keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Venäjä osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön

Eilen tuli julki kirjoitukseni nanoteknologiasta, Itä-Siperian – Tyynenvaltameren öljyputkesta ja Venäjän terveydenhuollosta. Nämä voi lukea myös internetin välityksellä sivuilta 4-5 Venäjän kauppatie –lehden tammikuun 2011 numerosta.

Olen hyvin innostunut nanoteknologian luomista taloudellisista ja sivistyksellisistä kansainvälisistä prosesseista. Tässä on kyse paljon suuremmasta kuin Moskovasta Kremlin joulukuusen valaistuksesta. Kremlin joulukuusi symbolisoi Venäjän uudistuvaa tuotanto- ja palveluosaamista. Nimenomaisesti nanoteknologia on ollut monien kansainvälisten konferenssien ja sopimusten aiheena. Artikkelini oli luonnollisesti hyvin tiivis vähäisten palstamillimetrien vuoksi. Näistä kansainvälisistä prosesseista pitäisi puhua enemmän. Liekö hiukan niin, että sanon happamat politiikalle sen likaisuuden vai omien vaikeuksieni vuoksi?


Kiinan edustajat allekirjoittivat marraskuun lopulla 2010 sopimuksen Venäjän tiedeakatemian kanssa tiede- ja teknologia puiston perustamisesta. Venäläiset yrittäjät osallistuvat helmikuussa 2011 järjestettävään kansainväliseen nanoteknologian näyttelyyn Tokiossa. Lokakuun lopulla 2010 Venäjän valtion omistama Rosnano-yhtiö (Rossiiskaja Korporatsija Nanotehnologii) ja Yhdysvaltojen suurin alumiinin tuottaja Alcoa ilmoittivat useista yhteisistä huipputeknologian hankkeista. Marraskuussa 2010 Rosnano oli päättänyt investoida 4,7 miljardia ruplaa sähköisten lukulaitteiden kehitystyöhön ja valmistukseen kalifornialaisen Plastic Logic –yhtiön kanssa. Joulukuun 30. päivä 2010 Rosnano antoi lehdistötiedotteen ensimmäisestä Israel-hankkeesta israelilaisen nanoteknologia yrityksen Micro Components Oy:n kanssa. Joulukuun 31. päivä 2010 Rosnano ilmoitti 3,75 miljardin ruplan hankkeesta terästuottaja TMK:n kanssa.


Vuoden 2010 Nobelin fysiikan palkinnon voittanut Kostantin Novoselov luennoi Moskovassa nanoteknologian kansainvälisellä foorumilla 1. marraskuuta 2010. Hän käsitteli hiilen allotrooppista muotoa grafeenia.Novoselov on syntynyt 23. elokuuta 1974 Niћni Tagilissa, Sverdlovskin alueella Venäjällä ja opiskellut perustutkinnon Venäjällä, mutta vuonna 1999 hän muutti Alankomaihin ja vuonna 2001 Manchesterin yliopistoon, jossa puolusti väitöskirjaansa vuonna 2004. Novoselov on sekä Venäjän että Iso-Britannian kansalainen. Nanoteknologia edellyttää kansainvälistä yhteistyötä. Niin myös alan asiantuntijat kasvavat kansainvälisiksi henkilöiksi, joille rajojen ylittävä yhteistyö ja osaaminen ovat kehittämistyön luonnollisia välttämättömyyksiä.


Minulla ei ole mitään onnen täyttävää ”ihanaa valtiota” maan päällä. Tiedän, ettei sellaista maallista, valtiollista ihanuutta ole edes olemassa! Silti olen kokenut oloni jo pari viikkoa tuskalliseksi, koska minulla ei ole viisumia Venäjälle. Toki en olisi löytänyt aikaa tai syytä Venäjällä matkustamiseen näiden kahden viikon aikana. Pojan kanssa olen käynyt hiihtämässä ja viettäneet hiihtolauduilla kokonaiset iltapäivät. Tämä on ollut tärkeämpää. Viisumiongelmani on erilainen kuin monella suomalaisella: en ole rötöstellyt Venäjää vastaan, vaan ongelma on ollut ostamisessa. Nykyisen viisumimuurin vallitsessa on välttämätöntä ostaa viisumi. Tämä luo eriarvoisuutta, kun köyhän pitää laskea jokaiset kolikot taskustaan, mutta rikkaalle viisumin osto ei ole mikään ongelma. Odotan innolla, että EU ja Venäjä sopivat viisumivapaudesta.

En ole virittänyt mitään kansalaiskeräystä tuekseni, koska mitään erityistä kiirettä tai suunnitelmaa ei ole ollut myöskään Venäjällä käyntiä varten. Ehkä seuraavan kerran lähden Venäjälle vasta kesällä 2011, jollei tule mitään erityisen kiinnostavaa sitä ennen. Tänään sain talouselämän puolesta kuitenkin suosiollisen lupauksen tuesta viisumiani varten ja säästän omia rahojani, joita ei olisi edes ollut viisumia varten. Vain ja ainoastaan suomalaisen talous- ja liike-elämän avulla olen saanut vähäistä taloudellisesti tukea Venäjä-suhteilleni, tällä kertaa viisumin matkatarpeita vastaan.

Kiinnostukseni Venäjää kohtaan on kasvanut vähitellen epäpoliittisista lähtökohdista käsin. En ole koskaan ollut minkään puolueen tai yhdistyksen jäsen, jos sellaiseksi ei oteta seurakuntaan kuulumista. Nyt olen tehnyt pienen poikkeuksen, kun liityin Suomi-Kaukasia –ystävyysseuraan ry. Tuskin koskaan haluan liittyä mihinkään muuhun yhteisöön tai ryhmäkuntaan. Pidän itsenäisyydestäni ja sellaisen myös säilytän erillisyydessäni kaikkiin lahkoihin, liikkeisiin ja yhteisöihin.

Kavkaz Center –taistelu on päättynyt tappiooni Suomessa: lausuin Silminnäkijä-ohjelmassa, että tarkoitukseni oli virittää kansalaiskeskustelu asiasta. Nyt viranomaiset ovat puhuneet eivätkä heitä sivuston toiminnot kiinnosta. Sivusto ei ole enää minun asiani, jos sen enempää Suomi kuin Venäjä ei murehdi vakavasti sivuston sisällöstä. Tyytymätön olen vain siihen, että viranomaiset eivät tukeneet maineeni puhdistamista mainitulla sivustolla. ”Projektini” kulkevat nyt enemmän nanoteknologian voimalla ja kaasu- ja öljyputkia seuraten kuin jonkun muun agendan tai toivomuslistan mukaisesti.

Ps. Minua ei kiinnosta lainkaan, onko Risto Ryti hirtetty vai lepääkö hän maatuneena haudassaan.- - - -

No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +358 44 322 2661 or my email juhamolari-ÄT-gmail.com (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)