torstai 27. tammikuuta 2011

Tupakkalaki ei salli tupakan hallussapitoa alle 18 vuotiaille missään sisä- tai ulkotilassa

Tupakkalain sisällöstä ja tulkinnasta on ollut epäselvyyttä. Tupakkalain 12 § määrittää paikat, joissa tupakointi on kielletty. Ensimmäinen kohta määrittää, ettei tupakointi ole sallittua tietyissä oppilaitoksissa ja niiden ulkoalueilla. Nämä oppilaitokset on lueteltu tyhjentävästi lastensuojelulaissa ja mielenterveyslaissa. Rippikoulut tai -leirit eivät kuulut tuohon luetteloon.

Paikka ei tee siis rajoitusta tupakoinnille, vaan se peruste, että alle 18 vuotiaalla ei saa olla hallussaan ylipäätänsä tupakkatuotteita. Tämä tarkoittaa, että rippileirille ja iltarippikouluun ei saa ottaa mukaan tupakkatuotteita samalla tavalla kuin alle 18 vuotiaat eivät saa myöskään pitää hallussaan tupakkaan Pohjan ostoskeskuksessa, torilla tai missään liikkuessaan. Hallussapidosta ei ole säädetty mitään rangaistusta. Tupakkalaki ei salli tupakan hallussapitoa alle 18 vuotiaille missään sisä- tai ulkotilassa.

Tarkistin asian tänään asiaa valvovalta viranomaiselta Valvirasta (Reetta Honkanen).

Olen saanut onnellisesti elää lapsuuden ja nuoruuden vanhempieni kodissa, jossa kukaan perheenjäsenistä ei tupakoinut. Myöskään itse en ole koskaan tupakoinut, tai "kokeillut" tupakointia. Koen vastenmieliseksi tupakan tuoksunkin. Olen iloinen, ettei kukaan lapsistani myöskään tupakoi. Tupakka on esteettistä haittaa vakavampi ongelma: suora terveydellinen uhka. Muistan hyvin, miten lääkäri sanoi Meilahdessa sydänpotilaille, kun makasin samassa huoneessa: - tupakoinnissa on nyt kyse elämästänne tai kuolemastanne.

Seurakunnan arjessa tupakkalain kirjaimen ja hengen valvonta ei ole yksinkertaista, koska laukkujen tarkistusoikeutta ei tietenkään seurakunnan työntekijöillä ole. Myöskään kaduilla, kujilla, metsissä ja leirikeskusten nurkissa ei ole edellytyksiä järjestää erityistä kyttäysoperaatioita katalien tupakoitsijoiden paljastamiseksi. Jos vaikka joku jäisi kiinni tupakoinnista, rippikoulun ja -leirin keskeyttämiseen tupakoinnista kärähtäminen olisi ilmeisen kohtuuton peruste. Kodin kanssa pitäisi tietysti keskustella tupakkalain merkityksestä. Alkoholi sekoittaa pään ja häiritsee oppimista, minkä vuoksi alkoholin ja tupakan rinnastaminen toisiinsa ei ole aivan perusteltua, kun kyse on rippikoulun leirielämän keskeyttämisestä päihteen johdosta. Rippikouluhan ei tietenkään keskeytyisi, vaan ainoastaan leiri.

Rippikoulumme koostuu monesta osasta: ilmoittautuminen, ulkoläksyt, erilaisissa seurakuntatilaisuuksissa käynnit, aloitusviikonloppuleiri perjantai-iltapäivästä sunnuntaipäivään, rippileiri ja konfirmaatio. Aloitusviikonloppu on reilu vuorokausi, mikä on ensimmäinen hyvä mahdollisuus tupakkalakon yrittämiseen. Pelkkä reilu vuorokausi ei ole vaikean pitkä aika ilman tupakkaa. Rippileiri on sitten jo pitempi aika, jos nuori on tupakoinnut säännöllisesti. Etukäteisinformaatiossa jo ennen rippikouluun ilmoittautumista tulisi tiedottaa, että rippikoululainen tai isonen ei saa ottaa rippileirille tai iltarippikouluun tupakkatuotteita. Ongelmien ilmetessä rankaisu ei ole oikea menettely, vaan keskustelu nuoren ja hänen vanhempiensa kanssa: kyse on pikemmin terveydestä kuin synnistä.

- - - -

No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +358 44 322 2661 or my email juhamolari-ÄT-gmail.com (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)