvallisuudesta ja ulkopolitiikasta vastaavien ministereiden syytä muistaa, että Venäjällä on ydinaseen ja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvän jäsenyyden lisäksi melkoiset taloudelliset resurssit ainakin Suomea ajatellen.

Koneteollisuuden raportti kertoo esimerkiksi siitä, miten Pietarista on tulossa Venäjän autoteollisuuden keskus (Venäjän Detroit) ja Euroopan suurin autoteollisuuden keskittymä. Paikalla ovat Toyota, Nissan, GM, Hyundai, Suzuki. Myös liikenteen määrä on kasvanut. Vielä 1980- luvulla Leningradissa oli 40 autoa 1000 asukasta kohti, ja nykyisin niitä on 300. Edelleen raportista käy ilmi, että rikkaimpien moskovalaisten varallisuus on Suomen budjettia suurempi. Voisi siis ajatella, että Jyrki Katainen kelpaisi nykyisessä pestissään Suomen valtiovarainministerinä mittakaavojen suhteen jonkun varakkaan venäläisen perheen taloudenhoitajaksi, Alexander Stubb viiden miljoonan asukkaan Pietarin kaupungin PR-mainosmieheksi ja Häkämies Luoteis-Venäjän armeijan huoltokompanjan töppösten hankinnoista vastaavaksi mieheksi. Epäilen kyllä, ettei Stubbin ansiot riittäisi Pietarin kaupungin tehtäviin, koska Pietari on sentään vanha kulttuurikaupunki. Kataiseen ei ilmeisemmin luotettaisi, koska rikas moskovalainen perhe tahtoisi pikemmin liiketoiminnan kehittyvän kuin tuhoutuvan. Häkämies saattaisi mennä sekaisin töppösten logistiikassa, kun ei osaa edes venäjän kieltä.

Raportin mukaan Moskovan kaupungissa asui 74 dollarimiljardööriä ennen vuoden 2009 taloustaantumaa, mikä oli enemmän kuin New Yorkin 71 miljardööriä. Heidän keskimääräinen varallisuutensa oli 5,9 miljardia dollaria, yhteensä noin 414 miljardia USD. Muutaman moskovalaisen miljardöörin yhteenlaskettu varallisuus on jo huomattavasti suurempi kuin koko Suomen valtion budjetti, joka oli vuonna 2009 noin 49 miljardia euroa. Katsauksessa todetaankin, että “Venäjän uusrikkaat ovat kuuluisia kerskakulutuksestaan ja kaupunkiin on kehittynyt monia muotikeskuksia ja ylellisiä ravintoloita heidän tarpeitaan tyydyttämään” (s. 20).

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Kotisivut http://personal.inet.fi/business/molari/