lauantai 27. marraskuuta 2010

Keräsin kirkolta pois Kristillisen medialähetystyön (IRR-TV ry) Itäportti-lehdet

Pohjan kirkkoherravirastossa odotti tänään ikävä yllätys. Siellä oli iso nippu IRR-TV:n julkaisua Itäportti. Lehden päätoimittaja ja IRR-TV:n toimitusjohtaja on Kanadassa helluntaiseurakunnassa varttunut Hannu Haukka, joka johtaa toimintaa inkerinsuomalaisen vaimonsa kanssa. Itäportti -lehden toimituskuntaan kuuluvat myös Ari Talja, Laura Haukka, Jari Sippola, Ruut Ahonen, Hani H, Pirjo Karttunen, Vladimir Karttunen, Merja Tekoniemi, Stanislav Voronin ja Andrei Motinga. Medialähetystyön käyntiosoite on Keravalla.

Haukka on kertonut avoimesti kanadalaisesta rahoituksesta, jopa Forbesin listalle nousseesta kanadalaisesta mediamogulista Jeffrey C. Royerista mediatoimintansa edellytyksenä. Erityisesti Haukan käynnistämän SuomiTV:n yhteydessä puhuttiin Suomessakin kansainvälisestä juutalaiskristillisestä ystävyysseurasta (IFCJ), johon Haukka ja hänen ystävänsä Royer kuuluvat. Varsin kiistelty persoona, Rabbi Yechiel Eckstein perusti vuonna 1983 kyseisen ystävyysseura, jonka pääpaikat ovat Chicagossa ja Jerusalemissa.

Päätoimittaja Hannu Haukka sai toukokuussa 2010 sitten kunniatohtorin arvon Trinity Western -yliopiston humanistisessa tiedekunnassa Vancouverissa Kanadassa. Hän aloitti toimintansa Itävallasta ja Ruotsista käsin jo Neuvostoliiton aikana vuonna 1976. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Haukka onnistui solmia yhteistyön Venäjän valtiollisten kanavien kanssa. IRR-TV on säännöllisesti esillä myös Radio Dei –kanavalla. IRR-TV on puuhastellut myös paljon Venäjän juutalaisten parissa. Haukka on mukana myös SuomiTV:n käynnistämisessä, jonka rahoittaja on siis J.C. Royer.

Olen kuunnellut muutaman kerran kauhistellen Radio Dei –kanavalta sitä Venäjää vastaan viritettävää vihamielisen epäluulon ja pelon ilmapiiriä, jota Hannu Haukka on mielestäni välittänyt radion kuuntelijoille työtovereittensa kanssa. Nyt adventin ja joulun alla kirkkomme pöydälle ilmestynyt Itäportti oli vastenmielinen ilmestys. Jos Radio Dei lähettää maksettua propagandaa, se sopii russofobisessa sananvapaudessamme, vaikka sisältö onkin vastenmielinen tuolta osin. Muistan hyvin, miten eräässäkin radiojutussa leimattiin ikään kuin Venäjä olisi muuttunut turvallisuuspalvelun hallitsemaksi diktatuuriksi, ihmisten oikeus uskoa ja puhua olisivat muka kovasti rajoitetut. Oli vaikea ymmärtää, miksi kristillinen lähetysjärjestö puhuu tuollaista uutista suomalaisille. Nyt joululehti oli kuitenkin tullut jostakin syystä jaettavaksi seurakuntani toimitiloissa. Kerroin työtovereilleni, että tätä lehteä ei saa jakaa Pohjan seurakunnan toimitiloissa. Myöskään IRR-TV:n muuta aineistoa ei saa esittää seurakuntamme tilaisuuksissa.

Minua loukkasi Itäportti-lehdessä Venäjän rinnastaminen Ilmestyskirjan pahan valtakuntaan Googiin. Tuo hömppäselitys oli kirjoitettu ikään kuin Pyhän Raamatun vakavana tulkintana. Miksi luoda epäluuloa ja pelkoa Venäjää vastaan hengellisten selitysten avulla?

Lisäksi minua loukkasi, että Venäjän kehitystä kuvattiin kauheaksi maassa asuvan muslimiväestön johdosta. Lukijalle syntyi tunnemaailmaksi islam-fobia. Vaikka kristillisten lehtien ja seurakuntien tulee luonnollisesti olla iloisia ja ylpeitä omasta uskostaan, niin tämä lähetyshenkisyys ei saa tarkoittaa toisesta uskonnosta viritettävää fobiaa. Emme saa luoda paholaismaista arviota myöskään itse valtiosta sillä perusteella, että muslimit ovat saaneet oikeuksia rukoilla julkisesti tai edetä puolustusministeriön palveluksiin.

