keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Gazeta 1.11.2010, Anastasia Berseneva: Tšetšeenit pelästyttivät luterilaisia

Gazeta 1.11.2010, Anastasia Berseneva: Tšetšeenit pelästyttivät luterilaisia. Suomessa asuva, mutta Tšetšeniasta kotoisin oleva väki järjesti mielenosoituksen luterilaista pastoria vastaan.


Suomessa asuvat tšetšeenit järjestivät mielenosoituksen paikallista luterilaista pappia vastaan, syyttäen häntä äärimmäislausunnoista. Pappi, kirjoittanut väitöskirjassaan militanteista ääriryhmistä, sanoo, että hän saa jatkuvasti uhkauksia separatisteilta, mukaan lukien heidän johtajansa Doku Umarov.

Raaseporin kaupungissa sunnuntaina 30.10.2010 kokoontui luterilaisen kirkon edustalle noin 30 tšetšeeniä, jotka vastustivat paikallista pappia ja teologian tohtoria Juha Molari. Mielenosoittajien joukossa oli mukana naisia ja lapsia, jotka olivat saapuneet Suomeen pakolaisina. Heillä oli kylttejä, joihin oli kirjoitettu: "Emme ole terroristeja " "Miksi tämä pappi uhkaa meitä? "ja "Molari vihaa pakolaisia ", ilmoittaa Turun Sanomat.

Tšetšeenit tulivat arvostelemaan pappia, joka oli syyttänyt heitä ääriliikkeeseen kuulumisesta

Joukon oli koonnut yrittäjä ja ”Kaukasuksen ihmisoikeustaistelija” Mikael Storsjö, joka omistaa myös Tšetšenian separatistien palvelinsivuston "Kavkaz-Center". Neljä vuotta sitten hän perusti organisaation "Suomi-venäläinen kansalaisfoorum”, joka sunnuntaina järjesti mielenosoituksen kirkon luona. "Kavkaz-Center” raportoi asiasta.

Pappi kirjoitti blogissaan, että seurakuntalaiset olivat peloissaan "laittomasta mielenosoituksesta"

Sitä vastoin Storsjö kertoi Turun Sanomat -lehdessä, että mielenosoitus ei kohdistunut uskontoa vastaan, vaan ainoastaan pappia vastaan.

Pastorin ystävä, oikeusaktivisti ja Suomen antifasistisen komitean puheenjohtaja Johan Bäckman ilmoittaa, että Etelä-Venäjän pakolaiset painostavat Molaria, koska Molari on toistuvasti arvostellut suomalaisen sivuston ”Kavkaz Center” toimia. Pappi tietää mistä puhuu: hän on juuri väitellyt tohtoriksi ”militanteista ääriryhmistä”.

Nyt tšetšeenien taistelu pastori Molarin kanssa on mennyt avoimeksi konfliktiksi. Pohjois-Kaukasiasta saapunut väki kutsuu pappia FSB-agentiksi ja vaativat, että hän ei mainitsisi heidän nimiään Venäjän lainvalvontaviranomaisille. Molari toteaa, että hänellä ei ole mitään yhteyttä tiedustelupalveluihin. Henkilökohtaisessa blogissaan hän kirjoitti, että mielenosoituksessa Storsjön yllä oli karvalakki, joka on tuttu tšetšeenijohtajalle Movladi Udugov.

Pappi kysyi liikemieheltä, onko Udugov nyt sinun kotonasi

Molari itse kertoi "Gazeta.ru” –medialle, että hän todella Kavkaz-Centerin verkkosivujen liittyvän tshetsheenien ääriryhmiin. "Olen nähnyt muutamia tšetšeeniä, joilla on Suomessa yhteys Kavkaz-Centeriin”. – pappi sanoo – ”Ja jos tämä suhde todella on, niin voin kutsua heitä ääriainekseksi. Mutta tietenkään en sano, että kaikki tšetšeenit olisivat ääriaineksia". Hän selvensi, että "Nämä Doku Umarovin ystävät ovat ääriainesta”. Pastori sanoi, että hänen luo tuli kolme päivää sitten mies, joka väitti kuuluvansa Umarovin perheenväkeen. "Hän sanoi, että Doku on sankari. Tällaiset ihmiset ovat ääriainesta” - selitti Molari.

"Lisäksi, jos Suomessa tšetšeenit (kuten myös Umarov itse) ovat luvanneet ’leikata minun pääni pois’, niin minulla on myös oikeus kutsua heitä ääriainekseksi," - sanoi pastori.

Umarovin uhkaava sähköposti oli tullut pastorille syyskuun lopussa. "Kehotan teitä lopettamaan toimintanne Kavkaz-Centeria vastaan..Jos et tule järkiinsä, niin me leikataan irti sinun ja koko perheesi päät. Seitsemän päivää voit ajatella"- sanoi tiedotteessa. Sitten Molari jätti rikosilmoituksen poliisille, mutta hänen mukaansa vastausta ei tullut. "Sunnuntai-iltana, minä ja ystäväni Johan Beckman käännyimme myös poliisin puoleen", - lisäsi Molari.

Pastori erottuu muista suomalaisia pastoreita. Hän puhuu avoimesti rakkaudesta Venäjään. Hänellä on venäläinen vaimo. "90-luvun Suomessa me elimme russofobiassa. Mutta Venäjä on auttanut minut katsomaan uudella tavalla, opetti sisäisesti vapaaksi” - kirjoittaa Molari kotisivuillaan. Näiden näkemystensä tähden kollegat ja poliisi ovat häirinneet häntä usein. Mikkelistä kaupungin lakimies vaati virallista varoitusta pastorille, koska pastori oli arvostellut Pro Kareliaa, joka vaatii tarkistaa sodanjälkeisiä rajoja ja palauttaa Suomelle Karjala.

Aiemmat "Gazeta.ru” kirjoitti, että Kavkaz Centerin omistaja ja ylläpitäjä sivuston Mikael Storsjö on joutunut syytetyksi rikosasiassa. Häntä syytetään törkeän laittoman maahanmuuton järjestämisestä. Bäckmanin mukaan rikosasia on jätetty tämän vuoden huhtikuussa, ”törkeät tekijät” todettiin äskettäin.

Lue lisää:

Чеченцы пугают лютеран. Уроженцы Чечни в Финляндии митингуют против лютеранского пастора («Газета.Ru»)


- - - -

Blogissani ei ole enää kommentointimahdollisuutta. Jos haluat käydä keskustelua kanssani, löydät puhelinnumeroni ja sähköpostiosoitteeni blogin esittelyn yhteydestä. Keskustelua voi käydä myös kanssani facebookin välityksellä

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Kotisivut http://personal.inet.fi/business/molari/

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)