keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Euroalueen talousnäkymät huolestuttavat

Kirjoitin 8. toukokuuta 2010 blogin, jonka otsikossa kysyin, ”pysäytettiinkö Kreikka-lainalla finanssikriisin toinen aalto”. Kerroin huhuista, joiden mukaan Kreikan jälkeen Irlanti, Portugali, Espanja ja Italia voivat joutua vaikeuksiin. Monipuolinen vaikuttaja - Amerikkalainen suursijoittaja, Quantum rahaston perustaja ja miljardööri George Soroksen läheinen kumppani, talouskommentaattori - professori James Beeland Rogers ennakoi euron loppua 15–20 vuoden kuluessa. George Soros oli huolissaan koko euro-valuutta –alueen ja EU:n romahduksesta. Nouriel Roubine arvioi jopa synkästi, että euroalueen hajoaminen voisi tapahtua muutamassa päivässä. Raghuram Rajan piti mahdollisen uuden globaalin kriisin lähtökohtina näiden eurooppalaisten maiden huomattavaa julkista velkaa.

EU:n ongelmat eivät ole vain EU:n sisäinen tuska: nuo ongelmat häiritsevät myös Venäjän hallituksen rakentamaa antikriisiohjelmaa innovaation edistäseksi ja talouden monipuolistamiseksi, minkä johdosta Venäjä vähentänee taloutensa Eurooppa-riskiä entistä määrätietoisemmin suuntautumalla Kiinan ja Intian nouseviin jättitalouksiin. Toki talouden monipuolistaminen ja innovaatiot osoittautuvat nyt entistä tärkeämmäksi hankkeeksi Venäjällä. Venäjän talous on nykyisellään erittäin sidottu EU:n kanssa, minkä tähden Venäjä kärsii yhdessä kumppaninsa EU:n kanssa sekä myötätunnosta että sidonnaisuutensa vuoksi, vaikka EU:n politikointi ei ole ollut aina kovin Venäjä-ystävällistä. Euron rappeutumista seuraava vaihtokurssin lasku merkitsee venäläisille euroalueelta tuotujen tavaroiden halpenemista ja voi osaltaan myös helpottaa yritysten edellytyksiä saada modernia teknologiaa tarpeisiinsa. Euron halpeneminen vähentäisi Venäjällä inflaatiopaineita yhtäällä. Toisaalla Venäjän näkökulmasta huonosti vetävä vienti EU-alueen vaikeuksien tähden luo toisesta suunnasta ruplan arvoon kohdistuvia paineita, jotta yhtälö pysyisi jotenkin tasapainossa euron ja ruplan välillä. Venäjälle olisi luonnollisesti edullisinta, että maailmantalous lähinaapureista ja kumppaneista alkaen olisi reilusti kasvava, koska silloin energian hinta myös on suotuisa Venäjän rikastumiselle.

Pohdiskelin toukokuun alussa 2010 mainittuja asioita, mutta sain sekä blogikommentteja että sähköpostiviestejä, joissa varsin suorasukaisesti muistutettiin, että papin pitäisi tyytyä vain hiljaisiin rukouksiin ja jättää taloudesta pohdiskelun osaavimmille ihmisille. Pappi pysyköön lipereissään! Sinänsä hyvä, että tuolla kertaa ei haluttu viedä lipereitäni, vaikka näiden kahden kirkkoherravuoden aikana on Espoon tuomiokapituli saanut jo ainakin 14 diaarimerkinnän oikeuttavaa kantelu- tai valituskirjelmää minua vastaan: noissa on vaadittu erottamista tai vastaavaa minua vastaan. Minulla oli siis tuo yksi pieni hetki toukokuussa, jossa minua suorastaan vaadittiin pysymään vain rukouksissani ja lipereissäni, ei edes jättää lipereitä, kirkkoa ja Suomen maata!

Tämä elettävä viikko on viranhoidossani hyvin kiireinen varhaisesta aamusta iltamyöhään, maanantaista sunnuntaihin. Minulla ei ole edes viisumia Venäjälle, joten en voi senkään tähden paeta työkiireitäni venäläisten megapolien riemuun kesken työviikkoa! Kokoan tällä hetkellä aineistoa blogissa julkaistavaa euroalueen talouskatsausta varten, jotta päivittäisin toukokuussa 2010 kirjoittamaani asiantuntijakierrosta. Olen ehkä jääräpää, sillä en vieläkään lopettanut talouselämän seuraamista, vaikka sain siihen niin suorat kehotukset toukokuussa 2010. Viikon aikana kuuluu siis blogissani paljon lisää euroalueen talousnäkymistä, jotka ovat sanalla sanoen huolestuttavat valtioiden taloudenhoidon kannalta.


- - - -

No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +358 44 322 2661 or my email juhamolari-ÄT-gmail.com (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)