IRR-TV tuomitsi hengellisin sanakääntein Venäjän valtion ja loi lopunajallisia kauhukuvia, koska Venäjällä on paljon muslimeita. Mielestäni se on kristillisessä kirkossakin julistettuna sopimatonta vastakkainasettelua muslimeita vastaan, islam-fobian rakentamista. Oman uskon riemullisuuden vertaaminen toiseen uskontoon ja toisen uskonnon erityispiirteiden käsittely pitää tapahtua seurakunnan toimitilassa levitettävässä aineistossa asiallisemmin.

IRR-TV:n lehti leimasi hyvin tylysti Venäjän ortodoksista kirkkoa. Ortodoksisen kirkon vastustaminen on hyvin johdonmukaista myös muissa ohjelmissa. Helluntailaisten perustama media voi olla ylpeä omasta uskon tulkinnastaan, mutta evankelisluterilaisen kirkon toimitiloissa ei ole sopivaa halveksiva proselytistinen asenne Venäjän ortodoksista kirkkoa vastaan. Evankelisluterilaisella kirkolla on kuitenkin hyvät ekumeeniset suhteet ortodoksisen kirkon kanssa. Tällä kertaa Idänportti tuomitsi Moskovan patriarkaatin ”suvaitsemattomaksi”, sillä IRR-TV:n väitteiden mukaan ortodoksinen kirkko olisi tuominnut muut kristilliset seurakunnat ”okkultistisiksi ja hypnoosia harjoittaviksi haitallisiksi yhteisöiksi”. IRR-TV:n ja Idänportin väite on tuskin tosi: olen luterilaisena kirkkoherrana saanut aina erittäin arvostavan kohtelun Moskovan patriarkan alaisissa kirkoissa. IRR-TV tahallisesti leimaa Venäjän ortodoksista kirkkoa liioittelun avulla, jotta lehden lukija ja ohjelman kuulija muodostaisi ortodoksiseen kirkkoon epäluuloisesti asennoituvan fobian. Olen kuullut suullisia suoranaisia julmia todistuksia lehden ja ohjelman kuulijoilta, joissa nämä henkilöt ovat kiistäneet ortodoksisen kirkon kristillisyydenkin. Jotkut ovat jopa pilkanneet paholaisen kirkoksi ortodoksista kirkkoa! Itäportti ei mennyt tällä kertaa yhtä pitkälle, mutta viestintä on omiaan luomaan vihaa ortodoksista kirkkoa ja sen jäseniä vastaan. On toki mahdollista, että Moskovan patriarkaatin lausumaksi väitetty suvaitsematon tuomio on osittain tottakin, mikäli nämä tietyt yhteisöt ovat luonteeltaan IRR-TV:n kaltaisia kiihkoilijoita. Silloin ei ole tuskin enää kaukana johtopäätökset, että kyseessä olisikin ”okkultistiset ja hypnoosia harjoittavat haitalliset yhteisöt”. Tuon tuomion on kuitenkin IRR-TV:n Itäportti lehti julistanut itse itselleen ortodoksisen kirkon väitteen varjolla. Sen lausumiseen eivät riitä kokemukseni juuri mainitusta vapaiden suuntien yhteisöstä, vaikka voin hyvin todeta vähemmänkin kokemuksen valossa, ettei se olisi ainakaan minun yhteisöni.

Helluntailaisia on moneksi. Hannu Haukan juuret liittyvät Kanadan helluntailaisuuteen. Suomessa arvostan joitakin helluntailaisia erittäin kovasti: en kohtaa heissä kiihkoilua, he ovat varsin ”luterilaisia”. Luterilaiset eivät ole proselytistisiä suhteessa Moskovan patriarkaatin alaisiin seurakuntiin, vaan ekumeenisia. Proselytismillä ja ekumenialla on suuri ero: proselytisti ei kunnioita, vaan on imperialisti, mutta ekumeenisesti toimiva kunnioittaa ja tekee yhteistyötä.

- - - -

Blogissani ei ole enää kommentointimahdollisuutta. Jos haluat käydä keskustelua kanssani, löydät puhelinnumeroni ja sähköpostiosoitteeni blogin esittelyn yhteydestä. Keskustelua voi käydä myös kanssani facebookin välityksellä

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Kotisivut http://personal.inet.fi/business/molari/

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)