sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Latvia ei ole vieläkään korvannut holokaustin ja antisemitismin vääryyksiä

Joseph Korenia on haastateltu mielenkiintoista artikkelia varten, jossa käsitellään Latvian juutalaisyhteisöltä varastettua omaisuutta. Koren muistuttaa, että Latvian Waffen SS olivat roistoja ja rosvoja. Äskettäin tammikuussa 2011 on tuo artikkeli julkaistu World without Nazism –sivustolla.

Seuraavassa epävirallinen suomennos tuosta mainiosta artikkelista. Suomessahan on Baltian alueella harjoitetun antisemitismin ja holokaustin sekä natsihistorian karmea todellisuus järjestelmällisesti piilotettu.

_ _ _ _ _


Latvia on jakaantunut käsityksissä vaatimuksista, tulisiko valtion korvata juutalaisille ne kiinteistöt, jotka he menettivät toisen maailmansodan aikana.

Monet ajattelevat Latviassa, mukaan lukien maan hallitus, että maa taisteli bolshevikkien miehitystä vastaan ja maksoi tämän tarpeellisen hinnan siitä, mutta Latvian juutalaisyhteisö väittää, että nuo väitteet olivat vain tekosyy varastaa heidän perheiltään.

Natsien joukot ryöstivät tuhansilta Latvian juutalaisilta heidän omaisuutensa, rahat ja monissa tapauksissa myös heidän elämänsä.

Yksi suurimmista kysymyksistä on, miten latvialaiset, jotka taistelivat natsi-Saksan puolella, arvioivat tänään.

"Valitettavasti monet uskovat, että Latvian Waffen SS taistelivat bolshevikkeja vastaan vapauttajina. Mutta he itse asiassa olivat rosvoja ja ryöväreitä", sanoi Josef Koren, Maailman Ilman natsismin liikkeestä. "Olen nähnyt asiakirjojen perusteella, että kiinteistö omistaneet juutalaiset tapettiin ghetoissa. Uskon, että omaisuus olisi palautettava."

Latvian juutalaisten hakeman korvausten määrä on noin 65 miljoonaa dollaria.
Maan hallitus sanoo, että se jatkaa keskustelua juutalaisyhteisön johtajien kanssa, jotta keksisi ratkaisun.

Kuitenkin valtaapitävät saavat kannatuksensa kansallismielisiltä ryhmiltä, jotka ovat paljon vähemmän diplomaattisia, kun itse asian ratkaiseminen tulee kysymykseen.

"Latvian hallinto ei ole vastuussa siitä, mitä natsit tekivät", julisti asianajaja Andris Grutups. "Kun holokausti alkoi, Latvia oli miehityksen alla. Määritelmän mukaan Latvian viranomaiset eivät voi olla vastuussa miehittäjien toimista."

Paikalliset juutalaisten johtajat sanovat, että he haluavat palautettavaksi vain sen, mitä on varastettu. He kuitenkin ymmärtävät, että tämä voi olla vaikeaa nykyisten asenteiden vallitessa Latviassa.

"Me tarvitsemme omaisuutta ratkaistaksemme oman yhteisömme ongelmia, kehittääksemme koulutusta, kulttuuriamme ja huoltaaksemme synagogiamme ja hautausmaitamme”, totesi Arkadi Sukharenko, Latvian juutalaisyhteisön neuvoston puheenjohtaja. "Tietenkin on vaikea löytää liittolaisia, kun haluat ottaa takaisin tietyn omaisuuden, mutta toivon ihmisten ymmärtävän, jotta oikeus toteutuisi."

Lyhyen ajomatkan päässä Latvian pääkaupungista Riikasta on metsä, jossa tuhansia juutalaisia teloitettiin. Se toimii elävänä muistomerkkinä niille, jotka menettivät henkensä. Mutta Riian keskustassa on yhtäläisesti juutalaisten muistomerkkejä, kuten synagoga, joka paloi maan kanssa jumalanpalvelukseen osallistujien ollessa vielä sisällä.

Nyt on jo yli 65 vuotta toisen maailmansodan päättymisestä. Mutta Riian keskustan synagogan palanut kuori toimii muistutuksena niistä jännitteistä, jotka edelleen kuplivat paikallisen juutalaisyhteisön ja latvialaisten välillä, kun latvialaiset viittaavat SS-joukkoihin sankareina. Niin kauan kuin hallitus suuntaa suurimman osan tuesta kansallismielisille ryhmille, tämän keskustelun päättyminen on vielä edelleen hyvin kaukana.


- - - -

No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +358 44 322 2661 or my email juhamolari-ÄT-gmail.com (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)