perjantai 10. syyskuuta 2010

Northern Coasts: Soitin tänään merivoimiin venäläisen median tarpeita varten

Eihän minun pitänyt kirjoittaa pariin viikkoon, kun on niin hyvää muuta tekemistä. Soitin merivoimiin tiedotuspäällikölle, joka ohjasi eteenpäin ja kohta komentaja Pasi Staff soitti merivoimien salaisesta numerosta minulle. Todella erinomaista palvelua Suomessa!

Sain kuulla kohteliaan komentajan määritelmän, että mukana ovat Nato, Baltian maat ja EU. Itse asiassa tuo määritelmä kertoi minulle, että ilmeisesti Baltia on eräänä erikoisulottuvuutena sotaharjoituksessa, koska se määriteltiin vaistomaisesti erikseen Natosta ja EU:sta. Kysyin, mikä on harjoitusten tarkoitus. Sain vastaukseksi, että EU:n ja Naton kriisinhallintatoiminnat. Tarkempaa määritelmää en kriisinhallinnalle saanut välittömästi. Kiitin ystävällisestä palvelusta.

Tämä on erikoista kriisinhallintaa mm. terrorismia, salakuljetusta ja merirosvoutta vastaan, kun Venäjää ei ole kutsuttu yhteistyöhön! Ilmeisemmin tämä ”muun muassa” sisältää uhkakuvan, jota ei mainita avoimesti, mutta mikä viesti uskotaan välittyvän kyllä asiaan perehtyneille ihmisille Venäjällä. Merirosvojen kiinniottamisessa Venäjä on äskettäin hyvin ansioitunut. Toki tämä ”muun muassa” sisältää myös upeat yleisötilaisuudet turkulaisille.

Sotaharjoitukseen osallistuu 13 eri valtiosta noin 4000 sotilasta, viitisenkymmentä sota-alusta, suurimmat fregatteja, mutta lisäksi on sukellusveneitä, lentokoneita ja helikoptereita. Laivaston soittokunnan konsertti tekee suomalaisille Naton hyväksi markkinoinninedistämistoimia. Laivaston sinkkutansseissa suomalaiset neidot saavat pariutua Nato-upseerien kanssa Vaakahuoneella. Niin suomineito yhtyy Natoon kansan omasta tahdostaan ilman kansanäänestystä.

Mukana on ainakin Belgiasta, Englannista, Hollannista, Latviasta, Norjasta, Puolasta, Ranskasta, Ruotsista, Saksasta, Tanskasta, Virosta, Suomesta ja Yhdysvalloista aluksia. Maa- ja ilmavoimat osallistuvat myös harjoituksiin. Helikoptereita on noin 10 ja 25 muuta sotalentokonetta.

Olen hyvin pettynyt, että Suomi tahtoo liittyä läntisiin sotilaallisiin järjestelmiin, vaikka Venäjä olisi historiallisesti ja poliittisesti katsottuna parempi liittymiskohta Itämeren vakauden puolesta. Siksi kirjoitin joitakin aikoja sitten, miten paljon parempi olisi Suuriruhtinaskunnan palauttaminen kuin EU-liittovaltioon ja Natoon syvempi integroituminen. Pikemmin pitäisi rakentaa autonomia edellisessä Itämeren vakauden hyväksi kuin jälkimmäisessä itsenäisyyttä romuttaen.

Harjoitusalueena on Saaristomeri, Itämeren pohjoisosa eli Suomen rannikko ja Pohjanlahden eteläosa. Ilmeisemmin tässä ei voi kauan leikkiä mielikuvituksella, kun havaitsee samalle alueelle ja lähituntumaan laskettavasta Nord Stream –kaasuputkesta. Saksalla ja monella muuallakaan valtiolla ei ole kuitenkaan kaasuputkeen liittyviä sotilaallisia uhkakuvia, vaikka niitä on viritelty nationalistien keskuudessa.

Jostakin syystä Nato ja EU kokee tarpeelliseksi yhteisen voimannäytön alueella kaikeksi varmuudeksi. Olisiko tämä vain kallis Naton myynninedistämiskampanja? Toinen venäläinen ystäväni kertoi tätä sotaharjoitusta miettiessään ja minua lohduttaen, ettei Venäjällä ole mitään pelättävää sitä uhkaa että Nato hyökkäisi, sillä tuo sota olisi ihmiskunnan viimeinen.


Ps.

olen (ehkä) nyt poissa blogini äärestä pari viikkoa, koska muita kiireitä on niin paljon em. lisäksi. Tällä viikolla pitää saada valmiiksi Venäjän kauppatie -lehteen 3-4 artikkelia, joista kaksi perustuu haastatteluihin. Sitten seurakuntavaalien ehdokaslistojen palautuksen dead line lähestyy sekä asiaan liittyvät kokoukset. Sitten on ihan oikeasti töitä. Lopulta pitäähän sitä itseäkin kehittää harrastusten parissa ja pitää oma yksityisyyttäni (siis sitä pääasiaa perhe-elämässä ja viranhoidossa). Tarvitsen tämän vuoksi rauhaa. Suosittelen eilisen episodin analysointia, kuvien ja videoitten sekä muun aineiston tutkimista yhä uudestaan, kun olen poissa julkisesta nettimaailmasta.- - - -

Blogissani ei ole enää kommentointimahdollisuutta. Jos haluat käydä keskustelua kanssani, löydät puhelinnumeroni ja sähköpostiosoitteeni blogin esittelyn yhteydestä. Keskustelua voi käydä myös kanssani facebookin välityksellä

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Kotisivut http://personal.inet.fi/business/molari/

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)